• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Petrol devi de yenilenebilir enerji peşinde

Petrol devi de yenilenebilir enerji peşinde
Günlük 10 milyon varil petrol üretimiyle dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan, bu yüzyıl ortasına kadar fosil yakıt kullanımını sonlandırabileceğini açıkladı.


Dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, bu yüzyıl ortasına kadar fosil yakıt kullanımını sonlandırabileceğini ve planlarını yenilenebilir enerji üzerine kurduğunu söyledi.

Financial Times'ta yer alan habere göre, Paris'te yapılan bir iklim toplantısında konuşan Petrol Bakanı Ali al-Naimi, “Suudi Arabistan'da, eninde sonunda bir gün fosil yakıtlara ihtiyacımız olmayacağının farkındayız. Bu 2040'ta mı, 2050'de mi, yoksa daha sonra mı olur bilmiyorum” dedi.

Alternatif enerjide küresel güç olmak istiyor

Bakana göre, bu sebeple krallık “güneş ve rüzgar enerjisinde küresel bir güç” olmayı planlıyor ve önümüzdeki yıllarda fosil yakıt yerine elektrik ihracına başlayabilir.

Ancak bakanın, fosil yakıt kullanımının 2040'da sonlanabileceği tahmini fazla iddalı bulunabilir. Suudi Arabistan Orta Doğu'nun en büyük petrol alıcısı ve toplam ham petrol üretiminin (günde 10 milyon varilden fazla) yüzde 25'ten büyük bir bölümü iç piyasada kullanılıyor.

Öte yandan, bakan her ne kadar Suudi Arabistan'ın bir gün kömür, gaz ve petrol kullanımını sonlandırabileceğini kabul etse de, küresel ısınma risklerine karşı fosil yakıtların çıkartılmaması çağrılarının da “bir süreliğine aklımızın arka taraflarına itilmesi” gerektiğini söyledi.

“Bugün bunun maliyetini karşılamaya gücünüz yetebilir mi?” diye soran bakan, “Harika bir hedef olabilir ancak uzun bir zaman gerektirecek” dedi.

Hala dünyada 1 milyardan fazla insanın elektrik erişimi olmadığını söyleyen al-Naimi şunları söyledi:

"Önümüzdeki yıllarda da fosil yakıtlara olan taleb yüksek olacak.Bu yakıtları küresel ısınmaya sebep olmadan üretmenin yollarının aranması gerekiyor. Bu nedenle Suudi Arabistan küresel güneş ve rüzgar enerjisi gücü olmayı hedefliyor. Büyük bir hedef bu ve uzun zaman alacak." 

Rafa kaldırılmıştı

Suudi yetkililer, üç yıl önce elektrik enerjisini ihraç etmek üzere dev güneş panellerini çölde uygun alanlara döşemek için kolları sıvamıştı. Ancak düşük petrol fiyatları nedeniyle bu proje rafa kaldırılmıştı. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim