• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

Piri Reis, 3,3 bin kilometrelik alan taradı

Piri Reis, 3,3 bin kilometrelik alan taradı
Petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapmak üzere Doğu Akdeniz'de bulunan Koca Piri Reis gemisinin, “G noktası” olarak adlandırılan Kıbrıs’ın güneyindeki bölgede çalışmalarının sonuna yaklaştığı bildirildi.

Piri Reis, 3,3 bin kilometrelik alan taradı

Petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapmak üzere Doğu Akdeniz'de bulunan Koca Piri Reis gemisinin, “G noktası” olarak adlandırılan Kıbrıs’ın güneyindeki bölgede çalışmalarının sonuna yaklaştığı bildirildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapmak üzere Doğu Akdeniz'de bulunan Koca Piri Reis Gemisi'nin 3 bin 300 kilometrenin üzerinde veri topladığını belirterek, ''Sonuçların birinci ayağını Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) gönderdik. 1,5 günlük çalışmanın ardından G bölgesinin tamamını taramış olacağız'' dedi.

Benli, yaptığı açıklamada, Piri Reis'in ''G noktası'' olarak adlandırılan Kıbrıs Adasının güneyindeki bölgede sismik veri toplama çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

Gemide seyirden sorumlu kaptan ve çalışmalardan sorumlu sefer koordinatörü ile sık sık iletişim kurduklarını aktaran Benli, havanın fırtınalı olması nedeniyle geminin geceyi Mağusa Limanında geçirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Benli, fırtınanın dinmesinin ardından geminin çalışmalarına kaldığı yerden devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

“KKTC, TPAO'ya ruhsat vermiş, bizde orada TPAO adına çalışmalarımız sürdürüyoruz. Bize verilen görevi tamamlamak üzereyiz. Bugüne kadar 3 bin 300 kilometrenin üzerinde veri topladık. Çalışmalarımız 2 ayaktan oluşuyor. Sonuçların 1. ayağını TPAO'ya gönderdik. 2. ayak ise tamamlanmak üzere. 1,5 günlük çalışmanın ardından 'G Bölgesi'nin tamamını taramış olacağız. Yeni koordinatlar verilirse çalışmalarımız devam edecek. Görev verilmezse Norveç'ten kiralanacak gemiye bayrağı devredeceğiz. Sonuç ne olursa olsun biz Kıbrıs açıklarında olacağız. Çünkü KKTC ile yaptığımız bazı anlaşmalar gereği onlara taahhütlerimiz var. Onları yerine getireceğiz.”

Motoru ve jeneratörü yenilenecek

Bu arada, geminin KDV istendiği için gümrükte bekletilen ana makine ve jeneratörünü teslim almak için önlerinde engelin kalmadığını belirten Benli, ''KDV'den muaf yazısı bugün itibariyle elimize ulaştı. Söz konusu parçaların da yenilenmesiyle gemi, 20-30 yıl daha sorunsuz çalışacak'' dedi.

DEÜ'ye ait “Koca Piri Reis” gemisi, petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapmak üzere, 23 Eylül'de Urla Limanından 11'i akademik olmak üzere 22 kişilik personeliyle Doğu Akdeniz'e doğru yola çıkmıştı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim