• BIST 9079.97
  • Altın 2324.674
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.9463
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Rafinelerin de ekseni doğuya kaydı

Rafinelerin de ekseni doğuya kaydı
Dünya Enerji Liderleri Zirvesi'ne katılan Dünya Enerji Konseyi Stratejisti Karl Rose, rafinerilerin yeni adresinin Doğu olduğunu söyledi.

Rafinelerin de ekseni doğuya kaydı

Dünya Enerji Liderleri Zirvesi'ne katılan Dünya Enerji Konseyi Stratejisti Karl Rose, rafinerilerin yeni adresinin Doğu olduğunu söyledi.

Dünya Enerji Liderleri Zirvesi'ne katılan Dünya Enerji Konseyi Stratejisti Karl Rose, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve gelişmekte olan ülkelerin kendi ulusal rafinerilerine sahip olma isteği nedeniyle rekabet etmekte zorlanan Avrupa rafinerilerinin ya kapılarına kilit vurduğunu ya da satış için sıra beklediğini söyledi.
 
2011 yılının son çeyreğinde Fransa yaklaşık günlük 105,000 varil üretim kapasitesine sahip Lyondell Basell'in Berre rafinerisini ve Total Dunkirk Rafinesini talep azlığı ve ekonomik darboğazda olmaları sebebiyle kapatmak zorunda kaldı. Yine Avrupa'nın Almanya, İsveç, İngiltere ve Romanya gibi ülkelerinde çok sayıda rafineri satış için sıra bekliyor. Öte yandan geçen yıl 26 Ekim tarihinde, Socar ve Turcas Grubu'nun, Petkim yarımadasında inşa edeceği Star Rafinerisi'nin, 5 milyar dolarlık yatırım bedeliyle Türkiye'de ve dünyada, tek noktaya yapılan en büyük rafineri yatırımı için temel atılmıştı.
 
Sektördeki gelişmelere ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Rose, ''Dünya rafineri sektörü tam kapasiteye ulaşmış durumda. Eskiden Çin gibi ülkeler petrolü başka ülkelerdeki rafinerilerden tedarik ediyordu. Enerji güvenliği nedeniyle bu durumdan memnun olmayan Çin ve Hindistan gibi ülkeler kendi rafinerilerini inşa etmeye başladılar. Bu şekilde dünyada rafineri sektöründe bir kapasite fazlası oluşmaya başladı. Şu anda dünyanın en büyük rafinerilerine sahip olan ülke Hindistan'' dedi.
 
Rose, rafineri sektörünün fiyat baskısıyla imtihanı hakkında ''Dünyanın birçok yerinde rafineri sektöründeki kar marjları üzerinde baskı oluşmaya başladı ve devlet tarafından desteklenen rafineriler karşısında özel rafineriler kapanmaya başladı. Özellikle Avrupa'da rafineriler ya kapanıyor ya da satış için bekliyor'' değerlendirmesinde bulundu.
 
Türkiye'nin de rafineri sektöründe önemli atılımlar yaptığını belirten Rose, ''Asya ülkelerinin kendi coğrafi avantajlarını kullanarak, kıyı bölgelerine rafineri inşa etmesini anlayabiliyorum. Benim anlayamadığım şey rakiplerinin bunun olacağını nasıl olup da önceden görememiş olması'' diye konuştu.
 
''Türkiye akıllıca hareket etti''
 
Türkiye'nin bölgesel avantajını kullanarak kendi rafinerilerinde üretim yapmasının ekonomik getirisine dikkati çeken Rose, ''Orta Asya ve Hazar Denizi petrolünü Türkiye'nin batı kıyısına taşıyarak kendi rafinerinizde işlemeniz ekonomik olarak son derece akıllıca bir hareket'' dedi.
 
Dünyanın 3. büyük petrol ihracatçısı İran'a uygulanan yaptırımlar ve İran'ın bazı Avrupa ülkelerine karşı yaptırım uygulaması ile ilgili olarak Rose, ''İran sadece müşterisini değiştiriyor. Avrupa'ya petrol ihracatı yapmasa da Çin ve Hindistan gibi yeni müşterilerine satış yapmaya devam edicek. Bu yaptırımların küresel piyasada büyük değişimlere neden olacağının düşünmüyorum'' dedi.
 
 Karl Rose, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma olasılığı üzerine yürütülen senaryolarla ilgili olarak, ''Hayır, kapatacaklarını hiç sanmıyorum'' dedi.
 
''Hükümetler geriyor, finans sektörü speküle ediyor''
 
Petrol fiyatların dalgalanmanın yaklaşık yüzde 80 oranında politik koşullardan etkilendiğini belirten Rose, finans sektörünün de işi speküle ettiğini öne sürdü.
 
Rose şu tespitlerde bulundu:
 
''Fiyat dalgalanmaları genelde politik olaylar, para piyasalarındaki belirsizlikler, resesyon gibi durumlardan kaynaklanıyor. Burada önemli olan bu dalgalanmalarla başa çıkabilmek. Hükümetlerin enerji faturaları konusunda dikkatli olması gerekiyor. Tabii bütün bu durum finans sektörü tarafından abartılıyor, speküle ediliyor. Petrol fiyatları üzerindeki spekülasyon hayatın bir gerçeği durumunda. Petrol fiyatlarını speküle edenler sadece fiyat hareketi ile ilgileniyorlar. Fiyatların düşmesi ya da çıkması onları ilgilendirmiyor.''
 
Rafinaj miktarında 5 ülkede artış var

 
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) 2010 sektör raporuna göre 2010 yılında dünya enerji ihtiyacının yüzde 35'ini ham petrol, yüzde 23'ünü ise doğalgaz karşılıyor. 2009 yılında 1,33 trilyon varil olan dünya petrol rezervi 2010 yılında yüzde 10 artarak 1,46 trilyon varil olarak gerçekleşti. 2009 yılı sonunda 45,7 yıl olan dünya petrol rezerv ömrü, 2010 yılında yüzde 7,7 artışla 49,2 yıla çıktı. 2009 yılında 79,95 milyon v/g olarak gerçekleşen dünya petrol üretimi 2010 yılında yüzde 2,25'lik bir artış ile 81,75 milyon v/g olarak kaydedildi.
 
TPAO raporunda, 2010 yılında rafinaj miktarında artış yaşanan başlıca ülkeler de ABD, Çin, Rusya, Brezilya ve Suudi Arabistan olarak sıralanıyor.
 
Son yıllarda diğer ülkelerde rafineri yatırımlarının artışı ve maliyet avantajlarının, Avrupa rafinaj sektöründe talebin azalmasına, pek çok rafinerinin kapanmasına ya da el değiştirmesine neden olduğu kaydedilen raporda, ''Ancak Çin ve Rusya firmalarının Avrupa rafinaj sektörüne ilgileri sürmektedir. PetroChina İngiltere kökenli Ineos ile rafinaj ve petrol ticareti konusunda ortak girişimde bulunmuştur. Rus petrol devi Rosneft ise PDVSA hisselerinin bir kısmını satın almış, BP ile dört Alman rafinerisi için ortak girişimde bulunmuştur. Ayrıca, 13 Avrupa rafinerisine ilgisi sürmektedir'' ifadelerine yer verildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim