• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C

POSCO'dan Kocaeli'ye dev yatırım

POSCO'dan Kocaeli'ye dev yatırım
Güney Koreli POSCO, Kibar Holding ve Daewoo International ortaklığıyla kurulacak yassı paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesis projesi için ortaklık anlaşması imzalandı.

POSCO'dan Kocaeli'ye dev yatırım

Güney Koreli POSCO, Kibar Holding ve Daewoo International ortaklığıyla kurulacak yassı paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesis projesi için ortaklık anlaşması imzalandı.

Tesis için ilk etapta 350 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Yılın ilk büyük yatırım haberi 'sanayi şehri' Kocaeli'den geldi. Dünyanın 3. büyük çelik üreticisi Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), Kibar Holding ve Daewoo International ortaklığıyla Kocaeli'de kurulacak yassı paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesis projesi için ortaklık anlaşması imzalandı.

Emexotel'de düzenlenen ortaklık anlaşması imza töreninde konuşan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Türkiye için son derece önemli ve kritik yatırımın Kocaeli'ye yapılmasına ilişkin alınan kararın ülkeye hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başladı. Kocaeli'nin Türkiye açısından çok sayıda ''kritik'' denilebilecek önemli yatırıma ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Topaca, kentin ulaşım, dünyayla entegre, üretim, ihracat ve ithalat açısından önemli imkanlara sahip olduğunu söyledi.

Topaca, şöyle devam etti:

''İstanbul-Ankara arası hızlı tren projesinin bir durağının Kocaeli'de bulunması, Körfez Geçiş Köprü ve Otoyol projesinin en önemli kısmının ilimizden geçecek olması, mevcut otoyola alternatif oluşturacak ikinci bir otoyolun yine ilimiz sınırlarından geçmesi ve son yıllarda yürütülen Marmaray Projesinin de ilk durağının ilimizde bulunması konumumuzu daha da güçlendirmektedir. Ulusal ve uluslararası yatırımcılar açısından cazipliğini daha da artırmaktadır. Bir başka avantajımız da ilimizde mesleki ağırlıklı bir eğitim olmasıdır. İlimizdeki liselerin yüzde 55'i teknik ve mesleki eğitim veren liselerdir. Bu yatırımların ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanların temini konusunda ilimiz ciddi bir avantaja sahiptir.''

DÜNYANIN 3. BÜYÜK ŞİRKETİ

Dünyanın 3. büyük çelik üreticisi olan Güney Kore'nin POSCO şirketinin, Kibar Holding ve Daewoo şirketiyle ortaklık kurduğunu dile getiren Vali Topaca, şöyle konuştu:

''Paslanmaz çelik konusunda ülkemizde bulunmayan ve eksikliğini hissettiğimiz bir alanda kritik bir yatırımın anlaşması imzalanıyor. Bu yatırım yalnızca demir çelik fabrikası yatırımı değildir. Paslanmaz çelik üretimi ülkemize aynı zamanda önemli bir teknoloji transferini de beraberinde getirecektir. Ülkemiz, dünyada krom cevheri üretimi sıralamasında ilk 8 ülke içinde yer almaktadır. Krom cevherimiz yüksek kalitede olmasına rağmen, henüz paslanmaz çelik tesisimiz bulunmuyor. İnşallah 2013 yılı sonu itibariyle ülkemizde en ileri teknolojiyi kullanacak şekilde fabrikaya sahip olacağız.''

Topaca, yatırımın çevreye etkisini ilişkin ise şunları söyledi:

''Çevreye etkisi olan, insanların sağlığını olumsuz etkileyecek bir yatırım değildir. Kaldı ki bu yatırım Asım Kibar OSB içinde yapılacak olup, etrafındaki koruma bandıyla insan ve çevre sağlığına zararı en asgariye indirecek bir şekilde planlanmıştır. Böyle bir yatırımdan ne insan sağlığının, ne çevremizin, ne de ülkemizin bir zararının olacağını düşünüyorum. Aksine ülkemizde üretilen teknoloji, beceri geliştirme ve diğer sanayi sektörlerine ciddi bir katkı yapacağını düşünüyorum. Valilik olarak çevre ve insan sağlığını her şeyin üzerinde tutuyoruz. Çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerini görmüş olsaydık böyle bir yatırıma sıcak bakmaz, yatırımcıları teşvik etmezdik. İçimiz rahat bir şekilde, çevre ve insan sağlığı açısından bir etkisinin olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Kocaeli, yine Türkiye'de ve dünyada önemli bir sektörün daha üretim üssü haline gelecektir.''

'TEK ATIMLIK KURŞUNUNU KULLANDI'

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Hüseyin Aslan, Türkiye'de henüz kullanılmayan bir teknolojinin icra edilmeye başlanması ve bundan doğacak teknoloji transferinin getireceği katma değerin paha biçilemez olduğunu, teknoloji transferlerinin ülkelerin gelişmelerine en büyük katkıda bulunan etkenler olduğunu belirtti.

Sıfırdan yatırımla Kocaeli'de hizmete sokulacak tesisin ilk etapta doğrudan bir istihdama ve şehrin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını dile getiren Aslan, şöyle konuştu:

''Bu yatırım, ağır sanayi gibi gözükse de aslında teknolojik bir yatırımdır. POSCO, stratejik olarak olgun ekonomileri tercih eder. Bize en yakın POSCO merkezlerinin Brezilya ve Hindistan hattında olduğu düşünülürse ne kadar stratejik bir lokasyonda olduğumuz tahmin edilebilir. POSCO ile ilk temasımız yaklaşık 1,5 yıl önce oldu. Son olarak 2 kırılma noktası yaşadık. Haziran ayında göreve gelmemle dosyayı inceledim ve Başbakan Yardımcımız Ali Babacan nezaretinde bazı sorunların çözümüne katkıda bulunduk. Daha sonra da en büyük kırılma noktası Kasım ayında sayın Başbakanımızın Seul ziyaretinde yaşandı. Sayın Başbakanımızın POSCO başkanıyla görüşmesinde bu iş nihayetlenmiş oldu. Olumsuz global ekonomik şartlara rağmen POSCO, adeta tek atımlık kurşununu Türkiye'den kullanmaya karar verdi. Çünkü geçtiğimiz yıl tüm firmalar, özellikle çelik sektörü, bilançolarına zarar yazarken POSCO bu yatırımıyla aslında bu duruma önemli bir ölçüde cevap vermiş oldu. Bu kendimiz ve ekonomimizi global platformda konumlandırmamız adına müthiş bir göstergedir. Bu yatırım tesadüfi değil, ülkemizin tüm birimlerinin özveriyle çalışmasının meyvesidir.''

YILIN İLK BÜYÜK YATIRIMI

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Jae Hyun Bae ise dünyada ekonomi konusunda lider ülkelerden olan Türkiye ve Kore arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkinin çok iyi durumda olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kore ziyaretlerinin ardından yatırım sektörlerinde ve kültürel alanda hareketliliğin arttığına değinen Bae, ''Bu yılın ilk büyük yatırımının Kore'nin ve POSCO'nun olması güzel bir duygu. Kocaeli'nin ekonomisine katkıda bulunacağına inanıyor ve yıla güzel bir başlangıç olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.

YATIRIMA KARŞI İMZA KAMPANYASI

Kocaeli'de ''yassı paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesisi'' kurulmasını engellemek amacıyla aralarında çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyelerinin bulunduğu grup, imza kampanyası başlattı. Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (KYÖD) Başkanı Hakan Tanta, ''Son dakikada duyurulan imza törenine kayıtsız kalmamız mümkün değildi. Merak ettiğimiz 17 Aralık'ta kararı alınan bu yatırımın fizibilite raporları ne zaman yapılmıştır? Bu yatırımla ilgili 7-8 ay gibi bir süreç alan modelleme raporları ne zaman yapılmıştır? Bu yatırımın çevremize vereceği kirlilik, gürültü, trafik yükü, insan göçü, sosyal ve psikolojik etkileri araştırılmış mıdır? Demir-çelik tesislerinin bu kentte yapılmaması için ne gerekiyorsa yapacağız. Denizde, dağda, zirai, üretim, ormanlık ve yaşam alanlarımızda, fabrika, OSB, liman, tersane, taş ocağı gibi faaliyetlerle yaşam alanlarımızın talan edilmesine, yok edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Kaygımız siyasi değil, yaşam kaygısıdır" diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim