• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Rekabet Kurumu sürücü kurslarına uyardı

Rekabet Kurumu sürücü kurslarına uyardı
Rekabet Kurumu, sürücü kurslarını rekabet ihlaline yol açacak şekilde rakip sürücü kursları ile anlaşma yapmamaları konusunda uyardı.

Rekabet Kurumu'nun internet sayfasında yer alan açıklamada, sürücü kurslarının rekabet ihlaline yol açacak şekilde rakip sürücü kursları ile anlaşma yapmamalarının, ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları açısından önemli olduğu belirtildi.

Açıklamada, motorlu taşıtlar sürücü kursları sektörünün, Türkiye'de rekabet ihlali iddialarının en yaygın görüldüğü sektörler arasında olduğu ifade edilerek, bu durumun temel nedenlerinden birisinin, rekabet hukukunun temel yasaklamaları hakkında sektördeki bilgi eksikliği olduğu kaydedildi.

Son dönemde sürücü kursları sektöründeki rekabet ihlallerine yönelik Kurum'a iletilen ihbar ve şikayetlerde bir artış gözlendiği belirtilen açıklamada, Rekabet Kurulu'nun yakın zamanda aldığı kararlarla Samsun, Nevşehir ve Fethiye'deki sürücü kurslarına soruşturma açtığı hatırlatıldı. Açıklamada, şöyle denildi:

''4054 sayılı Kanun'un 4. maddesi (... mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin karar ve eylemleri) yasaklamaktadır.

Bu kapsamda, rekabetçi bir piyasada her sürücü kursunun başta kurs ücretlerinin tespiti olmak üzere, ticari hususlara ilişkin kararlarını bağımsız bir şekilde alması gerekmektedir. Rakip sürücü kurslarının aralarında yazılı veya sözlü anlaşma yaparak, kurs ücretlerini ve yapılacak indirimleri tespit etmesi, bir dönemde kaydedilecek azami kursiyer sayısını birlikte belirlemeleri, pazar ya da müşteri paylaşmaları, havuz uygulaması yoluyla gelirleri paylaşmaları ve yapılan anlaşmalara uyumu sağlamak üzere çeşitli cezalandırma mekanizmaları (senet imzalanması vs) kurmaları rekabet ihlali olarak kabul edilmekte ve 4054 sayılı Kanun'da açıkça yasaklanmaktadır.

Bu tür uygulamaların, sürücü kurslarının oluşturduğu dernek, federasyon, konfederasyon veya meslek birliği gibi oluşumlar vasıtasıyla gerçekleştirilmesi de aynı yasaklama kapsamındadır.''

''İhtiyaçtan fazla sürücü kursu var''

Türkiye'de sektörde ihtiyaçtan fazla sayıda sürücü kursunun bulunması ve denetim eksikliği başta olmak üzere sürücü kurslarının vermeleri gereken asgari eğitimi sunmayarak fiyatları aşırı şekilde düşürmeleri gibi çeşitli kronik sorunların bulunduğu belirtilen açıklamada, bu sorunların varlığının sürücü kurslarının rekabet ihlali niteliğindeki eylemlerine bir mazeret olarak kabul edilmediği bildirildi.

Kanun'da, söz konusu ihlalleri gerçekleştiren firmaların yıllık cirolarının yüzde 10'una kadar idari para cezaları ile cezalandırılmalarının öngörüldüğü hatırlatılarak, sektördeki rekabet ihlallerinin ortadan kaldırılması ve ihlallere taraf olan sürücü kurslarının cezalandırılması noktasında, Rekabet Kurumu'nun önümüzdeki dönemde daha fazla çaba sarf edeceği ve gerekli denetimlerin artırılacağı belirtildi.

Açıklamada, ''Bu çerçevede, sürücü kurslarının ve sürücü kurslarının oluşturdukları birliklerin rekabet ihlaline yol açacak şekilde, rakip sürücü kursları ile anlaşma yapmamaları, böyle bir anlaşmaya taraf olan sürücü kurslarının da derhal bu uygulamalara son vermeleri, 4054 sayılı Kanun'da öngörülen ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları açısından önem arz etmektedir'' denildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim