• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Peugeot ile hükümetin kavgası bitmiyor

Peugeot ile hükümetin kavgası bitmiyor
Fransız otomotiv devi Peugeot-Citroen Grubu PSA’nın Paris yakınlarındaki Aulnay fabrikasını kapatacağı ve 8 bin işçi çıkaracağını açıklamasının ardından Fransız hükümeti ile PSA arasında tam bir düello başladı.

Hükümet, PSA ailesini kâr ettiği halde, gizli bir sosyal plan uygulamakla suçlayınca, eleştirilere öfkelenen PSA Denetim Konseyi Başkanı Thierry Peugeot, “Artık yeter. Eleştiriyi kabul ederiz ama bunun da bir sınırı var” diyerek yaparak rest çekti. Thierry Peugeot, Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada, “Bütün grup olarak PSA’nın hedef alındığını düşünüyoruz ve çok yaralandık. Bu adaletsiz bir yaklaşım. Getirilen eleştiriler karşısında şoke olduk. Eleştirilerde, ‘yalan’ ve ‘saptırma’ gibi öyle ağır sözler var ki, hiç hoş değil. Eleştirinin de bir sınır vardır” diye konuştu.

EURO KRİZİ ETKİLEDİ

Fransız medyası, Sosyalist Parti’nin sol kanadından hükümete giren ve PSA’ya savaş açan Sanayi Bakanı Arnaud Montebourg’a, Cervantes’in yel değirmenleri ile savaşan kahramanından esinlenerek ‘sanayinin Don Kişot’u’ benzetmesini yapan Peugeot, şöyle konuştu: “Planın şok etkisi yaratmasını anlıyoruz. Ama biz de sorumlu sanayicileriz. İnsani değerlerimiz ve saygın ilkelerimiz var. Euro krizi Peugeot’yu özellikle etkiledi. Çünkü en büyük pazarımız Avrupa. Başka seçeneğimiz yok.” Cumhurbaşkanı François Hollande, sosyal planın kabul edilemeyeceğini ve yeniden pazarlık edilmesi gerektiğini açıklarken, Bakan Montebourg da, PSA ailesinin 78 milyon Euro hisse kârı aldığını belirtti. Montebourg, kâr eden firmanın işçi çıkaramayacağını, PSA’nın patronu Philippe Varin’nin uzun süredir sosyal plan düşünüldüğünü ancak seçimler sonrasına bıraktığını öne sürdü.

RENAULT’DA DA DEPREM VAR

Fransa’nın otomotiv grubu Renault’da da yönetim krizi devam ediyor. Şirketteki ‘sahte köstebek skandalı’ Renault’nun CEO’su Carlos Ghosn’dan sonraki ikinci ismi Patrick Pelata’nın kellesini götürdü. Geçtiğimiz yıl görevinden istifa ederek şirkette kalmaya devam eden Pelata dün yaptığı açıklamada, 16 Ağustos’ta Renault’daki görevinden ayrılacağını duyurdu. Firmada, geçtiğimiz yıl Renault’nun Yönetim Kurulu’na kadar uzanan bir köstebek skandalı patlak vermiş, Çinli bir firma yararına elektrikli araç pillerinin formülünü çaldıkları iddia edilen üst düzey yöneticiler dava açarak görevlerine geri dönmüştü. Skandal nedeniyle firma büyük itibar kaybederken, elektrikli otomobil projesi de bir yıl gecikerek firmaya maddi zarar da vermişti. Renault ve Nissan’ın ‘fiyat öldüren’ lakaplı patronu Carlos Ghosn ise, en yakın yardımcısı Pelata’nın adını vererek skandaldan sıyrılmıştı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim