• BIST 9093.3
  • Altın 2324.193
  • Dolar 32.3628
  • Euro 34.9825
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Radyasyon yansıması söz konusu değil

Radyasyon yansıması söz konusu değil
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya'da yaşanan tsunaminin ardından nükleer elektrik santralindeki radyasyon sızıntısıyla ilgili Türkiye'nin çepeçevre 99 yerinde ölçümler yapıldığını söyledi.

Yıldız: Radyasyon yansıması söz konusu değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya'da yaşanan tsunaminin ardından nükleer elektrik santralindeki radyasyon sızıntısıyla ilgili Türkiye'nin çepeçevre 99 yerinde ölçümler yapıldığını söyledi.

Ölçümlerin an be an online sistemle aktarıldığını dile getiren Yıldız, "Net bir dille söyleyebiliriz ki böyle bir yansıma söz konusu değil." dedi.

Bakan Yıldız, Japonya'da yaşanan 'Çernobil korkusu'yla alakalı Türkiye Atom Enerji Kurumu(TAEK) Kriz Merkezi'nde incelemelerde bulundu.

Konuya ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunan Yıldız, Japonya'da nükleer elektrik santralindeki patlama sonrası Türkiye'ye etkileri konusundaki bilgileri kamuoyuyla paylaşmayı uygun bulduklarını belirtti.

Japonya'dan gelen yetkililerle, Japonya'da nükleer elektrik santralindeki patlamayı mütaala ettiklerini dile getiren Yıldız, böyle durumlarda bilgilerin sağlıklı akışına çok dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bilgi kirliliğinin en fazla olduğu dönemlerin, bu tür kazaların olduğu dönemlerde olduğunun altını çizen Bakan Yıldız, şöyle devam etti: "O yüzden gerek Enerji Bakanlığımızı, gerek TAEK yetkililerini dinlemekte fayda vardır diye düşünüyorum. Özellikle kriz merkezinde olası ülkemize yansımaları var mıdır; öncelikle bunu değerlendirdik.

Ama net bir dille söyleyebiliriz ki böyle bir radyasyon yansıması söz konusu değil. Yaklaşık Türkiye'nin çepeçevre 99 tane yerinde yapılan ölçümler an be an online sistemiyle bu kriz merkezine aktarılıyor ve kriz merkezinde böyle bir ölçümleme söz konusu olmadı şu ana kadar yapılan tespitlerde."

Bakan Yıldız, müzakerelerini yürüttükleri termik santrallerle alakalı Japon yetkililerine, herhangi bir yardımları dokunabilecekse, hangi alanda olursa olsun buna hazır olduklarını ilettiklerini de kaydetti.

"ÇERNOBİL'DEN FARKLI BİR DURUM"

Japonya Meteoroloji Ajansı'nın depremin şiddetini 9 olarak revize ettiğini hatırlatan Yıldız, bunun önemli bir gelişme olduğunu, bu depremin ne kadar büyük olduğunu gösterdiğini kaydetti. Şu ana kadar tespit edilmiş dünyadaki 5 büyük depremden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Tesirleri itibariyle baktığımızda, tsunami etkisini de eklersek buna çok ciddi tesirlerin olduğunu görüyoruz.

Şu an bizim konuştuğumuz Tokyo'ya 240 kilometre uzaklıktaki 40 yıllık Fukuşima 1 Nolu Nükleer Elektrik Santrali'ndeki soğutma jeneratörleriyle alakalı tesirin depremden daha ziyade bir tsunamiden kaynaklandığını ilk anda gözlemleyebiliyoruz.

O açıdan bu bilgileri ihtiyatli olarak Uluslararası ATOM Enerjisi Kurumu kanalıyla kamuoyuyla paylaşmak durumundayız. Bu konuda son derece itina gösterdiğimizi de rahatlıkla söyleyebiliriz. Çernobil ile karşılaştırılıyor kamuoyunda.

Çernobil ile karşılaştırılabilir bir durumdan farklı bir durum olduğunu görüyoruz, çünkü orada zincirleme bir reaksiyonun devam ettiğini görmüştük. Burada ise reaksiyonun durdurulduğu bilgisi alındı. Bu önemli bir bilgi diye düşünüyorum. O açıdan şu anda denizden soğutmayla alakalı, özellikle 14 tane soğutma jeneratörünün yerine geçebilecek soğutmayla alakalı çalışmaların yapıldığı bilgisi geldi." diye konuştu.

Bakan Yıldız, Uluslararası ATOM Enerjisi Ajansı'nın verdiği bilgilerde, Japonya'ya çevre ülkelerde de böyle bir tehlike olduğu bilgisine rastlanmadığını vurguladı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim