• BIST 9764.17
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Piyasanın en değerlisi "Elma" oldu

Piyasanın en değerlisi "Elma" oldu
Bundan tam 14 yıl önce iflasın eşiğinden dönen teknoloji devi Apple, kısa bir süreliğine de olsa piyasa değeri açısından dünyanın en değerli şirketi olan Exxon Mobil’i geride bıraktı.

Piyasadaki en değerli "Elma"

Bundan tam 14 yıl önce iflasın eşiğinden dönen teknoloji devi Apple, kısa bir süreliğine de olsa piyasa değeri açısından dünyanın en değerli şirketi olan Exxon Mobil’i geride bıraktı.

ABD’de Salı günkü işlemlerde, gün sonunda ABD’li enerji devi Exxon’un altına gerilese de, piyasa uzmanları bugünkü işlemlerde teknoloji devinin hisselerindeki yükselişin devam etmesi durumunda, Apple’ın altı yıllık egemenliğine son verebileceğini açıkladı.

Apple’ın hisseleri, dünkü işlemlerde yüzde 6 değerlenerek, hisse senedi fiyatını 374.01 dolara çıkardı. Apple’ın toplam piyasa değeri 346.7 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Exxon hisseleri ise yüzde 2’lik yükselişle, hisse başı 71.64 dolara çıktı. Şirketin piyasa değeri ise 348.3 milyar dolar seviyesinde.

TEKNOLOJİ DEVLERİ DAHA ÖNCE TACI DEVRALMIŞTI

Dünyanın en değerli şirketi sıralamasında, bir teknoloji devleti ilk kez birinci sıraya çıkmıyor. Daha önce Microsoft ve Cisco System de en değerli şirket unvanını Exxon’dan devralmıştı.

Apple hisselerindeki yükseliş, şirketin gelir ve kâr artışının devam ettiğini gösteriyor. Üçüncü çeyrekte, Apple’ın satışları yüzde 82 artarak, 28.6 milyar dolara yükselirken, şirketin kârı iki katına çıkarak, 7.3 milyar dolara yükseldi.

Apple üçüncü çeyrekte, son dönemin en popüler teknoloji ürünü iPad’i 9 milyondan fazla sattı. Pek çok kişi, iPad ilk çıktığında, şirketin bütün bir yıl boyunca bu kadar ürün satmasını beklemiyordu.

Apple’ın piyasa değerindeki bu artış aynı zamanda, aslında ekonomide teknoloji şirketlerinin genel anlamda ekonomik öneminin arttığını da gösteriyor. Bu yükseliş aynı zamanda, Apple’ın yazılım ve donanım birleşimini kolay kullanım üzerine odaklandırma stratejisinin ne kadar başarılı olduğunu da gösteriyor.

EXXON 2005’TEN BU YANA LİDER

ABD’li enerji devi Exxon, dünyanın piyasa değeri açısından en büyük şirketi unvanını, yine ABD’li sanayi devi General Electric’ten 2005’te almıştı.

Exxon’da, Apple’daki iş gücünün iki katına yakın kişi çalışıyor. Geçen yıl şirketin çalışan sayısı 100 binden fazlaydı. Şirket, ikinci çeyrekte bilançosuna 10.7 milyar dolar kâr yazdığını açıkladı.

PETROL FİYATLARI ETKİLEDİ

Exxon’un hisselerinin dünkü işlemlerde değer kaybetmesinin temel nedeni petrol fiyatlarındaki sert düşüş olarak gösterildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un ABD’nin kredi notunu düşürmesinin ardından dalgalanan piyasalarda petrol fiyatları sert düşüşlere imza attı. Brent petrol Şubat ayından bu yana ilk kez 100 doların altına, 98.74 dolara geriledi. Ancak gün sonuna doğru yeniden 105 dolar seviyesine çıktı.

2007’DE DE PETROCHINA GEÇMİŞTİ

Exxon’un piyasa değeri açısından en değerli şirket unvanı daha önce de elinden alındı. 2007’de, Çin Ulusal Petrol Birliği’nin küresel borsalarda işlem gören kolu PetroChina şirketi, piyasa değeri açısından dünyanın en değerli şirketi olmuştu. Hisselerinin toplam değeri 1 trilyon dolara yaklaşmıştı.

Ancak PetroChina’nın piyasa değeri şu anda 275 milyar dolar seviyesinde.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim