• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Pilotsuz uçaklara hazır mısınız?

Pilotsuz uçaklara hazır mısınız?
Yapay zekanın gelişimi ile doğru orantılı olarak uçakların da insansız araçlara dönüşmesi bekleniyor. Bu alandaki çalışmaların başladığına dikkat çeken uzmanlar, pilotsuz uçakların kısa süre içinde kullanıma gireceği görüşünde.

Alman hava yolu şirketi Germanwings ait Airbus A320 tipi yolcu uçağının yardımcı pilot tarafından düşürülmesi bir süredir uçakların güvenliğinin yeniden masaya yatırılmasına neden oldu.

Bu duruma başka bir açıdan bakan bazı uzmanlar, gelişen sesör teknolojisi ve yapay zeka sayesinde kısa vadede pilotların varlığının sıklıkla sorgulanacağı görüşünde.

Pek çok şirket ve devlet kurumu uçaklardaki pilot sayısını azalatmak ve uzun vadede pilotsuz uçaklar üretmek için düğmeye basmış durumda.

İlk etapta tek bir pilot tarafıdan yerdeki komuta merkezinden uçurulması planlanan uçaklar, uzun vadede yapay zekaya sahip robotlara emanet edilecek.

Endüstrinin bu alanda yatırım yapmaya hazır olduğuna dikkat çeken NASA'nın otonom sistemler geliştiren departmanının başkanı Parimal Kopardekar, yolcu uçaklarının çok  hızlı bir şekilde akıllı cihazlara dönüştüğünü ve kısa sürede gelişen teknolojinin yardımıyla insanların uçuşlardaki etkisinin minimuma ineceğini belirtiyor.

Sadece 2014 yılında 8.5 milyon ticari uçuş yapıldı ve bu uçuşlarda 838.4 milyon yolcu taşındı. Bu uçuşların pilotsuz gerçekleşmesi durmunda milyonlarca dolarlık maliyetten kurtulacak olan şirketlerin pilotsuz uçaklara yatırım yapması oldukça olası görünüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim