• BIST 9516.57
  • Altın 2491.699
  • Dolar 32.5984
  • Euro 34.8278
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Pilotlara alkol testi yapılsın önerisi geldi

Pilotlara alkol testi yapılsın önerisi geldi
"Her uçuş öncesi alkol testi yapılsın" önerisi ortaya atıldı. Türk doktorlar "Az alkol bile denge bozar. Kontrol şart" diyor.

ALKOL TESTİ YAPILACAK MI?

"Her uçuş öncesi alkol testi yapılsın" önerisi ortaya atıldı. Türk doktorlar "Az alkol bile denge bozar. Kontrol şart" diyor.

Hollanda'da, 200 yolcusuyla havalanmak üzere olan uçağın pilotu alkollü çıkınca, ortaya yeni bir öneri atıldı. Tıp dünyası, pilotlara her uçuştan önce alkol ölçümü yapılmasını istedi. Uluslararası standartlara göre pilotların uçuştan 10 saat öncesine kadar herhangi miktarda alkol alması yasak. Ancak, geçtiğimiz günlerde, Hollanda'nın Shiphol Havalimanı'nda, aşırı alkollü ABD'li pilot 200 yolcusu olan uçakla havalanmadan hemen önce kokpitten indirildi. Ayakta durmakta zorluk çeken kaptan pilota 700 euro ceza kesildi. Uçağı başka bir pilot uçurdu. Fakat, bazı pilotların alkollü uçtuğu yıllardır gündemde olan bir iddia. Şimdi tüm uçuşlardan önce pilotlara alkol testi yapılması tartışılıyor. Türkiye'de de tıp dünyası bu konuya sıcak bakıyor. Küçük miktarda alınan alkolün bile olumsuz etkileri olabileceğini vurgulayan uzmanlar, karayollarındaki gibi 0.50 promil sınırının havayollarında uygulanamayacağını iddia ediyor. İşte uzmanların görüşleri:

7-8 SAAT SONRA UÇMALI

Prof. Dr. Hamit Hancı (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Öğretim Üyesi): Yüzlerce can emanet edilen pilotlar alkol kontrolünden geçirilebilir. Basit bir üflemeli alkolmetre bile bu iş için yeterlidir. Basit bir araçta bile bu risk varken, pilotun alkolsüz olması gerekir. Az miktarda alınan alkolden 2-3 saat, çok miktarda alınan alkolden 7-8 saat sonrasına kadar uçuş yapılmamalı.

Prof. Dr. Mansur Beyazyürek (Balıklı Rum Hastanesi Başhekimi): Az miktarda alınan alkol bile bir cesaret getirir, düşüncede değişikliklere yol açar. "Ben bu piste nasıl inerim, bak gör" gibisinden saçma bir casarete yol açabilir. Denetim mutlaka yapılmalı

'YARALAYICI AMA GEREKLİ'

Prof. Dr. Nevzat Tarhan (Psikiyatrist): Az miktarda bile olsa alkol kullanımı, uçuşta dikkati bozar. Araç kullananlarda 0.50 promil limit var, uçakta o bile olmamalı. Uçuştan en az 4 saat önce alkol almayı kesmek gerekir. Alkol kullanılması dikkati dağıtır ve hataya sebep olur. Pilotlar alkole kolay ulaşabiliyorlar. Ancak her uçuştan önce kontrol yapılması, belli kültür seviyesinin üzerindeki kişiler olan pilotlar için biraz yaralayıcı bir davranış olur.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim