• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Rolls Royce'un hedefi Türkiye pazarı

Rolls Royce'un hedefi Türkiye pazarı
Savunma sanayisinden denizciliğe kadar birçok alanda dizayn ve ekipman üretimi yapan İngiliz Rolls Royce firması, Türkiye’yi hedef pazar olarak gözüne kestirdi.

Rolls Royce'un hedefi Türkiye pazarı

Savunma sanayisinden denizciliğe kadar birçok alanda dizayn ve ekipman üretimi yapan İngiliz Rolls Royce firması, askeri gemi ve özel tekne inşasında uzamanlaşmaya başlayan Türkiye’yi hedef pazar olarak gözüne kestirdi.

Offshore ve askeri gemiler başta olmak üzere yüksek teknolojik ekipman üreten Rolls Royce firması Türk gemi inşa sanayisinin içinde olmak isteğini ilk olarak  Mayıs ayında düzenlenen 10. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda (IDEF’11) açıklamıştı. RR’nin basın gezisine Türkiye’yi de davet etmesi, başta askeri gemiler olmak üzere özel amaçlı gemi yapımında aktif rol oynamaya başlayan Türk gemi inşa sanayisine ilgisini de gösteriyor.

Öncelik askeri gemi ve offshore

Havacılık ve denizcilik başta olmak üzere dört farklı sektörde faaliyet gösteren ve geçen yıl 10.7 milyar poundluk (yaklaşık 30 milyar TL) satış gerçekleştiren RR’nin 2.6 milyar poundluk kısmı denizcilik satışlarından geliyor. Ticari ve askeri gemilerin yanı sıra offshore gemiler için dizayn ve ekipman üreten RR, geçen yılı ise 3 milyar poundluk sipariş defteriyle kapatmıştı. Bu yılı sonundaki satış beklentilerini değerlendiren Offshore bölümü Başkanı Anders Almestad, bir önceki yıla oranla siparişlerde düşüş olsa da benzer sipariş defterine ulaşacaklarını söyledi.  

RR’nin dizaynı ve ekipmanlarıyla donatılmış dünya üzerinde 30 bin civarında gemi bulunuyor. 12 ülkede üretim tesisi olmak üzere 34 ülkede 9 bin çalışanı olan şirketin büyümek isteği ülkelerin başında ise Türkiye geliyor. Rolls Royce’un halihazırda çalışmaya başladığı bazı özel yerli tersaneler bulunuyor.  

Boğaziçi Tersanesi’nde inşa edilen LNG ile çalışan ilk ticari geminin gaz ile çalışan motorunun tedarikini sağlayan şirketin ürünleri RMK Tersanesi ve Ereğli Tersanesi’nde inşası süren kimyasal tankerlerde de kullanıldı.

LNG ile çalışan konteyner gemileri geliyor

Norveç’teki program süresince Rolls Royce’un üretim tesisi ve akademisinin yanı sıra şirketin dizayn ve ekipmanlarını kullanan bazı tersaneler ve gemiler de gezildi. Farklı gemi dizaynlarıyla birlikte gaz ile çalışan gemi makineleri ise RR’nin yüksek teknolojik ürünü olarak öne çıkıyor. Şirket halı hazırda LNG ile çalışan motolarını, feribot, balıkçı gemisi ve offshore da kullanmaya başladı. Şirketin hedefi bu sistemi konteyner gemileri ve tanker gibi kargo gemilerinde de uygulamaya almak. Kuzey Avrupa’da düzenli hat taşımacılığı yapan ve filosunun gas ile çalışan çevreci gemilere dönüştürmek isteyen Nor Lines için LNG ile çalışan ilk ro-ro ve konteyner gemisinin dizaynı tamamlandı. ‘NVC405’ olarak adlandırılan gemi bu yıl ‘geleceğin gemisi’ ödülüne layık görüldü. LNG ile çalışan makineye sahip gemi sera gazını % 40 azaltıyor ve makine verimliliğini % 50 artırıyor. Gemi kabuğu ve yeke pervane sistemi yakıt tüketimini düşürecek şekilde dizayn edildi ve hybrid teknolojisi kullanıldı. 112 metre uzunluğa sahip geminin tonajı 5.000 dwt ve hızı 14.3 knot olarak belirlendi.

Yakın bölgede 208 offshore gemi var

1975’ten bu yana büyük ksımı offshore gemiler olmak üzere RR’nin dizayn ettiği 750’nin üstünde gemi inşa edildi. Rolls Royce’un gelecek yıllarda umutlu olduğu sektörlerin başında yine offshore pazarı geliyor. Anders Almestad’a göre ticari gemi satışlarında % 65’ini offshore gemileri oluşturacak. Offshore ve deniz dibi araştırma faaliyetlerinin Kuzey Amerika dışında Güney Amerika ve Afrika ve Asya’da hızlı büyüdüğünü söyleyen Ticari Müdür Yrjar Garshol, 100’ün üstünde farklı dizayna sahip offshore gemiler olduğunu kaydetti.

Dünya genelinde 1.585 adet çeşitli amaçlarla kullanılan offshore ve destek gemi bulunuyor.  Bu gemilerden 208 tanesi ise Akdeniz, Karadeniz ve Ortadoğu’da görev yapıyor. Bu rakamlar, offhore inşasında ve onarımında öne çıkmaya başlayan Türk tersaneleri için yeni bir pazar olarak görülebilir. 

Rolls Royce’u farklı kılan bir başka yanı ise akademi ve deniz teknolojilerine ayırdığı Ar-Ge tutarı. Şirket geçen yıl Ar-Ge’ye 923 milyon pound yatırdı ve bu harcamanın üçte ikisi ürünlerin çevreye daha duyarlı hale getirilmesi için harcanmış. RR’nin Ar-Ge bölümünde 200 civarında mühendis görev yapıyor. Şirket geçen ay da Norveç Alesund’da, müşteri ve mühendisler için bir eğitim merkezi kurdu.    

Rolls-Royce, Türkiye’de ortak arıyor

Türkiye’nin, Rolls-Royce’un faaliyet gösterdiği her sektör için çok stratejik bir pazar olarak gözüktüğünü söyleyen Rolls-Royce Ticari Gemiler Başkanı Oddbjørn Eliassen, “2009 yılında satış ve satış sonrası destek için Tuzla’da bir ofis açtık. Rolls-Royce Marine, yıllardır Türk denizcilik sektörünün ciddi bir tedarikçisidir. Türk Donanmasına ait gemilerde 60 civarında ‘pitch kontrollü pervane’ kurumu yapıldı. Bazı özel tersaneler ile ticari ve offshore gemi dizaynı ve Rolls –Royce ürünlerinin kullanılması konusunda ilişkiler kurulmuş. Uzmanlığımız ve çözümlerimiz bizi, Türkiye’nin gemi inşa programı için ideal bir partner yapıyor” diye konuştu.

Askeri gemi satışları başka yardımcısı Paul Thomas ise “Önümüzdeki 10 yıl ve daha ilerisi için planlanmış ve projelendirilmiş platformlara bakıldığında hayli geniş kapsamlı ihtiyaçlar içerdikleri görülür. her birinin kendine özgü ihtiyaçlar içermesi farklı yaklaşımlar ve çözümler bulmayı gerektiriyor. Biz farklı gereksinimleri ve operasyonel profilleri incelemek ve en verimli sonucu almak için ideal bir çalışma ortağıyız” dedi.

Denizcilik sektöründe küresel bir tedarikçi olmak için lokasyon avantajının çok önemli olduğunu söyleyen Thomas şunları söyledi: “Şu an Türk denizcilik sektöründe birlikte çalışabileceğimiz iş ortaklarının kabiliyetlerine bakıyoruz. Bizim uzmanlarımız bazı yerel şirketler ile iş birliği potansiyellerini görüşmeye başladı. Bu ortaklık rpgram bazlı değil uzun dönemli iş birliği şeklinde olacak. Bu firmadan bizim ürünlerimizin alt yüklenicisi olmasını isteyeceğiz. Aynı şekilde bu firma, Rolls-Royce ürünlerinin dünya çapında satış zincirine de katılmış olacak. Bu firmalara iç pazarda oluşacak fırsatlar dışında ihracat fırsatlarını da beraberinde getirecek.”

Kaynak: Perşembe Rotası

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim