• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

'Piri Reis yetersiz' haberlerine sert tepki

'Piri Reis yetersiz' haberlerine sert tepki
DEÜ Deniz Bilimleri ve Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, Kıbrıs açıklarında petrol sondajı için önaraştırma yapan, ‘Piri Reis’in ‘SOS’ verdiği yönündeki haberlere tepki gösterdi.

'Piri Reis yetersiz' haberlerine sert tepki

DEÜ Deniz Bilimleri ve Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, Kıbrıs açıklarında petrol sondajı için önaraştırma yapan, ‘Piri Reis’in ‘SOS’ verdiği yönündeki haberlere tepki göstererek, “Geminin arızalı hiçbir aksamı yok. Yetersiz bir durumu olsaydı bu kadar riskli bir bölgeye gönderilir miydi?” dedi. 

3 Ekim’de bakımdan çıkan Piri Reis, baştan sona yenilenmiş fakat 200 bin liralık KDV bedeli ödenemediğinden ana makine ve jeneratörleri gümrüğe takılmış, motorları yenilenemeden yola çıkmıştı. Gemide şu an bir sorun olmasa da bu durumun aynen sürdüğü ortaya çıktı. Benli ‘‘200 bin liralık KDV sorununu aşamadık, ana makine ve jeneratörü gümrükten çıkaramadık. Maliye Bakanlığı ‘KDV ödemek zorundasınız’ dedi. Ancak biz devlete şu anki araştırmayı ücret almadan yapıyoruz’’ dedi. 

Doğalgaz izi bulununca yine yola çıktı 

Kıbrıs’ın güneyinde TPAO tarafından belirlenen ‘G noktası’nı tarayan Piri Reis, sismik araştırmaların 2. aşaması için önceki akşam Gazimağusa Limanı’ndan ayrılmıştı. Geminin arızalandığı haberi üzerine gemiye karadan destek veren Dr. Seda Okay, “Motorlarda sorun yok. Gemi fırtına sonrası ölü dalgalardan dolayı geceyi Gazimağusa açıklarında geçirdi ve (dün) çalışma bölgesine doğru hareket etti” dedi. 

Piri Reis’in, ‘G noktası’nda 2 bin 400 kilometrekarede sismik çalışma yapması planlanıyor. Burası Rumların arama yaptığı Afrodit bölgesinin dibinde. Türkiye’de çok amaçlı araştırmalar yapabilecek tek gemi olan 33 yaşındaki Piri Reis, Rumların doğalgaz bulduğu iddiası üzerine önceki gün motorlarını yenileyemeden ikinci kez sefere çıkmıştı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim