• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

'Petrol rafinaj kapasitesi 38 milyon tona ulaşacak'

'Petrol rafinaj kapasitesi 38 milyon tona ulaşacak'
SOCAR Türkiye Başdanışmanı Hayati Öztürk, Türkiye'nin yaklaşık 28 milyon ton olan yıllık petrol rafinaj kapasitesi, STAR Rafinerisi'nin faaliyete geçmesiyle birlikte 38 milyon tona ulaşacağını açıkladı.

SOCAR Türkiye Başdanışmanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Hayati Öztürk, Türkiye'nin yaklaşık 28 milyon ton olan yıllık petrol rafinaj kapasitesinin, STAR Rafinerisi'nin faaliyete geçmesiyle birlikte 38 milyon tona ulaşacağını söyledi.

Öztürk, İzmir'de gerçekleştirilen 17. Orta ve Doğu Avrupa Rafineri ve Petrokimya Konferansı'nın (CEE) ardından basının sorularını yanıtladı.

SOCAR'ın STAR Rafinerisi yatırımının Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada en önemli yatırımlardan biri olduğunu anlatan Öztürk, "Bu tür yatırımlar sermaye yoğun yatırımlardır. Bu yatırımların son yıllarda en çok yapıldığı bölgeler ise Çin başta olmak üzere Hindistan gibi gelişen ülkelerin olduğu yerler. Buna ek olarak petrol kaynaklarına yakınlığından dolayı Ortadoğu ülkelerinde de bu tür yatırımlar görüyoruz" dedi. STAR Rafinerisi büyüklüğündeki bir yatırımın ise henüz doğu ve orta Avrupa'da gerçekleştirilmediğini belirten Öztürk, dolayısıyla bunun Türkiye açısından çok kritik bir yatırım olduğunu söyledi. Öztürk, STAR Rafinerisi'nin Türkiye'nin petrokimya ve kimya sektörüne yatırım çekmesi noktasında da öncü proje olduğunu ifade etti.

Hayati Öztürk, 2017'de devreye alınması planlanan STAR Rafinerisi'ne ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:

"Rafinerinin yıllık petrol kapasitesi yaklaşık 10 milyon ton varil olacak. Türkiye'nin diğer rafinerilerine baktığımız zaman İzmit'teki Aliağa, Tüpraş rafinerileri de bizim kuracağımız rafineriler gibi yıllık 10-11 milyon ton civarında yani Tüpraş'ın iki rafinerisi yıllık 23 milyon ton ve buna ek olarak 5 milyon ton Kırıkkale Rafinerisi var. Türkiye'nin şu anki üretim kapasitesi yıllık 28 milyon ton civarında. Yeni gelecek 10 milyon tonluk kapasite ülkemiz için önemli bir üretim artışı anlamına geliyor."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim