• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Petlim, Aliağa’yı dış ticaretin merkezi yapacak

Petlim, Aliağa’yı dış ticaretin merkezi yapacak
Ege ve Akdeniz’de 11.000 TEU kapasiteli konteyner gemilerinin yanaşabileceği tek liman 2016’da tamamlanıyor. Liman tam kapasite ile çalışmaya başladığında 600 kişi çalışacak


İzmir Aliağa'da 2016 yılının ilk çeyreğinde hizmet vermeye başlayacak yeni liman, Ege Bölgesi’nin en büyük konteyner limanı olacak. Liman işletmeciliğinde 50 yıllık birikimi ve 20 bini aşan çalışanı ile 39 ülkede toplam 74 liman işleten APM Terminals, Aliağa’da kurulan konteyner limanı ile Ege Bölgesi’nin ticaretinin gelişmesine destek olmaya hazırlanıyor.

APM Terminals Türkiye Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen ve Dış İlişkiler Direktörü Dr. Erol Metin, PETKİM Limanı içinde yapılmakta olan yatırımları hakkında bilgi verdi. Tam kapasite hizmet vermeye başladığında 600 kişinin çalışacağını ve yılda 1.3 milyon TEU (konteyner taşımacılığında kullanılan konteyner birimi) yük elleçmeyi hedeflediklerini söyledi. Wolf Larsen, "APM Ege Terminali hızlı ve modern konterner işletme yeteneği ile birlikte 700 metre rıhtım uzunluğu, 16 metre su derinliği ve 16 bin TEU kapasiteli son nesil gemileri yanaştırabilme özelliği ile Ege Bölgesi'nin ithalat, ihracat ve ticaret yeteneğine hız kazandıracak, Türkiye'yi ve Ege'yi küresel ağa bağlayacak" dedi.

MALİYETLER DÜŞECEK

İzmir’deki mevcut limanlarda konteyner hareketlerinin küçük gemilerle yönetildiğini ve bu gemilerle yapılan ticarette doğal olarak maliyetlerin yükseldiğini ifade eden Larsen, “Limanımız tamamlandığında Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde 11.000 TEU kapasiteli konterner gemilerinin rahatlıkla yanaşabileceği bir liman olacağız. Bu şekilde maliyeti düşüreceğiz. İzmir bundan sonra Pire ve Malta gibi limanlara bağlı kalmadan, direkt olarak dünyanın bütün hatlarına ve büyük ölçekli gemilere hizmet verebilir bir yeteneğe kavuşacak” diye konuştu.

ALTAPI HIZLANMALI

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, ilçenin potansiyelinin gün geçtikçe arttığını, buna paralel yabancı yatırımcıların ilgi duyduklarını söyledi. Saka, “Böyle bir işletmeyi, böyle bir limanı dünya çapında işletmesi olan bir yabancı firmanın üstlenmesi bizim için çok büyük bir avantaj. Umarım biz bu avantajı en iyi şekilde kullanarak hem istihdamda, hem gelir seviyesinde ülkemize artı sağlarız. Tabi ki bunun olması için alt yapı hizmetlerinin hızlı bir şekilde hareket ederek yapılması gerekir. Özellikle ulaşım sorununu çözmek için bütün kurumlar hep birlikte hareket etmeli" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim