• BIST 9079.97
  • Altın 2308.987
  • Dolar 32.315
  • Euro 35.0532
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Romanya, Türk balıkçı teknesine ateş açtı

Romanya, Türk balıkçı teknesine ateş açtı
Türkiye ile Romanya Sahil Güvenlik hücumbotlarının, Romanya karasularını ihlal ettiği ileri sürülen bir Türk balıkçı teknesi nedeniyle önceki gün Karadeniz’de karşı karşıya gelmeleri, son anda önlendi.

Romanya, Türk balıkçı teknesine ateş açtı

Türkiye ile Romanya Sahil Güvenlik hücumbotlarının, Romanya karasularını ihlal ettiği ileri sürülen bir Türk balıkçı teknesi nedeniyle önceki gün Karadeniz’de karşı karşıya gelmeleri, son anda önlendi. Türkiye, balıkçı teknesine ateş açıp alıkoyduktan sonra Köstence Limanı’na çeken Romanya’ya Ankara merkezde müsteşar yardımcısı, Bükreş’te büyükelçi, Köstence’de de başkonsolos düzeyinde olmak üzere 3 ayrı diplomatik tepki gösterdi.

Olay önceki gün, içinde 10-12 kişilik mürettebatı olduğu tahmin edilen “Ahmet Komoğlu” adlı Türk balıkçı teknesinin avlanmak için Romanya karasularını ve Karadeniz’deki ekonomik bölgesini ihlal ettiği gerekçesiyle yaşandı. Romanya Sahil Güvenliği’ne ait bir hücumbot, Türk teknesini kovalamaya başladı ve üzerine ateş açtı.

Batıyoruz yetişin

Hasar almasına rağmen hızla bölgeden uzaklaşmaya çalışan Türk teknesi, Bulgaristan karasularına yaklaştığı sırada Türkiye Sahil Güvenliği ile irtibat kurmayı başararak, “Saldırıya uğradık, batma tehlikemiz var” diye yardım istedi. Türkiye Sahil Güvenlik’e ait hücumbot olay yerine doğru hareket etti. Ancak yakında olan Romanya hücumbotu balıkçı teknesini çevirerek alıkoydu ve Köstence Limanı’na çekti. Türk hücumbotu mesafenin uzaklığı nedeniyle olay yerine ulaşamadığı için iki ülke sahil güvenliğinin karşı karşıya gelmesi önlenmiş oldu. Romanya yetkilileri Türk balıkçıları gözaltına alıp sorgulamaya başladı. Sorgu halen sürüyor.

Niye ateş açtınız?

Türkiye, Romanya nezdinde yaptığı 3 ayrı diplomatik girişimde, ateş açılmasını kınayarak, “Eğer bir ihlal varsa Sahil Güvenlik ateş açmadan da bunu engelleyebilirdi. Bu tür durumlarda mürettebatın can güvenliğinin tehlikeye atılması doğru bir yaklaşım değil” tepkisini gösterdi.

Türk diplomatik kaynaklar konunun yakından takip edildiğini, olay yerinin tam koordinatlarının belirlenmesi için çalışmaların yürütüldüğünü söylediler. Ankara, Türk balıkçılarla teknenin para cezası karşılığı serbest bırakılmasını bekliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim