• BIST 9626.79
  • Altın 2497.13
  • Dolar 32.596
  • Euro 34.8711
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Pilotlar Avrupa'da eylemlere hazırlanıyor

Pilotlar Avrupa'da eylemlere hazırlanıyor
Pilot ve uçuş görevlilerini temsil eden sendikalar, AB'nin uçuş süreleriyle ilgili düzenleme tekliflerini protesto etmek için 22 Ocak Salı günü Avrupa çapında eylemlere hazırlanıyor. Yetkililer ise uçuşlarda aksama beklemiyor.

 

Kabin görevlilerini temsil eden Avrupa Ulaştırma Çalışanları Federasyonu ve pilot sendikalarını temsil eden Avrupa Kokpit Birliği (ECA), uçuş görevlileri için önerilen çalışma saatlerinin gevşek olduğu görüşlerini duyurmak için 'uçuş güvenliği için iş bırakma' eylemi açıkladı.
 
Bu yıl, 2008 tarihli havacılık düzenlemelerini güncellemek için yasa önerisinde bulunması beklenen Avrupa Komisyonu, Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı'nın (EASA) önerilerini gözden geçiriyor. Kuruluşun önerdiği, gece saatleri dahil olmak üzere 11 saatlik limit, sendikaların istediği limitin bir saat üzerinde.
 
EurActiv'e konuşan ECA Başkanı Nico Voorbach, 'Avrupa Komisyonu görüş üzerine son onayını sunmadan önce, bunun yanlış olduğunu göstermek istiyoruz' dedi.
 
Voorbach, iş bırakma eyleminin politikacılara, EASA'ya ve yolculara, tekliflerle birlikte 'uçuşların herkes için daha tehlikeli hale geldiğini' duyurmayı amaçladığını söyledi.
 
Geceleri daha kısa mesai
 
EASA yetkilileri, Komisyon'a 1 Ekim'de sundukları 30 yeni düzenlemenin, uçuşu daha güvenli hale getireceğini ve mevcut standartlarından çok öteye geçileceğini söyledi. Teklifler arasında şunlar yer alıyor:
 
- Vardiyaları gece uçuşlarını da kapsıyorsa pilotların görev süreleri 11 saat 45 dakikadan 11 saate düşürülüyor, eğer birden çok iniş-kalkış yapılıyorsa süre 9 saatle sınırlanıyor.
- Uzun rötarlar ve çoklu başlangıç saatleri gibi 'aksayan programlarda' çalışan pilotlar için ek haftalık izinler öngörülüyor.
- Uzun uçuşlar için kokpit dışında dinlenme alanı garantisi veriliyor.
 
Önde gelen 32 havayolunu temsil eden Avrupa Havayolları Birliği (AEA), pilotların daha kısa çalışma saatleri elde etmek için güvenlik konusunu bahane ettiğini savunuyor.
 
AEA'nın Teknik Operasyonlar Genel Müdürü Vincent De Vroey, 'Bugün masamızda bulunan, çok sıkı bir denetimin sonucu. Uçuş sürelerinin 11 saat 45 dakikadan 11 saate düşürülmesi sebebiyle, Avrupa'da daha önce olan şartlardan çok daha katı şartlar getiriyor' dedi.
 
De Vroey, havayolu şirketlerinin önce görev sürelerinin kısaltılmasına karşı geldiğini, ancak EASA'nın tavsiyesini kabul ettiklerini belirtti ve 'Havayolları, güvenliklten hiçbir zaman ödün vermeyecek' dedi.
 
İlerleme yok
 
Ancak Voorbach'ın bulunduğu kurum, 10 saatlik limit için direniyor ve orta yol bulunması için de pek bir alan olduğu görüşünde değil.
 
Uçuş görevlileri, özellikle gece uçuşlarına getirilecek kısıtlamalara büyük önem veriyor ve pilotların görev başında uzun zaman geçirliği zaman kazaların keskin bir şekilde arttığına işaret eden çalışmalara dikkat çekiyor.
 
Zürih'teki Moebus Havacılık danışmanlığının Kasım 2008'de EASA'ya sunduğu bir rapor, 10 saatin ardından pilotların konsantrasyonlarını kaybedebildiğini öne sürüyor ve uçuş görev sürelerinin günde 10 saati aşmaması gerektiği tavsiyesinde bulunuyordu.
 
Sendika yetkilileri, Salı sabahı çoğu AB ülkesinin yanı sıra Hırvatistan ve İzlanda'da da gerçekleşecek olan eylemin sembolik bir protesto olduğunu söylüyor. Gösteri büyük ölçüde bilgi paylaşımı ya da medyaya yönelik etkinliklerle sınırlı olacak. Ancak yine de aksamalar yaşanması mümkün.
 
Voorbach, 'Bazı üyelerimiz sektörel adımlar planlıyor çünkü bu olaydan rahatsızlar. Ancak prensip olarak [eylemlerin] kamuya bir zararı olmayacak' dedi.
 
Voorbach, KLM Hollanda Kraliyet Havayolları'ndan bir pilotun, Sao Paulo/Brezilya'ya yapacağı bir uçuşun ardından eylem süresince molaya gideceği örneğini verdi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim