• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Petkim, petrokimya ve lojistik merkezi kuracak

Petkim, petrokimya ve lojistik merkezi kuracak
Petkim’in Aliağa’daki arazisi üzerine kümelenme modeli ile bölgedeki en büyük petrokimya ve lojistik merkezi kurulacak.

Petkim Aliağa Kompleks için Jurong Adası örnek alınacak

Petkim’in Aliağa’daki arazisi üzerine kümelenme modeli ile bölgedeki en büyük petrokimya ve lojistik merkezi kurulacak. Singapur’daki yapay Jurong Adası üzerinde petrokimya, enerji, lojistik, gemi inşa ve rafineri gibi birimler bir arada bulunuyor.

Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, 5 milyar dolar yatırım yapacakları Petkim Aliağa Kompleks’inde Singapur’daki Jurong Adası’nı model aldıklarını söyledi. Petkim başta olmak üzere pek çok kuruluş ve Organize Sanayi Bölgesi’nin bulunduğu Aliağa’nın stratejik bir sanayi bölgesi olduğunu dile getiren Yavuz, Petkim arazisi üzerinde kümelenme modeli ile bölgedeki en büyük petrokimya ve lojistik merkezi olmayı hedeflediklerini ifade etti. Yavuz, burada, konularında uzmanlaşmış ve katma değeri yüksek özel ürünler üretecek firmaları bir araya getireceklerini belirterek, “Singapur modelinde küçük ve büyük ölçekli firmalar, yan sanayiler, araştırma kurumları, teknoloji geliştirme merkezleri ve inovasyon destek kurumları bir arada bulunuyor” dedi. Bu modelle firmaların hammadde ve ürün alışverişlerinde lojistik, enerji ve insan kaynaklarını paylaşarak çok daha fazla rekabet gücü kazanabildiğine dikkat çeken Yavuz, “Bizim Aliağa’da yapmak istediğimiz de böyle bir yapı. Bu hedefe kilitlenmiş durumdayız” diye konuştu.

DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK

Petkim Aliağa Kompleksi bin 375 dönümlük arazide kurulacak. İthalata bağımlılığı önemli ölçüde azaltacak olan tesiste, petrokimyanın ana hammaddeleri olan Nafta, LPG ve ksilenlerin yanında, motorin, jet yakıtı gibi ürünler üretilecek. Yılda 10 milyon ton ham petrolün işleneceği tesis yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayacak. Yapay adada hepsi bir arada Petrolü olmayan Singapur’un Jurong Adası’nda denizi doldurarak üzerinde petrokimya fabrikaları ve rafineri kuran Jurong International isimli şirket, söz konusu tesislerden yılda 79 milyar dolarlık ciro rakamlarına imza atmayı başardı. Yaklaşık 65 milyon tonluk petrolü işleme kapasitesi bulunan Jurong Adası’nda gerçekleştirilen üretim dev tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılıyor. Aliağa Rafinerisi’nin yarısı kadar bile olmayan Jurong Adası’nda, petrokimya, enerji, lojistik, gemi inşa ve rafineri gibi birimler bir arada bulunuyor. Jurong Adası’ndaki en ilginç detaylardan biri de tank çiftliklerinin denizin altına inşa edilmesi olarak biliniyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim