• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

PTT'nin otoyol Hızlı Geçiş Sistemi denendi

PTT'nin otoyol Hızlı Geçiş Sistemi denendi
PTT ve Karayolları Genel Müdürlüğü işbirliğiyle geliştirilen 'Hızlı Geçiş Sistemi (HGS)'nin ilk denemesi PTT Genel Müdürü Osman Tural tarafından yapıldı.

PTT ve Karayolları Genel Müdürlüğü işbirliğiyle geliştirilen 'Hızlı Geçiş Sistemi (HGS)'nin ilk denemesi PTT Genel Müdürü Osman Tural tarafından yapıldı. HGS'nin 1 yıl içinde ülke genelinde yaygınlaşması planlanıyor.

PTT Genel Müdürü Osman Tural HGS'nin tanıtılması amacıyla İzmir-Aydın Otoyolu Tahtalıçay Gişeleri'nde basın toplantısı düzenledi. Tural, Karayolları Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında paralı geçiş yapılan otoyollarda kuyrukların önlenmesi, vatandaşların kısa sürede ve ucuz şekilde hizmet alabilmesi amacıyla, OGS ve KGS dışında yeni bir sistem olan Hızlı Geçiş Sisteminin (HGS) kurulması ve işletilmesi amacıyla başladıkları çalışmaları tamamladıklarını ifade etti.

Otomobile etiket şeklinde uygulanan sistemi anlatan Osman Tural, etiketin 5 liradan kullanıcıya satışa sunulacağını söyledi. Yeni uygulamayla vatandaşların 4 bin 200 PTT şubesi, anlaşmalı bankalar, büfeler, benzin istasyonları, sınır kapıları, internet, cep telefonu ve çağrı merkezi vasıtasıyla bir çok yerden yükleme yapabileceklerini ifade eden Tural, bu sistemde etiketin pilinin olmadığını, bakım maliyeti gerektirmediğini, kredi kartı gibi kullanılacağını ve ömrünün en az 7 yıl olduğunu kaydetti.

Çalışma sistemi OGS'ye benzese de HGS'nin teknoloji, erişebilirlik ve ekonomiklik anlamında önemli farklar içerdiğini dile getiren Tural, altyapı ve yazılı çalışmaları tamamlanan sistemin pilot olarak İzmir-Aydın otoyolunda denendiğini, 10 gün içinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla sisteme start vereceklerini kaydetti. Tural, sistem ile İzmir'deki 62 geçiş noktasına manyetik algılayıcı, anten ve kamera kurduklarını, ülke genelindeki 395 geçiş noktasının dönüşümü için de çalışmaların devam ettiğini anlattı.

Tural sözlerine şöyle devam etti :

"HGS ürünleri, taşınabilir kart tipi ve etiket tipi olarak uygulanacak. Uygulama etiketle başlayacak. Etiketler, araç ön camına yapıştırılacak. Bu etiketler pilsiz, çalışma enerjisini radyo frekanslı okuyucudan geçerken alan, üzerine geçiş bilgisi yazılabilen, silinebilen, silikon korumalı, çıkartılmak istendiğinde kendi kendisini yok eden, yüksek güvenlik seviyesinde ve klonlanamaz ürünlerdir. Sistem ile geçiş anında otomatik ücret tahsili, Pasif RFID olarak tanımlanan radyo frekanslı kimlik tanımlama teknolojisiyle yapılacak."

Tural, HGS etiketi taşıyan otomobile binerek otoyol gişesinden ilk deneme geçişini yaptı.

İSTANBUL HABER AJANSI
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim