• BIST 9758.26
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Reklam Kurulu iki televizyona ceza yağdırdı

Reklam Kurulu iki televizyona ceza yağdırdı
Reklam Kurulu, gıda takviyesi adı altında satışa sunulan çeşitli ürünlerin örtülü reklamını yaptığı gerekçesiyle 2 televizyon kanalını ceza yağmuruna tuttu...

Reklam Kurulu iki televizyona ceza yağdırdı

Reklam Kurulu, gıda takviyesi adı altında satışa sunulan çeşitli ürünlerin örtülü reklamını yaptığı gerekçesiyle 2 televizyon kanalını ceza yağmuruna tuttu...

Reklam Kurulu, gıda takviyesi adı altında satışa sunulan çeşitli ürünlerin örtülü reklamını yaptığı gerekçesiyle 2 televizyon kanalına toplam 325 bin 444 lira idari para cezası verdi. Kurul, tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı nitelikteki gıda takviyesi ürünü reklamları yapan 10 şirkete de idari yaptırımlar uygulanmasını kararlaştırdı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetim Genel Müdürlüğü Reklam Kurulu, son zamanlarda artan şikayetler ve başvurular üzerine, içeriğinde bitkisel bileşenler bulunan ve 'gıda takviyesi' adı altında ithal edilen ya da yurtiçinde üretilerek satışa sunulan ürünlere yönelik reklamları mercek altına aldı. 

Başta yerel ve ulusal düzeyde yayın yapan televizyon kanalları ile internet olmak üzere muhtelif mecralarda yayımlanan ticari reklam ve ilanları inceleyen Kurul, gıda takviyesi adı altındaki ürünlerin reklamlarında, söz konusu ürünlerin, kilo vermeye veya almaya yardımcı olduğu cinsel performansı artırıcı özellikleri bulunduğu ve başta kanser olmak üzere, kolesterol, şeker, romatizma, tansiyon, sedef, egzama, kalp, karaciğer, üriner ve genital sistem rahatsızlıkları gibi birçok hastalığı önleyebildiği yönünde etkilere sahip olduğunun iddia edildiğini belirledi.

Kurul üyeleri, gıda takviyesi kapsamındaki ürünlere ilişkin reklamların, ilgili mevzuatta bahsedilen; 'gıda ürünlerinin benzerlerinden üstün olduğu ve bu ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyebileceği ya da tedavi edebileceği yönünde bildirim veya imada bulunmayı yasaklayıcı hükümler' ile 'Reklam ve ilanların kanunlara uygun olması, tüketicileri yanıltıcı ve anlam karışıklığına yol açıcı eksik ve abartılı bilgilere yer verilmemesi, kamu sağlığını bozucu nitelikte olmaması' şeklindeki hükümlerine aykırılık teşkil ettiğini tespit etti.

Programlara konuk olup reklam yapıyorlar

Diğer taraftan, özellikle son zamanlarda, başta televizyon olmak üzere radyo, gazete ve internet gibi mecralarda yayınlanan haber ve diğer formattaki programlarda, bu tür gıda takviyelerini üretip piyasaya sunan kişilerin konuk edilmesi ve bu kişilerin söz konusu ürünleri adeta her hastalığa bir çareymiş gibi gösteren övücü açıklamalarına yer verilmesi suretiyle, gerek gıda takviyelerinin gerekse bu gıda takviyesini üretip pazarlayan kişilerin örtülü bir şekilde reklamının yapıldığı da belirlendi.

Bu tür örtülü reklamlardan dolayı Dr. Mustafa Eraslan'ın katıldığı 'Doktorunuz Sizinle' isimli sağlık programının 4 farklı bölümünden dolayı Kadırga TV adlı kanalın sahibi olan Öz Karadeniz Televizyon ve Radyo Yayın AŞ'ye 29 bin 580 lira, yine Dr. Mustafa Eraslan'ın konuk olduğu Mesaj TV'de yayınlanan aynı isimli programın 4 farklı bölümü için Orta Anadolu Mesaj Televizyon ve Radyo Yayın AŞ'ye 295 bin 864 lira idari para cezası verildi. Kurul ayrıca söz konusu reklamları durdurma cezası verilmesini de kararlaştırdı.

Bu konuda idari yaptırım uygulanmasına karar verilen 10 firma ile verilen cezalar şöyle:



FİRMA


ÜRÜN


MECRA


YAPTIRIM


Seka İlaç Paz. Gıda


M-Sure


www.kisirligason.com


Reklam durdurma


Çakırmelikoğlu Meşrubat Dağıtım


Mixy


www.mixy.com.tr


Reklam durdurma


Şifa Market


Yeşilex


www.sifamarket.com


Reklam durdurma


İ. Kaan Bingöl


Bal


www.baglarbal.com


Reklam durdurma


Mısır Çarşısı Baharat


muhtelif


www.evimineczanesi.com


Reklam durdurma


Diva Elektronik


Supratall boy uzatıcı

www.supratall.tk



Reklam durdurma


Asr Gelişim


Supratall boy uzatıcı


www.supratall.in


Reklam durdurma


TVshop Sanal Mağazacılık Şirketi


Supratall boy uzatıcı


www.tvshop.com.tr


Reklam durdurma


MMC Natural Pazarlama


Muhtelif


www.calivita.com.tr


Reklam durdurma


MHT Pazarlama-İhsan Çetin


Clavis Panax


Gazete


Para Cezası

73.966 TL

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim