• BIST 9057.99
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Petrol düştü benzin neden düşmüyor?

Petrol düştü benzin neden düşmüyor?
Benzine yapılan son indirimden bu yana petrol fiyatları yüzde 13.5 düşünce sürücülerin indirim beklentisi doğdu.

Petrol düştü benzin neden düşmüyor?

Benzine yapılan son indirimden bu yana petrol fiyatları yüzde 13.5 düşünce sürücülerin indirim beklentisi doğdu. Benzin fiyatlarının düşmesinin engeli ise şöyle:

Ancak dolardaki artış firmaları şimdilik indirimden vazgeçirdi. Firmalar kurun hareketine göre indirime karar verecek.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) stratejik rezervleri serbest bırakarak piyasaya müdahalesi sonrasında petrol fiyatlarında düşüş sürüyor.

Brent ham petrolü geçen haftaki kayıpların ardından düşüşünü bugün de sürdürdü ve dolardaki yükselişle varil başına 104 dolara geriledi. ABD ham petrolü ise 90 dolarda işlem görüyor.

Türkiye'de benzin fiyatlarında belirleyici olan petrol türü Brent. Brent petrolündeki hareket içeride benzin fiyatlarını da etkiliyor.

Benzinde son indirim 9 Haziran'da yapıldı ve 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 4,17 liraya çekildi. Ancak 9 Haziran'dan bu yana Brent tipi petrolün fiyatı yüzde 13.5 azalmasına karşın akaryakıt dağıtım şirketleri pompa fiyatında indirime gitmedi.

DOLAR ARTIŞA GEÇİNCE...

Petrol fiyatındaki artışı hemen zam olarak yansıtan firmalar son 18 günde yaşanan indirimi neden yansıtmadılar? Burada devreye doların yükselişi giriyor. 9 Haziran'da 1,57 olan dolar bugün 1,64 lirayı aştı. Bu da doların 18 günde yüzde 4.5 arttığı anlamına geliyor.

Petroldeki düşüşe karşın dolardaki artış firmaları indirim yapmaktan vazgeçirmiş görünüyor. Bir başka deyişle petroldeki düşüşle indirim bekleyen sürücüler, dolardaki artışla şimdilik daha da bekleyecek gibi görünüyor.

2,5 LİRASI DEVLETE

Avrupa'nın en pahalı benzini kullanan Türkiye'de pompadaki en büyük payı yüzde 60'la devlet alıyor. Yani bir litre benzine ödenen 4,17 liranın 2,5 lirası devlete gidiyor.

FİRMALAR KURA BAKIYOR

Sektör temsilcileri de petrol fiyatlarındaki düşüşün hemen yansımayacağını belirtiyor. Firmalar kurdaki harekete bakarak benzinde indirim kararını alacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim