• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Petrol arttı Çin ve ABD talep azalttı

Petrol arttı Çin ve ABD talep azalttı
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Nubuo Tanaka, yüksek petrol fiyatlarının dünyanın en fazla enerji tüketicisi Çin ve ABD'nin petrol talebini olumsuz etkilediğini söyledi.

Petrol arttı Çin ve ABD talep azalttı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Nubuo Tanaka, yüksek petrol fiyatlarının dünyanın en fazla enerji tüketicisi Çin ve ABD'nin petrol talebini olumsuz etkilediğini söyledi.

Tanaka, Şanghay'da Reuters'e yaptığı açıklamada, ham petrol fiyatlarının bu yılın geri kalanında 100 dolar ya da daha üstünde seyretmesinin, dünyanın 2008 yılında küresel ekonomik krize yol açan deneyiminde olduğu gibi petrolde benzer talep gerilemesine sebep olabileceği uyarısında bulundu.

IEA Başkanı Tanaka, ''Biz ayrıca, Çin'de petrol talebi büyüme oranlarında yavaşlama gözlemledik. Çin'de Aralık'ta yüzde 16 artan ithalat büyümesi Şubat ayında yüzde 9,6'ya düştü. Açıkçası büyümenin hızı geriledi. Bunun bir kısmı sıkı para politikasından olabilir, ancak yüksek petrol fiyatları da büyük rol oynuyor'' dedi.

Avrupa'da rafinerilerin devreye gireceği ve Japonya'nın deprem ve tsunamiden sonra yeniden yapılanmaya başlayacak olması nedeniyle küresel petrol talebinin haziran ve temmuz aylarında yükselmesi beklendiği için Tanaka, Suudi Arabistan'a petrol fiyatlarının artmasını önlemek için üzerine düşeni yapması çağrısında bulundu.

'Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali El Naimi her zaman ülkesinin boşluğu dolduracağını söyledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin talep arttığında bunun gerçekleşmesini yapmaya ihtiyaçları olacak'' diyen Tanaka, Suudi Arabistan'ın günlük 4 milyon varil atıl kapasitesi olabileceğini ifade etti.

Japonya'nın nükleer krizinin gelecek yıllarda yüksek doğalgaz talebine yol açacağını, bunun da küresel doğalgaz fazlasının eritilmesine yardımcı olacağını belirten Tanaka, ''Daha önce bu fazlanın on yıllık sürenin sonuna kadar kalacağını tahmin ediyorduk, ancak şimdi bu sürenin kısa olacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki halk ayaklanmaları nedeniyle Brent tipi ham petrolün varil fiyatı bu ay başında 2,5 yılın en yüksek seviyesi olan 127 doları görmüş, ABD ham petrolünün varil fiyatı da 113 dolara kadar tırmanmıştı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim