• BIST 9090.91
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Petrol fiyatlarındaki düşüş manipülatif

Petrol fiyatlarındaki düşüş manipülatif
Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Başkanı Arif Ünver, "Petrol fiyatları manipülatif bir biçimde düşürülerek Rusya zayıflatılmak isteniyor" dedi.

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, petrol fiyatlarının manipülatif bir biçimde düşürülerek Rusya'nın zayıflatılmak istendiğini belirterek, "Bu noktada özellikle türev piyasalar önem kazanıyor. Çünkü siz türev piyasalarda bir malın değerini 400'te 1 oranında düşürerek sanal arz ya da talep yaratabilirsiniz. Dolayısıyla petrol fiyatlarındaki düşüş türev piyasalar marifetiyle yapılan manipülatif bir düşüştür" dedi. 

Ünver yaptığı açıklamada, 2014 yılının özellikle Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun çıkması ve bununla ilgili 60'ın üzerinde ikincil düzenlemenin hayata geçirilmesi nedeniyle sermaye piyasaları açısından rehabilitasyon yılı olduğunu söyledi. 

Hisse senedi stokunun artırılması bekleniyor

Bu yıl büyük firmaların halka arzının etkisiyle sermaye piyasalarının büyüyeceğini dile getiren Ünver, bunun ardından hisse senedi stokunun artırılmasının beklendiğini ifade etti. 

Özel sektörün de sermaye piyasaları kanalıyla borçlanma modelini kullanacağını kaydeden Ünver, "Hisse senedi pazarının büyümesinin ekonomi açısından olumlu etkilerini göreceğiz. Gerçekleşecek halka arzlarla sermayenin tabana yayılması sağlanacak. Kısaca Türkiye, bu yıl ekonomik modelini güncellemiş olacak. Sermaye piyasalarının etkin bir şekilde devreye alınmasıyla Türkiye, para ve maliye politikaları arasına sıkışmışlığın yarattığı zafiyetten kurtulacak" diye konuştu. 

"Rusya zayıflatılmak isteniyor"

Bu yıl Türk sermaye piyasaları açısından en önemli gündem maddelerinin önem sırasına göre seçim, Rusya kaynaklı gelişmeler ve Amerikan Merkez Bankasının (Fed) kararları olacağını belirten Ünver, Türkiye'nin bu dönemde sermaye piyasaları mekanizmasını ekonomiye eklemleyerek yapısal çözümler üretmeye başlayacağını vurguladı.  Fed'in piyasalar üzerindeki etkisinin ise sınırlı hale geleceğine dikkati çeken Ünver, ülkenin para-maliye-sermaye piyasaları üçlüsüyle daha güçlü hale geleceğini söyledi. 

Rusya kaynaklı gelişmelerin Türkiye sermaye piyasalarına etkisi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ünver, geçmiş dönemdeki kur savaşlarının yerini artık emtia savaşlarının aldığını kaydetti.

"Türev piyasalar marifetiyle yapılan manipülatif bir düşüş" 

Petrol fiyatlarının manipülatif bir biçimde düşürülerek Rusya'nın zayıflatılmak istendiğine işaret eden Ünver, "Bu noktada özellikle türev piyasalar önem kazanıyor. Çünkü siz türev piyasalarda bir malın değerini 400'te 1 oranında düşürerek sanal arz ya da talep yaratabilirsiniz. Dolayısıyla petrol fiyatlarındaki düşüş türev piyasalar marifetiyle yapılan manipülatif bir düşüştür" görüşünü dile getirdi. 

Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'ye etkisine bakıldığında bir olumlu bir de olumsuz iki durumun ortaya çıktığını belirten Ünver, fiyatlardaki gerilemenin cari açığı azaltma ihtimaline karşın Rusya'daki vatandaşların alım gücünün zayıflamasının bu ülkeye ihracat açısından sıkıntı yaratabileceği uyarısında bulundu. Ancak her iki durum karşılaştırıldığında Türkiye'nin petrol fiyatlarındaki düşüşten "hafif de olsa" olumlu etkilenebileceğini ifade eden Ünver, düşük petrol fiyatları nedeniyle cari açıktaki azalma nedeniyle elde edilecek parasal birikimin mutlaka eğitim ve altyapı yatırımlarına harcanması gerektiğini söyledi. 

"Seçim dönemi sakin geçebilir"

Milletvekili seçimlerinin piyasalara etkisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ünver, son 10 yıldaki seçim süreçleri göz önüne alındığında en sakin seçim dönemlerinden birinin yaşanabileceğini kaydetti. 

Seçim tarihi yaklaşırken tansiyonun biraz daha yükselme ihtimali olsa da bu tansiyonun seviyesinin geride kalan seçim öncesi dönemlerden düşük olacağına dikkati çeken Ünver, "Düşük tansiyonlu bir ortam da yerli ve yabancı yatırımcıların davranışlarına olumlu yansıyacaktır. Özellikle piyasalar açısından seçim sürecinin sakin geçeceğini düşünüyorum" dedi. 

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim