• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Rallinin lüks yatları Alanya Marina'da

Rallinin lüks yatları Alanya Marina'da
24 Nisan tarihinde İstanbul’dan yola çıkarak Alanya’ya gelen lüks yatlar Doğu Akdeniz Yat Rallisi kapsamında 68 gün süresince 5 ülkenin 26 marina ve limanına uğrayacak.

24 Nisan tarihinde İstanbul’dan yola çıkarak Alanya’ya gelen lüks yatlar Doğu Akdeniz Yat Rallisi kapsamında 68 gün süresince 5 ülkenin 26 marina ve limanına uğrayacak.

 
Alanya Marina’da 5 gün boyunca konaklayacak olan yerli ve yabancı yatçılar, aynı zamanda Alanya’nın tarihi ve kültürel alanlarını gezecek, şehir yaşantısı hakkında bilgi Alanya Marina Müdürü Savaş Ayas’tan bilgi alacaklar.
 
Denizcilik tanıtımı anlamında büyük önem taşıyan bu organizasyon hakkında Alanya Marina’dan gerçekleştirilen bildiride şu ifadelere yer verildi:
 
Doğu Akdeniz Yat Rallisi (23’üncü EMYR-East Mediterranean Yacht Rally) ilk defa 1990 yılı Mayıs ayında Antalya Kemer Marina'dan Kıbrıs'ın Girne limanına 17 yatın katılımı ile gerçekleştirilmiş bir toplu gezidir.
 
İlk iki yılında sadece Girne'ye kadar giden EMYR, düzenlendiği üçüncü yılından başlayarak, Kıbrıs'ın Gazi Magosa limanına da uğrayarak İsrail’in Hayfa limanına kadar uzatılmıştır. EMYR, altıncı yılında İstanbul-Hayfa olarak, yedinci yılında ise İstanbul’dan hareketle, Türkiye sahillerinde en son limanlar olarak Mersin, İskenderun ve Çevlik’in de katılması ile Suriye-Lübnan üzerinden Mısır'ın İsmailiye limanına ulaşmıştır.
 
Toplam bin 615 deniz miline ulaşan bu güzergah üzerinde 6 ülke ve 24 liman/marina ziyaret edilmektedir. İlk yıldaki 17 yata karşılık 2011 yılı 21. EMYR yat rallisi, 14 ülkeden 52 yatın katılımı ile gerçekleşiyor.
 
EMYR 2012, ikisi TC vatandaşı diğer ikisi İngiliz uyruklu amatör yatçıların üyelikleri ile oluşan dört kişilik bir komite tarafından düzenlenmektedir.
Amatör denizciler tarafından, amatörlük ilkeleri uyarınca (kazanç amacı gütmeyerek) düzenlenen EMYR, resmi bir organizasyon değildir, bir yarış veya yarışma da değildir. EMYR'in amacı Doğu Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin uluslararası yat turizmine açılmamış bölge ve limanlarını bir toplu gezi ile yatçılara tanıtmaktır. Bunu yaparken EMYR, sportif denizcilikte faaliyet gösteren insanlar arasında bağlar kurmak, yakınlaşmayı ve dostlukları pekiştirmek, yöre insanlarının yatçılar ve yatçılıkla tanışmalarını sağlamak, yeni yerler görmek, tanımak ve tanıtmak, belde yöneticileri, belde ve bölge amatörleri, marina ve kulüpleri ile bağlar kurmak, onların da bu güzel harekete katılmalarını, sahip çıkmalarını da amaçlamaktadır.
 
EMYR'in yolu üzerinde bulunan birçok belde, yat turizmi ile içli-dışlı olsa dahi yeni bir bakış açısı kazanmakta, profesyonel yat turizminin yanında amatör yat turizminin hala yenilikler getirebileceğine ve daha fazla insanın ilgisinin denize yönlendirilebileceğine şahit olmaktadır. Tarihte her zaman olduğu gibi, yollar önce meraklılar/amatörler/öğrenmek isteyenler tarafından açılmaktadır.
 
EMYR'in uğradığı birçok liman 20 yıl içinde çehre değiştirmeye başlarken, uğranamayan birçok beldede de denizle nasıl kaynaşılabileceği düşünülmeye başlanmış ve barınak inşaatlarında bariz bir artış gözlenir hale gelmiştir.
EMYR, elbette ki bu gelişmeyi sağlayan tek unsur değildir, ama kesinlikle unsurlardan bir tanesidir.
 
EMYR’in Türkiye kıyılarındaki hamiliğini son 20 yıldır 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yapmaktadır.
 
EMYR'in KKTC deki daimi hamiliğini Kuzey Kıbrıs'ın ilk yıldan beri güzergahın bir parçası olmasını sağlamış bulunan KKTC 1. Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş artık aramızda değildir ama ismi her zaman anılarımızda kalacaktır. KKTC 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve KKTC 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, EMYR Rallisinin devamlılığı için gerekli desteği her zaman sağlamışlardır.
 
EMYR'in daha iyi temsil edilebilmesi, her yıl giderek artan katılım ile devamlı büyüyen ralli ailesi ve onların dostlarının tertip komitesinin felsefesi etrafında toplanabilmelerine yardımcı olunması amacı ile bir Ralli Komodorluğu tesis edilmiştir. Bu görevi sırasıyla ülkemizin tecrübeli yatçılarından 2009 yılında kaybettiğimiz Mürsel Saviç, 2005 yılında kaybettiğimiz Muhittin Öney üstlenmişlerdir. Komodorluk görevi, 1996 yılından itibaren aynı zamanda ADF Amatör Denizcilik Federasyonu Başkanı Teoman Arsay tarafından yürütülmektedir.
 
T.C. Sahil Güvenlik Komutanlığı (SGK) Botları, 1990-2002 yılları arasında Ralli başlangıç limanından son liman/marinaya kadar olan güzergah üzerinde EMYR filosuna refakat etmiştir. Ne var ki, anılan dönem sonlarında Orta Doğuda başlayan siyasal sorunlar, SGK Botlarının refakat görevinin sadece İstanbul-İskenderun arasında sürdürülmesine neden olmuştur. Refakat görevinin EMYR’in geçtiği ülke sularında da sürdürüldüğü yukarıda anılan yıllarda Suriye, Lübnan, İsrail ve Mısır Devletleri’nin SGK botlarımızı resmen davet etmiş olmaları unutulmayacak güzel hareketlerdir. Karınca kararınca da olsa EMYR’in, bu ülkelerin Deniz Kuvvetleri ile TCSGK arasında verimli ilişkiler doğuran nedenlerden birisi olduğunu söylemek mümkündür. SGK Botlarının EMYR rallilerine refakati, bu rallilere katılan yatlar için yüksek değerli, etkin bir güvenlik unsuru oluştururken, uluslararası yatçılar topluluğu ile komutanlarımız ve diğer personel arasında kalıcı dostluklar kurulmasına da neden olmuştur.
 
EMYR 2012 Rallisinde katılımcı sayısı önceki yıllarda olduğu gibi 80 yat ile kısıtlanmıştır.
 
EMYR 2012, 24 Nisan 2012 tarihinde İstanbul’dan başlayacak ve İsrail’in Herzlia Limanında 28 Haziran 2012 tarihinde son bulacaktır.
 
EMYR’e geçmiş yıllarda 8 kez ev sahipliği etmiş olan Alanya Marina’dan sonra, bu kez EMYR 2012’in uluslararası sularda seyredecek ikinci bölümünün başlangıç noktası 2011 yılında işletmeye açılan Mersin Marinası olacaktır.
 
EMYR 2012, 14 değişik ülke bayraklı 36 yat ve 88 yatçıyla bin 641 deniz milini aşan güzergahı üzerinde, 68 gün süresince 5 ülkenin 26 marina ve limanına uğrayacak, yeni dostlukların kurulmasına, yeni fikirlerin doğmasına ve işlenmesine katkı sağlayacaktır, bundan eminiz.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim