• BIST 9008.98
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

”Pitstop’larda daha az vakit geçirelecek”

”Pitstop’larda daha az vakit geçirelecek”
Bugüne kadar Sabancı Üniversitesi Teknoloji Merkezi’ne 52 milyon lira yatıran Sabancı Grubu, bu rakamı 70 milyon liraya kadar çıkarmayı hedefliyor.

“F1 pilotları pitstop’larda daha az vakit geçirecek”

Bugüne kadar Sabancı Üniversitesi Teknoloji Merkezi’ne 52 milyon lira yatıran Sabancı Grubu, bu rakamı 70 milyon liraya kadar çıkarmayı hedefliyor. Üstelik yüksek teknolojiye aktarılan bu paralar meyvesini vermeye başladı bile.

Geçtiğimiz günlerde bir grup basın mensubu ile bir araya gelen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, topluluk şirketlerinden Sasa ve Kordsa’nın bu merkezle birlikte çalıştığına işaret ederek, geliştirilen ‘Monolyx’ adlı bir ürünün lastikte kullanılan çeliğin yerine geçtiğini belirterek, “Çeliğin yerine geçebilen bu madde, kuvvetli, daha esnek, daha dayanıklı, daha avantajlı. Özellikle ağır yük taşıyan kamyonlarda önemli. Bu, tamamen Kordsa tarafından geliştirildi. Patenti de Kordsa’ya ait. Bu ürün ticarileşti. 3 büyük lastikçide kabul gördü. Diğerlerine de yaygınlaştırıyorlar” dedi.

Continental ve Pirelli kullanıyor

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul da Pirelli ve Continental markalarının yarış otomobillerinde de bu lastikleri kullanabileceğini anımsatarak “Formula 1 yarışlarında bu lastik pilotlara büyük kolaylık sağlayacak. Daha dayanıklı bir lastik olduğu için daha az lastik değiştirme ihtiyacı olacak dolayısıyla bu lastiği kullanan, ‘pitstop’larda daha az vakit geçirecek” ifadesini kullandı.

‘Yeni pazarlar getirebilir’

Nano teknoloji ile üretilen bir diğer ürünün ise ‘Twixtra’ olduğunu anlatan Kurtul, “Bu da lastiğe güç veren bir malzeme. Polyester ve naylon karışımından oluşuyor. Hem kuvvetli yapıyor, hem maliyetleri düşürüyor. Lastiğin içinde yer alıyor. Lastiğin içine ve kenarlarına yapıştırılan malzemeler. Lastiği bunlar tutuyor.

Polyester nano da çok kuvvetli bir malzeme. Bu da naylonun yerini aldığında hem kuvvetli, hem de maliyeti düşürüyor. Dolayısıyla bu 3 ürün, Kordsa için önemli inovasyon ürünleri. Bunlar çok yeni pazarlar getirebilir” diye konuştu. Bu arada bütün üniversitelerin nano merkez yapmak istediğine işaret eden Sabancı, ABD’de sadece 25 nano teknoloji merkezi olduğunu vurgulayarak “Yeni bir yola çıkıyoruz. Türkiye burada dikkatli olmalı” uyarısında bulundu.

Hat teknolojiyle buluştu

Mayıs ayında Sakıp Sabancı Müzesi’nde hat salonları bölümünü açacaklarını söyleyen Güler Sabancı, “Dünyada bir ilki gerçekleştireceğiz. Osmanlı hat sanatları, en son teknolojiyle sunulacak. Osmanlı hat sanatını, gençlerin ilgisini çekecek şekilde teknolojiyle buluşturuyoruz. Tabletlerle kitapların içinde dolaşılacak” değerlendirmesinde bulundu.

Sabancı almak içinde satmak içinde fırsat kolluyor

Sabancı Holding’in, 2016 yılında net varlık değerini 25 milyar dolara yükseltme hedefinin, yakalanabilir bir hedef olduğunu ifade eden Güler Sabancı, “Bu hedefin içinde mevcut işlerimizde büyüme vardır. Bunun dışında da fırsatlar olursa, Sabancı Topluluğu olarak her türlü bünyemiz buna müsaittir. Daha büyük fırsatları da değerlendirebiliriz. Bunların hepsi organiktir. İnorganik fırsatlara da açığız. İçinde bulunduğumuz her sektörde çok ciddi büyüme beklentilerimiz var. Aklınıza gelebilecek her şirketimizde, yapılan planlara göre 3 ila 5 yıl içinde hepsinde hemen hemen iki kat büyümeyi öngörüyoruz” dedi.

Sabancı, “Elden çıkarmayı düşündüğünüz şirketiniz var mı?” sorusu üzerine de “Şu anda böyle spesifik bir durumumuz yok. Biz portföyümüzü her sene gözden geçiririz. Bu, dinamik bir süreçtir. Dışardaki fırsatlara göre de bakmak lazım. Şu anda spesifik bir şeyimiz yok, ama sürekli bakıyoruz. Şirketlerimizde yeniden yapılanmalara bakıyoruz. Nasıl ki almaya bakıyoruz, satmaya da bakıyoruz. Bu, bizim gibi portföy yöneten bir grubun yapması gereken bir süreç” yorumunu yaptı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim