• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Robotik helikopter, Titan'da 'hayat' arayacak

Robotik helikopter, Titan'da 'hayat' arayacak
NASA, 2040'lı yıllarda hayata geçecek bir proje kapsamında, Satürn'ün uydusu Titan'a robotik helikopter gönderecek.

NASA, Güneş Sistemi’nde yaşam barındırma olasılığı olduğu düşünülen yerlere düzenleyeceği görevlere her gün bir yenisi ekliyor. Titan’ın denizlerini keşfetmek için öne sürülen robotik denizaltının ardından, yeni plan buzul uyduya dört pervaneli robotik bir helikopter göndermeyi içeriyor.

Titan'dan numune toplanacak

NASA’nın Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’nda (JPL) görevli bilim insanı Larry Matthies tarafından öne sürülen fikre göre, robotik helikopter Titan’a gönderilecek bir balon veya yere inecek bir uzay aracı tarafından taşınacak. Helikopter, Titan’ın atmosferinden, yerden ve denizlerden numune topladıktan sonra ‘ana gemisine’ dönecek ve burada numuneler üzerinde analizler gerçekleştirilecek. Helikopter aynı zamanda bataryalarını da yeni görevler için şarj edecek.

Helikopterin ağırlığı 10 kg olacak

Başarılı olması halinde, robotik helikopter Güneş Sistemi’ndeki keşiflerde yeni bir sayfa açabilir. Ağırlığı sadece 10 kg olacak helikopter, Curiosity gibi son derece ağır ve arazi şartlarına mahkum bir laboratuvara kıyasla, çok daha yüksek bir hareket kabiliyetine sahip olacak.

Cassini Titan’ın yanından geçti

Matthies, robotik helikopterin sadece mikroskobik ölçekte numune toplamakla yetinmeyeceğini, aynı zamanda yer gözlemi ve haritalandırma faaliyetleri de yürüteceğini söyledi. Drone teknolojisinin gelişmesi sayesinde birkaç yıl önce mümkün olmayan planları bugün çizebildiklerini ifade eden Matthies, robotik helikopteri bir balon veya kara aracı olarak düşünülen ‘ana geminin taşıyacağını’ belirtti.

Proje, 2040'lı yıllarda hayata geçecek

Matthies, helikopterin yere inecek bir ana gemi sayesinde yerden ve denizlerden numune toplamakta daha başarılı olacağını; balonla taşınması halinde ise çok daha geniş bir alanda daha az riskli görevler gerçekleştirebileceğini söyledi. NASA’nın 100 bin dolar bütçe sağladığı projenin, 2040’lı yıllarda hayata geçmesi planlanıyor.

Radyo sinyalleri, su kaynaklarına gönderildi

NASA yeni planları üzerinde yoğunlaşırken, Satürn sistemini inceleyen Cassini ile Titan hakkında bilgi toplamaya devam ediyor. 19 Haziran’da buzul uydunun yanından geçen Cassini, radyo sinyallerini uydunun su kaynaklarına yönlendirerek incelemeler yaptı.

"Net yankılar, kaliteli veri dönmesini sağladı"

Space.com’a konuşan Cassini radyo bilim ekibinden Essam Marauf, “Titan’ın yüzeyinden gelen net yankılar, bize kaliteli veri dönmesini sağladı. Cassini’nin radyo sinyallerini Titan’ın göllerine çevirmesi çok heyecan vericiydi” ifadesini kullandı.

Gelecekte düzenlenecek keşif görevleri, insanlığın yeni evlerinden biri olabileceği düşünülen Titan’ın ne kadar elverişli olacağını anlamak için büyük önem taşıyor.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim