• BIST 8970.53
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Petrol ve gaz devlerine Türkiye resti!

Petrol ve gaz devlerine Türkiye resti!
Dışişleri'nden açıklama: İhtilaflı alandaki çalışmalar bölgede gerginliğin çıkmasına sebep verecek ve bunun sorumluluğu da söz konusu şirketlerde olacaktır.

Petrol ve gaz devlerine Türkiye resti!

Dışişleri'nden açıklama: İhtilaflı alandaki çalışmalar bölgede gerginliğin çıkmasına sebep verecek ve bunun sorumluluğu da söz konusu şirketlerde olacaktır.

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) açtığı ikinci uluslararası hidrokarbon arama ihalesiyle ilgili olarak, Kıbrıs'taki iki halkın denizdeki doğalgaz ve petrol kaynaklarının nasıl kullanılacağına birlikte karar vermesi gerektiğini belirterek, Türkiye'nin Kıbrıs Türkleri'nin hak ve menfaatlerini korumak için her türlü tedbiri almaya devam edeceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, basında çıkan haberlerden, GKRY'nin Kıbrıs Türkleri'nin haklarını görmezden gelerek açtığı ikinci petrol-doğalgaz arama-çıkarma ihalesine çoğu orta büyüklükte 15 uluslararası petrol şirketinin konsorsiyumunun başvurduğunun anlaşıldığı belirtildi.

Bakanlığın söz konusu ihale hakkında 15 Şubat 2012 tarihinde kapsamlı bir basın açıklaması yaptığı, Türkiye'nin bu açıklamada yer alan görüşlerini aynen muhafaza ettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu açıklamamızda da belirttiğimiz üzere, Kıbrıs Türkleri'nin, Kıbrıs Rumları gibi, adanın kıta sahanlığının tamamındaki doğal kaynaklar üzerinde eşit ve ayrılmaz hakları vardır. Bu gerçeğin göz ardı edilmesi Türkiye ve KKTC için kabul edilemez bir durumdur. Adadaki iki halk denizdeki doğalgaz ve petrol kaynaklarının nasıl kullanılacağına birlikte karar vermelidirler."

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun 24 Eylül 2011 tarihinde yaptığı bu yöndeki önerinin geçerliliğini hala koruduğuna da dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu yaklaşım hilafına tek yanlı adımlar atılması, ancak gerginlik ortamı yaratacaktır. Ülkemiz Kıbrıs Türkleri'nin hak ve menfaatlerini korumak için her türlü tedbiri almaya devam edecektir. Bu çerçevede ülkemiz KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından 17 Mayıs 2012 tarihinde yapılan açıklamayı kuvvetle desteklemektedir. GKRY'nin açtığı sözde ihaleye konu olan deniz alanlarının adanın batısındaki bir bölümü Türkiye'nin Akdeniz'deki kıta sahanlığı alanı ile çakışmaktadır. Türkiye evvelce açıkladığı gibi, bu alanlarda hiçbir faaliyete müsaade etmeyecektir.

Sözde ihaleye konu olan deniz alanlarının adanın güneyindeki büyük bölümü ise KKTC'nin TPAO şirketine verdiği ruhsat sahaları ile çakışmaktadır. Uluslararası petrol şirketlerinin bu alanlarda ileride faaliyette bulunmaları, KKTC ve TPAO ile karşı karşıya gelmelerine ve arzu edilmeyen gerginliklerin ortaya çıkmasına sebep olabilecektir. Türkiye bu durumda evvelce açıkladığı gibi anavatan ve garantör ülke sorumluluğu içinde, KKTC'ye her türlü desteği verecektir."

"PETROL ŞİRKTLERİ SAĞDUYULU HAREKET ETMELİ"

Uluslararası petrol şirketlerinin tüm bu ihtilaflı sahalarda faaliyette bulunmalarının yaratacağı sakıncaların izahtan vareste olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu nedenle KKTC gibi biz de ilgili ülkeler ve petrol şirketlerini sağduyulu hareket etmeye ve özellikle Kıbrıs meselesi bakımından ihtilaflı olan bu deniz alanlarında faaliyet göstermemeye ve bahse konu ihaleden çekilmeye davet ediyoruz. Bu uyarılarımıza rağmen söz konusu şirketlerin Kıbrıs Türkleri'nin haklarını yok sayarak GKRY ile doğalgaz konusunda işbirliğine girmeleri bölgede gerginliğin ortaya çıkmasına sebebiyet verecek ve bunun sorumluluğu da söz konusu şirketlerde olacaktır.

Diğer taraftan, Sayın Başbakanımızın da evvelce ifade ettikleri üzere, GKRY ile işbirliği yapacak şirketlerin gelecekte Türkiye'de enerji projelerine dahil edilmesi söz konusu olmayacaktır.

Tüm bu görüşlerimiz ilgili ülkelerin dikkatine Bakanlığımızca diplomatik kanallardan da getirilmektedir."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim