• BIST 8979.75
  • Altın 2278.534
  • Dolar 32.3091
  • Euro 35.0426
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Piri Reis mürettebatı araştırmayı anlattı

Piri Reis mürettebatı araştırmayı anlattı
Sismik araştırmalar yapmak üzere bu akşam Doğu Akdeniz'deki "G" bloğuna açılacak olan Koca Piri Reis gemisinin bilimsel mürettebatı, sismik araştırma faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Piri Reis mürettebatı araştırmayı anlattı

Sismik araştırmalar yapmak üzere bu akşam Doğu Akdeniz'deki "G" bloğuna açılacak olan Koca Piri Reis gemisinin bilimsel mürettebatı, sismik araştırma faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Görevlisi Savaş Gürçay, araştırmada ilk adımın sismik kaynak üretilmesiyle başladığını belirterek bunun için kullanılan hava tabancasını tanıttı. Gürçay, "Sismik kaynağı üreten hava tabancası, jeneratör ile enjektörün bir arada olduğu bir sistem. Jeneratör kısmında üretilen hava basıncı suya verilirken, enjektör kısmı, bu basıncın ortaya çıkardığı gürültüyü nötralize etmek amacıyla basınçlı hava vermeye yarıyor" dedi. Böylece sinyalin daha sağlıklı şekilde kaydedildiğini söyleyen Gürçay, hava tabancasında üretilen kaynağın deniz tabanı ve deniz tabanının altındaki katmanlardan yansıyarak alıcılar tarafından kaydedildiğini söyledi.

Jeofizik mühendisi Özkan Özel ise "streamer" adı verilen alıcıların gemi hareket halindeyken arkasından denize salınarak hava tabancasının ürettiği sismik dalgaları alıp özel kablolar aracılığıyla bilgisayara aktardığını söyledi.

Gemide araştırmacı olarak görev yapan Melek Korkmaz ise, söz konusu sismik sinyallerin bilgisayarlara kaydedildiğini ifade ederek, "Bu bilgisayarlarda sismik kayıtlardan gelen sinyaller görülür. Hava tabancasının patlamasıyla ortaya çıkan akustik sinyali burada kaydediyoruz" dedi.
Bilgisayar üzerinde ikinci aşamada araştırma yapılacak alanı gösteren Korkmaz, "Ayrıca hava tabancası ve alıcı kablonun derinlik düzenlemesini de buradan kontrol ediyoruz" diye konuştu.

Verilerin toplanmasından sonra belli veri işleme programlarıyla bunların bilgisayara aktarıldığını belirten Korkmaz, "Çeşitli adımlar geçildikten sonra deniz tabanı ve deniz tabanının altı çok daha net şeklide gözlemleniyor. Bir sonraki adımda veri ve grafiklerin yorumlanmasına geçiliyor. Yorumcular işlenmiş verileri değerlendirerek petrol veya doğalgaz, aranan ne ise buna göre sondaj kararı veriyor" şeklinde konuştu.

Korkmaz, "Ancak şimdilik bunları söylemek için çok erken. Şu an görevimiz veri toplamak. TPAO daha sonra bu verileri alıp değerlendirecek" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim