• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Petrolün dünyaya ek maliyeti 1,5 trilyon $

Petrolün dünyaya ek maliyeti 1,5 trilyon $
Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, petrol fiyatlarındaki yükseliş, dünyanın önde gelen ekonomilerine 1,5 trilyon dolar ilave fatura getirecek.

Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, petrol fiyatlarındaki yükseliş, dünyanın önde gelen ekonomilerine 1,5 trilyon dolar ilave fatura getirecek.

Petrol yüzünden artan ekonomik yükün dünya ekonomisini durgunluğa sürükleyeceği tahmin ediliyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrol fiyatlarındaki yükselişin küresel ekonomiye faturasını açıkladı. IEA Başekonomisti Fatih Birol, petrol fiyatlarının bu düzeyde kalması halinde, ithalat faturasının önde gelen ekonomiler için 1,5 trilyon dolar artacağını söyledi. Birol, böyle bir yükün dünya ekonomisini durgunluğun eşiğine getirebileceğini belirtti.

Bu arada İran'ın petrol ihracatının martta ciddi oranda gerilediği bildirildi. Danışmanlık şirketi Petrologistics, İran'ın günlük ortalama petrol ihracatının 300 bin varil azalarak 1 milyon 900 bin varile gerilediğini açıkladı. Reuters'a konuşan başka bir kaynak da İran'ın ihracatında azalma olduğunu kaydetti. Brent ham petrolünün varil fiyatı, Güney Sudan'ın ham petrol üretimini yeniden başlatması beklentisinin İran'ın petrol ihracatında düşüşe ilişkin endişeleri dengelemesine karşın 125 dolar civarında işlem gördü.

SHELL'İN İRAN'A BORCU 1 MİLYAR DOLAR

Petrol sektörü kaynakları, İngiliz Hollanda ortaklığındaki petrol grubu Shell'in Avrupa Birliği ve ABD yaptırımlarının ödeme sürecini neredeyse imkânsız hale getirmesi nedeniyle İran'a olan 1 milyar dolarlık ham petrol borcunu ödemekte güçlük çektiğini belirttiler. Sektörden dört kaynak, Shell'in, National Iranian Oil Co'ya (NIOC) büyük miktarda borcu bulunduğunu belirtirken, kaynaklardan biri bu miktarın 1 milyar dolara yakın olduğunu söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, "Shell NIOC'a borcunu ödemenin bir yolunu bulabilmek için çok çaba gösteriyor. Çok hassas ve çok zor bir mesele. Yaptırımlara uyarken, İran ile iyi ilişkileri de sürdürmek istiyorlar." dedi.

Shell günlük 100 bin varillik kontrat hacmi ile Tüpraş'ın ardından Fransız Total ile birlikte İran'ın ikinci sıradaki kurumsal müşterisi konumunda bulunuyor. Yaptırımları sıkılaştıran AB, 23 Ocak 2012'de İran'dan petrol ithalatına da yasak getirmiş, ancak şirketlere mevcut sözleşmeleri tamamlamaları için 1 Temmuz 2012'ye kadar süre tanımıştı. Shell, yaptırımlar nedeniyle İran'a olan yüklü ham petrol borcunu ödemekte güçlük çekiyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim