• BIST 9776.48
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Plajlara, otellerdeki gibi yıldız verilecek

Plajlara, otellerdeki gibi yıldız verilecek
Bakanlık, yılda 50 milyon kişinin denize girdiği plajlarda AB standartlarını sağlamak amacıyla altyapısını ÇEŞTOB'un oluşturacağı bir çalışma başlattı.

Plajlara, otellerdeki gibi yıldız verilecek

Türkiye'nin doğa harikası plajları artık oteller gibi 5 yıldızlı olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı yılda 50 milyon kişinin denize girdiği plajlardaki düzensizliğe son vermek ve Avrupa Birliği ülkelerindeki standartları sağlamak amacıyla çalışma başlattı.

Yeni Asır gazetesinde yer alan habere göre Bakanlığın Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) ile birlikte altyapısını oluşturacağı proje tamamlandığında duşu, tuvaleti, soyunma odası, otoparkı, güvenliği, çöp kovası, şezlongu ve şemsiyesi olmayan plaj kalmayacak. Plajlara sahip olduğu özellikler, bulunduğu konum ve donanımları dikkate alınarak otellerdeki gibi yıldız verilecek. Turistler için hazırlanacak broşürlerde hangi plajın kaç yıldızlı olduğu ve ziyaretçilerine hangi imkanları sunduğu ayrıntılı olarak anlatılacak.

YÖNETMELİK BU YIL

Türkiye plajlarını dünyaca ünlü İbiza ve Mayorka plajlarıyla rekabet eder hale getirecek projeyle, sahilde mangal yakma ve piknik yapma dönemi de sona erecek. Getirilecek kriterlere uymayan işletmeler kapatılacak. Bakanlık aynı zamanda kıyıların doğal ve kültürel özelliklerinin korunmasına da katkı sağlayacak düzenlemeyle ilgili yönetmeliği bu yıl içerisinde çıkarmayı hedefliyor.

Türkiye'de 1990 yılında yürürlüğe giren Kıyı Kanunu dışında plajların kullanımı ve standartlarına ilişkin bir düzenleme bulunmuyor. Kanunda sadece sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özellikleri gözetilerek toplumun yararlanmasına açık olduğu belirtiliyor.

ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir, yasal boşluk nedeniyle plajların büyük bölümünün vergi numarası dahi olmayan işletmelerin eline geçtiğini söyledi.

'SAKIZ BİLE HALLETTİ'

Yılda 2 milyar dolar kazanç elde eden bu işletmelerin plajları kullanan vatandaşlara hiçbir hizmet sunmadığına ve devlete vergi vermediğine işaret eden Demir, "Acilen bu konuda bir yönetmelik çıkarılması lazım. Plajları herkes kafasına göre kullanıyor. Karpuz kabuğunu denize atan, arabasını plaja sokan bile var. Bu konudaki sıkıntılarımızı Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay ve müsteşarımıza ilettik. Bizden plajlara getirilecek standartlar konusunda görüş istediler. Bakanlığın da bu konu üzerinde bir çalışma hazırlığı içinde olduğunu gördük. Kapsamlı bir rapor hazırlayarak Eylül'ün son haftasında kendilerine sunacağız. Cannes, İbiza, Mayorka gibi dünyaca ünlü tatil beldelerinde uygulanan standartları inceliyoruz. Oralarda ne varsa bizde de aynısının olması lazım. Bu konuda çok geç kaldık. Komşumuz Yunanistan'ın Sakız Adası bile bizden önce bu işi halletmiş" dedi.

'Medeniyet gelecek'

Hafta sonlarında Çeşme'ye 200 bin kişinin geldiğini, Ilıca Plajı'ndan yararlananların sayısının ise 50 bini geçtiğini anlatan Demir, belediyelerin verdiği plaj hizmetlerinin yetersiz kaldığını savundu. Standartlara uygun plaj işletmeciliğinin ancak özel sektör tarafından verilebileceğini kaydeden Demir, şöyle devam etti:

"Bir alanın plaj olarak açılabilmesi için duş, WC, soyunma odaları, şezlong, şemsiye, otopark gibi zorunlu ihtiyaçları zorunlu hale getirmek lazım. Bunları ancak özel sektör sağlayabilir. 'Kıyılar, plajlar halka açıktır' yazılı kanunlar artık iş görmüyor. Bu alanları önce kullanılabilir hale getirip, sonra topluma açmak gerekir. Pislik ve çöp içindeki plajlar Türkiye'ye hiç yakışmıyor. Bakanlık bu yönetmeliği ne kadar erken çıkarırsa kıyılarımıza o kadar çabuk medeniyet gelir."

Çeşme'de yatak sayısı 3 bin artarak 16 bin oldu

Türkiye'nin önemli turizm merkezi İzmir'in Çeşme ilçesinde turistik yatak kapasitesi 13 binden 16 bine yükselirken, 2-3 yıl içinde yatak sayısının 20 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Çeşme Turistik Otelciler Biliği (ÇEŞTOB) Başkan Yardımcısı Yakup Demir, ilçedeki yatak kapasitesinin kısa sürede 13 binden 16 bine yükseldiğini, 2-3 yıl sonra da 20 bine ulaşacağını söyledi. İlçedeki otel yatırımlarının her geçen gün hızlandığını, bin yataklı yeni bir otel inşaatının başlayacağını bildiren Demir, butik otel sayısında da artış olduğunu kaydetti.

Demir, "Çeşme'ye yatırımcıların talebi büyük ancak 25 bin ya da 30 bin yatak kapasitesine ulaşınca artık otel yapımını durdurmak gerekiyor. Çünkü ilçemizdeki nezih ortam, kaliteli tatil anlayışı bozulabilir" diye konuştu.
Çeşme'nin 'metrekareye 15 turist düşen bir tatil beldesi' olmaması gerektiğine dikkati çeken Demir, tatil bölgelerinin kalabalık insan topluluğunu ağırlayamayacağını ifade etti.

Çeşme'nin bundan 10 yıl önce İzmirlilerin 'bizim Çeşme' diye bahsettiği küçük bir tatil yeri olduğunu, bugün ise bir dünya markası haline geldiğini anlatan Demir, ilçenin dünyaya açılma konusunda en önemli avantajlarının koyları, termal kaynakları ve rüzgar sörfü olduğunu söyledi.
 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim