• BIST 9679.8
  • Altın 2489.215
  • Dolar 32.4449
  • Euro 34.4386
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

PTT'den Türk Hava Kuvvetleri'ne jest

PTT'den Türk Hava Kuvvetleri'ne jest
PTT Genel Müdürlüğü, Türk Hava Kuvvetleri'nin kuruluşunun 100. Yılı nedeniyle 2 adet Anma Pulu Bloku çıkardı.

PTT'den Türk Hava Kuvvetleri'ne Jest

PTT Genel Müdürlüğü, Türk Hava Kuvvetleri'nin kuruluşunun 100. Yılı nedeniyle 2 adet Anma Pulu Bloku çıkardı.

25 TL değerinde olan "Türk Hava Kuvvetleri'nin 100. Yılı" konulu portföyün içerisinde biri seri numaralı olmak üzere 2 adet blok anma pulu ve 1 adet ilkgün zarfı (FDC) bulunuyor.

Aydın PTT Başmüdürlüğü'nün verdiği bilgiye göre, ilgilenenler söz konusu anma pullarını Aydın PTT Merkezi'nden talep edebilecekleri gibi, https://www.filateli.gov.tr adresinden de talepte bulunabilecekler.

Blokta Türk Havacılık tarihiyle ilgili resimlerin yanı sıra Türk Havacılık tarihiyle ilgili bilgilere de yer veriliyor.

Türkiyede havacılık tarihi, ilk motorlu uçağın havalandığı 17 Aralık 1903 tarihinden 6 yıl sonra, 1909'da Harbiye Bakanı Mahmut Şevket Paşa döneminde başladı. Türk Ordusunun ilk resmi havacılık kuruluşu, "Tayyare Komisyonu" adı ile 1911 yılında faaliyete geçti. Türk Ordusu ilk uçaklarına ve pilotlarına 1912 yılında sahip oldu. 3 Temmuz 1912'de İstanbul Yeşilköy'de Hava Okulu'nun açılması ile birlikte uçucu subaylarını kendisini yetiştirmeye başladı. Birinci Dünya Savaşı sonrasındaki gelişmeler üzerine Harbiye Nezareti'nin 25 Haziran 1920 tarihli emri ile Osmanlı Havacılığı lağvedildi. Böylece Osmanlı Dönemi Türk Havacılığı sona erdi.

23 Nisan 1920'de Ankara'da TBMM'nin açılmasından sonra Hava Kuvvetleri Şubesi (Kuva-yı Havaiye Şubesi) kuruldu. Milli Mücadele döneminde kısıtlı imkanlarla üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdi. Cumhuriyetin ilanından sonra, günün şartlarına ve çağdaş dünyaya uyum sağlayacak bir hava kuvveti kurulması çalışmalarına başlandı. Hava birliklerinin tek bir komuta altında toplanmasına karar verilmesi ile 31 Ocak 1944 tarihinde Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı olarak müstakil bir komutanlık haline getirildi. Komutanlığa ilk olarak Zeki DOĞAN atandı. 1950 yılında jet uçaklarının alınmasına karar verildi. Türkiye'nin 1952 yılında NATO'ya girmesinden sonra jet uçaklarına geçiş dönemi hızlandı. Türk Hava Kuvvetleri, 1987 yılından itibaren F-16 uçakları ile modernize edildi. Türk Hava Kuvvetleri bugün çeşitli projeler ile etkinliğini geliştirmeye devam ediyor.

100. Yıl anısına PTT tarafından hazırlanan anma pullarıyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ayrılmaz bir parçası ve Türk Milletinin çelikten bir pençesi olduğu ifade edilen Türk Hava Kuvvetleri'nin; bugün kendisine verilecek olan her türlü görevi, gece ve gündüz her hava şartında, dünyanın herhangi bir bölgesinde etkin bir şekilde yerine getirebilecek imkan ve kabiliyete sahip olduğu vurgulanıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim