• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

PETKİM hammadde bağımlığını bitirecek

PETKİM hammadde bağımlığını bitirecek
PETKİM’i 2008’de devralan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR, rafineri yatırımı ile Türkiye’nin hammadde bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.

 

 
PETKİM’i 2008’de devralan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR, rafineri yatırımı ile Türkiye’nin hammadde bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, “Petrolü ithal edeceğiz ama artık dizel, jet yakıt ithal edilmeyecek. Aradaki katma değer ülkemizde kalacak.” dedi.
 
PETKİM’in yüzde 100 ithal ederek sürdürdüğü hammadde bağımlılığı SOCAR’ın rafineri yatırımı sayesinde gerçekleşecek. Buna göre, hammadde kaynağı güvenilirliği olmayan petrokimyanın dünyada ayakta kalmasının mümkün olamayacağını söyleyen SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, petrokimyada yerli üretimin yüzde 20 olduğunu ve bunun yüzde 80’inin ithal edildiğini söyledi. Yavuz, “Rafinerimizi devreye aldığımızda yüzde 100 ithalatı ikame edeceğiz. Bizim rafinerimiz petrokimyada tutuyor. Petrolü ithal edeceğiz ama artık Türkiye dizeli, jet yakıtını ithal etmeyecek.
 
PETKİM’in hammaddesi olan naftayı da ithal etmeyecek. Aradaki katma değer Türkiye’de kalacak.” dedi. SOCAR Türkiye Başkanı ve PETKİM Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz; 10 milyon kapasiteli bu rafinerinin, Türkiye’nin ithal ettiği bütün rafinaj ürünlerini yerleştiren bir proje olduğuna dikkat çekti. PETKİM üzerinden, Türkiye ve Azerbaycan ara malı üretiminde önemli bir olaya imza attıklarını kaydeden Yavuz, “Hammaddeyi, doğalgazı ve petrolü ithal ediyoruz. Dünyada bu sektörlerde söz sahibi olan Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya, Avusturya’nın petrolü ve doğalgazı yok. Demek ki bu sektörlerde söz sahibi olmanın yolu petrol ve doğalgaz olmasını gerektirmiyor. Önemli olan bunun üstüne bilgiyi, beceriyi, entegrasyonu ve vizyonu koymak.” şeklinde konuştu.
 
Türkiye’nin en büyük probleminin cari açık olduğunu ifade eden Yavuz, üreten bir ekonomi olmadığımız takdirde cari açığı yenmemizin mümkün olmayacağını belirtti. Yaptıkları yatırım gibi 30 milyar dolarlık 6-7 tane yatırım olduğu takdirde Türkiye’nin cari açık probleminin çözüleceğini kaydeden Yavuz, yatırım süreçlerinde inşaatta, kendi bünyelerinde 1.000 kişi çalıştıracaklarını aktardı. PETKİM Konteyner Limanı’nın, Türkiye’nin 2 katı büyüklüğünde olduğunu ve 2015’te bunu hizmete alacaklarını kaydeden Yavuz, 1,5 milyon adet konteynerlik bir liman yaptıklarını söyledi. Bu çalışmayla Türkiye’nin en önemli demiryolu bağlantısı ile karayolu bağlantısı yapılmış olacak.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim