• BIST 9645.02
  • Altın 2411.621
  • Dolar 32.5808
  • Euro 34.7866
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Rahmi Koç Müzesi, Rosalie’yi koleksiyonuna kattı

Rahmi Koç Müzesi, Rosalie’yi koleksiyonuna kattı
En eski buharlı römorkörlerden birisi olan, 1873 yapımı Rosalie; Rahmi Koç Müzesi’ndeki yerini aldı.

Rosalie, Müze’nin diğer buharlı deniz taşıtları; buharlı sandal Esra, buharlı gemi Gonca, buharlı yat Ysolt ve römorkör Liman 2 ile birlikte Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyarete hazır hale geldi.

Geminin, müze limanına girişi esnasında düzenlenen seremonide konuşan Rahmi Koç Müzesi Genel Müdürü Ertuğrul Duru, 1873 yılında Hollanda’da yapılmış olan buharlı geminin müzeye katılmasından duyduğu mutluluğu paylaşırken; “Bu tekne, sadece bir romörkör değil. Müzede çeşitli buharlı gemilerimiz var.  Ama bu gemi, dünyada bilinen en eski, canlı romörkör. Bu haliyle çok sıradışı” diye konuştu

Rosalie’nin eski sahiplerine gösterdikleri özenden ötürü teşekkür eden Duru, tekneyi bir Türk müzesinin almasının Hollanda’da ilk başta ön yargıyla karşılandığını, ancak kaygı duyanların, müzeyi gördükten sonra emin ellere gideceği şeklinde fikirlerini değiştirdiklerini kaydetti.

Özel turlar düzenlenecek

Duru, Rosalie ile birlikte Rahmi Koç Müzesi’nin dünyada sayılı bir yere kavuştuğunu söylerken; Rosalie’nin haftasonları özel turlar kapsamında Haliç sularında yüzeceğini ifade etti. 
Rosalie, seremoninin ardından basın mensupları ve davetlilerin de katılımıyla Haliç’te kısa bir tur yaptı.

En eski buharlı römorkörlerden 

En eski buharlı römorkör örneklerinden biri olan Rosalie; 1873 yılında, ‘Den Briel’ adıyla, Kinderdijk J & K Smit Tersanesi tarafından, köprü yapımı ve suyolları savunmasıyla görevli Torpedistan Kolordusu’nun talebi doğrultusunda inşa edildi. Gemi, 95 HP gücündeki orijinal, bileşik buharlı makinesi ile türünün tek örneği olma özelliğini taşıyor. 

Mayın gemisi olarak kullanıldı

1873-1924 tarihleri arasında Torpedistan Kolordusu’na hizmet eden ‘Den Briel’, Maas Nehri ağzına deniz mayınları döşemek için kullanıldı.

Hollanda Kraliyet ailesi; 1 Nisan 1922 yılında, Hollanda’nın İspanyollar’dan alınmasının başlangıcı olan Watergeuzen’in (deniz dilencilerinin) Brielle’i  ele geçirilişinin 350. yılı kutlamalarında, Brielle Limanı’na giriş yaparken ‘Den Briel’i kullandı. 

7 natt hızında

1924'ten 2013 yılına kadar, çeşitli isimler altında, farklı sahiplere römorkör olarak hizmet veren, son adıyla Rosalie geçtiğimiz yıl Rahmi M. Koç tarafından satın alınarak restore edildi ve müze koleksiyonuna kazandırıldı. Romörkör, saatte 7 natt hıza kadar ulaşabiliyor.

rosalieic2.jpgrosalieic3.jpgrosalieic4.jpgrosalieic5.jpg

http://www.ulastirma.com.tr

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim