• BIST 9059.9
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Piri Reis Akdeniz'deki en donanımlı gemi

Piri Reis Akdeniz'deki en donanımlı gemi
Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, Koca Piri Reis'in Akdeniz'in en teknik donanımlı gemilerinden biri olduğunu bildirdi.

Piri Reis Akdeniz'deki en donanımlı gemi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, Koca Piri Reis'in Akdeniz'in en teknik donanımlı gemilerinden biri olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Benli yaptığı yazılı açıklamada, ''medyada son günlerde Koca Piri Reis gemisiyle ilgili yer alan yanlış bilgilendirme ve değerlendirmeleri  önlemek ve gemi çalışmalarıyla ilgili sağlıklı iletişim ve bilgi akışını gerçekleştirmek'' istediklerini ifade etti.

Kıbrıs'ın güneyinde sismik çalışmalarına devam eden Koca Piri Reis'in, bugün itibariyle yaklaşık 280 kilometre sismik hatta kayıt alımını tamamladığını belirten Benli, gemide, otomatik tanıtım sistemi AIS'in (automatic idendification system) mevcut olduğunu ve bunun kapatılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Benli, ''Ancak gemi kıyıdan çok açıkta olduğu için sistem kapsam alanı dışında kalmaktadır. Açık denizlerde ancak 100 metre ve daha büyük gemilerin AIS sistemleri çalışabilir. Daha yüksek oldukları ve sert havalarda dahi duraylı seyredebilmelerinden dolayı sorun yaşamazlar'' ifadelerini kullandı.

Benli, şunları kaydetti:

"Piri Reis Araştırma Gemisi, oldukça yoğun olarak yılda 200 gün üzerinde çalışan bir gemidir. Geminin karadaki 3 destek personeli ve diğer dönüşümlü personel ile birlikte toplam 17 personeli bulunmaktadır. Gemide, çalışmalar sırasında mürettebat olarak 11 personel bulunur.
Koca Piri Reis, Akdeniz'in en teknik 
donanımlı (high technology) gemilerinden biridir. Geçtiğimiz yıl, Güney Akım Projesi fizibilite çalışmalarını yapmıştır. Ayrıca, büyük bir petrol şirketinin Libya'dan Gürcistan'a kadar alandaki yaptığı çalışmalarda yararlanmakta olduğu bir gemidir. Dünyada, üniversite bünyesindeki araştırma gemilerinde, Koca Piri Reis dışında 1500 metre streamere ve yüksek teknoloji ürünü sismik sistemlere sahip gemi çok azdır. Son bir yılda, 3 yabancı üniversite ve şirket adına Akdeniz ve Karadeniz'de çalışmalar yapmıştır. Ayrıca yine geçen sene Akdeniz'de 1500 kilometre sismik hat kaydı yapılmıştır. Bu çalışmayla ilgili daha ayrıntılı bilgilere, 2010 yılı Temmuz ayındaki Yunan medyasından ulaşmak mümkündür."

ORTALAMA ÖMRÜ 50-60 YIL

Araştırma gemilerinin ortalama ömrünün 50-60 yıl olduğuna işaret eden Benli, şunları kaydetti:

Gerekli bakımlarının yapılması ve üzerindeki yüksek teknolojiye sahip ölçüm ve örnekleme cihazlarının yenilenmesi ile aktiviteleri sürdürülebilmektedir. Bugün, Koca Piri Reis 33 yaşındadır ve ilgili teknoloji son derece dikkatli takip edilmekte, cihazları sürekli yenilenmektedir. Halen Akdeniz'in, yalnızca sismik değil, tüm diğer deniz araştırma disiplinlerinin yararlandığı ölçüm ve örnekleme cihazları açısından da (Jeoloji, Biyoloji, Kimya, Fiziksel oşinografi, Deniz Mühendisliği, Arkeoloji, vb.) en yüksek teknolojiye sahip gemilerinden biridir. Bugüne değin Akdeniz'de 18 bin kilometre, tüm Türkiye'de 60 bin kilometrelik sismik hat kaydını tamamlayarak, veri toplamıştır. Koca Piri Reis, sondaj gemisi olmayıp, sondaj yapılabilecek alanların saptanması için gerekli verileri toplama yeteneğine sahip bir araştırma gemisidir.

Türkiye'ye, 1978 yılından bu yana başta Türkiye'nin deniz hak ve menfaatleri kapsamında olmak üzere, resmi ve özel kuruluşlara yılda 200 günden fazla kesintisiz hizmet veren Koca Piri Reis Araştırma Gemisi'nin, halen Kıbrıs'ın güneyinde görev yapması ve gelecekte de yapacak olması, ülkemiz için bir gurur kaynağı olsa gerektir.

pirireis.20110927162931.jpg

www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim