• BIST 9524.59
  • Altın 2488.238
  • Dolar 32.5414
  • Euro 34.7022
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Piri Reis Üniversitesi Eğitim Gemisi Bodrum'a demir attı

Piri Reis Üniversitesi Eğitim Gemisi Bodrum'a demir attı
Piri Reis Üniversitesi’nin denizcilik eğitimine katkı sağlamak amacıyla bünyesine kattığı ve üniversite ile aynı adı taşıyan Piri Reis Üniversitesi Gemisi Bodrum limanı'na demirledi.

Piri Reis Üniversitesi eğitim gemisi, "Piri Reis Üniversitesi Gemisi Denizlere Yelken Açıyor Projesi" kapsamında, 250 öğrencisi ve öğretim üyeleriyle Bodrum'a geldi.

Önceki gün sabah saatlerinde ilçeye gelen gemi, bir gün boyunca Bodrum açıklarında demirledi. Piri Reis gemisi, sabah saatlerinde Bodrum Gemi Yanaşma İskelesi'ne yanaştırıldı. 

Bugüne kadar ticaret gemileri ve diğer ülkelerle yürütülen AB Projeleri kapsamında çeşitli deniz eğitimlerine gönderilen Piri Reis Üniversitesi öğrencileri, şuanda kendi adını taşıyan okul gemisi ile bu eğitimleri daha etkin olarak alma imkanına kavuştu. 

Öğrenciler aynı zamanda dünyanın çeşitli ülkelerindeki limanları ziyaret ederek kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunma imkanı da buluyor. 

Piri Reis Gemisi 21 Temmuz'dan itibaren öğrencileriyle ilk açık deniz eğitim seyrine başladı. Piri Reis Üniversitesi Gemisi, Karadeniz ve Akdeniz’deki Türk limanları olmak üzere bazı yabancı limanlara da uğradı. 

Aralarında Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ile 250 öğrenci ve öğretim üyelerinin bulunduğu geminin, cumartesi gününe kadar ilçede kalacağı, bazı kurum ve kuruluşlara çeşitli ziyaretlerde bulunacağı öğrenildi.

Karadeniz turunu tamamladı

Türk denizciliğinin gelişimine modern imkanlarla yeni bir soluk getiren Piri Reis Üniversitesi son olarak bünyesine kattığı eğitim ve staj gemisiyle, denizcilik eğitimi konusunda büyük bir eksiği tamamlıyor. 

 “Piri Reis Üniversitesi Gemisi Denizlere Açılıyor” anlayışı kapsamında, Rektör Prof. Dr. Oral  Erdoğan eşliğinde 195 öğrencisi (149’u Piri Reis, 44 tanesi diğer üniversiteler ve 2 tanesi yabancı ) ile ilk eğitim seferine 21 Temmuz 2015 tarihinde Tuzla’dan başlamış olup, 23 Temmuz 2015 sabahı itibari ile Zeyport Limanından gümrük işlemlerini tamamlayarak İstanbul Boğazına doğru sefere  çıktı.

Karadeniz’e doğru yola çıkarak ilk olarak Bulgaristan Burgaz açığında demirledi.  İlk liman ziyaretini İnebolu Limanına yapan “Piri Reis Üniversitesi” Gemisi 24 Temmuz’da Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, Belediye Başkanı Engin Uzuner, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yanıkoğlu ve Liman Başkanı Ergün Kayalı ve diğer yetkililer tarafından çiçeklerle karşılandı.

Kaymakam Görgülüarslan ve karşılama heyeti gemiyi gezerek öğrencilerin eğitim ve yaşamlarını geçirdikleri alanları gezdiler. 2  gün İnebolu Limanında kalan gemi bu süreçte İnebolu Belediyesi tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslar arası Heyamola Deniz Şenlikleri Kültür ve Sanat Festivali etkinliklerine katılma fırsatı buldu.

Gemi 26 Temmuz’da İnebolu’dan hareket ederek Batum’a ulaştı. Batum’da 3 gün kalan gemi Rize’ye doğru hareket etmek üzere 30 Temmuz tarihinde limandan ayrıldı. Rize Limanında 3 gün kalan gemi bu süreçte öğrencileriyle birlikte Rize’yi gezme fırsatı bularak Rize Vali’si Ersin Yazıcı; Rektör Prof.Dr.Oral Erdoğan, öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan heyeti makamında kabul ettikten sonra Piri Reis Üniversitesi Gemisi’ni de ziyaret ederek öğretim üyeleri eşliğinde gemiyi dolaştı. Rize’de Ayder yaylası ve Zilkale gezisi de yapıldı.

Gemi Rize Limanından ayrıldıktan sonra 2 Ağustos’ta Trabzon Limanına ulaştı. Trabzon Valisi Abdil Celil Öz makamında ziyaret edilerek Gemi hakkında bilgiler verildi. Ardından Trabzon Liman Başkan Vekili Barış Öztürk ve personeli tarafından gemi ziyaret edildi. 5 Ağustos’ta Giresun Limanına ulaşan Gemi, 2 gün burada bulundu. Giresun Limanından ayrıldıktan sonra Samsun Limanına ulaşan gemi Deniz Ticaret Odası Üyesi İhsan Kalkavan tarafından karşılandı. Prof. Dr. Oral Erdoğan, Denizci eğitimci ve öğrenciler eşliğinde Samsun Valisi İbrahim Şahin ‘i makamında ziyaret etti. Samsun Limanını işleten Ceynak AŞ’nin YK Başkanı Ali Avcı ve yetkililer tarafından yenilenen limanın özellikleri tanıtıldı. 

Samsun’dan ayrılan gemi 11 Ağustos’ta Sinop Limanına demir attı, ardından 13 Ağustos’ta Zonguldak Limanına ulaştı. Rektör Oral Erdoğan Zonguldak Valisi Ali Kaban’ı makamında ziyaret etti. Zonguldak’ta 1 gece geçiren gemi 15 Ağustos tarihinde Ereğli Limanına demir attı. Batı Karadeniz DTO Başkanı İrfan Erdem, Ereğli Kaymakamı, Belediye Başkanı ve Garnizon Komutanı ve diğer ziyaretçiler ile birlikte gemi ziyareti gerçekleştirildi. Ereğli’de öğrencilerin Ereğli Demir Çelik Fabrikasını gezerek çelik üretimi hakkında bilgi edinmeleri sağlandı. Kdz.Ereğli’den hareket eden gemi büyük kabotajda olmak amacıyla yine Burgaz!a gidildi, ardından İstanbul boğazına gelerek Karadeniz Limanlarını kapsayan 1 aylık seyir tamamlandı. 

Rotasını Ege ve Akdeniz’e çeviren “Piri Reis Üniversitesi” gemisi çeşitli ülke limanlarını da ziyaret ederek ülkemizin ve Türk Denizciliğinin tanıtımını yapacak ve aynı zamanda Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve diğer üniversitelerin denizcilik “deniz stajı” taleplerini ve eğitimini de sağlamış olacak. Öğrenciler  5 yıldızlı bir otel ayarındaki gemide staj yapabiliyorlar. Bu sadece basit bir staj gemisi değil, aynı zamanda eğitim ve kültür kazanma gemisi.

MEŞHUR ANKARA GEMİSİ ARTIK EĞİTİMİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI…

Üniversite tarafından satın alınan Ankara Gemisi 1986 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin Denizyolları bünyesinde seferlere başladı,  uzun yıllar özellikle Akdeniz’de çalıştı.. 2004 yılında özelleştirme süreci kapsamında Ankara Gemisi Denizciler AŞ tarafından satın alınmış yine benzer çerçevede seferler yaptı. Bu dönem zarfında özellikle dünyanın en önemli denizcilik fuarı olan Posedonia fuarına ülkemizi temsilen siyasiler, bürokratlar ve işadamlarından oluşan katılımcılar ile Deniz Ticaret Odasının öncülüğünde katılım ve bayrak gösterdiğimiz gemidir Ankara Gemisi. Ve yeni adıyla “Piri Reis Üniversitesi Gemisi”, Deniz Ticaret Odası’nın ve DATİ Holding’in finans desteği ile Üniversite’ye kazandırıldı.

127,59 m boy, 10870 ton deplasman ve 18.5 knot hız ve maksimum 564 yolcu kapasitesine sahip “PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ” Gemisinin genel bakım ve onarımı Çelik Tekne tersanesinde, havuzlaması Torlak tersanesinde tamamlandı.. Aynı zamanda üst düzeyde eğitim imkanlarını vermek üzere ek donanım ve sınıf imkanları sağlandı.. Eğitim ve staj imkanlarının ötesinde; geniş kapsamlı konferans seminer vb bilimsel etkinliklerin de düzenlenmesi mümkün hale getirildi. 

Piri Reis Üniversitesi  gemisinde yapılmakta olan deniz stajında, ilk aşamada öğrencilerin staj gemisi bulmakta zorluk çektiği (yaz dönemi) kısa stajlarını tamamlamaları esas alındı. Gemide  Piri Reis Üniversitesi öğrencilerinin yanısıra  8 Türk üniversitesi  ile bir yurt dışı üniversitenin öğrencileri birlikte toplam 194 güverte öğrencisi eğitim görüyor..  İleride Uzakyol vardiya zabiti olacak öğrenciler bu ilk stajlarında ağırlıkla “usta gemici (able seaman)” eğitimlerini almaları hedeflendi.. Bu eğitimler öncelikle; “vardiya tutma esasları”,  “Denizde emniyet ve güvenlik, acil durum, denize adam düştü ve gemiyi terk roleleri”, “vardiya standartları- U/A denizde çatışmayı önleme tüzüğü, dar sularda seyir, liman giriş ve çıkışları”, “gemide bakım-tutum, raspa- boya”, “temel gemicilik, demirleme, aborda/kıçtankara olma, halat manevraları” kapsamındaki eğitimler. Eğitimler Piri Reis Üniversitesi kaptan yeterlilik belgesi ve denizci eğitimci belgesi sahibi öğretim elemanları tarafından ve gemi için özel olarak geliştirilen bir eğitim planına göre uygulanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim