• BIST 9530.47
  • Altın 2479.488
  • Dolar 32.4228
  • Euro 34.7158
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Rosatom'dan yurtdışı yatırımlara devam

Rosatom'dan yurtdışı yatırımlara devam
Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, yaşanan siyasi dalgalanmaların, Nükleer Güç Santrali (NGS) yatırımlarını etkilemeyeceğini bildirerek, “Taahhütleri garantili olarak yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Kiriyenko yaptığı açıklamada, nükleer santral yatırımlarının oldukça uzun süreli olduklarını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bugünlerde imzaladığımız ve 2020 yılına kadar yapacağımız işlere yönelik uzun zaman önce imza attığımız sözleşmelerin yanı sıra, şu anda sürdürülen müzakereler 2020, 2030 ve 2035 yılından itibaren açılacak yeni bir ufuk olacak. Nükleer Güç Santrali sözleşmesinin imzalanması ile 5-7 yıllık inşaat, 60-80 yıllık işletme ve bunun ardından 10 yıllık işletmeden çıkarma süresini öngörmüş oluyoruz. Nükleer sektör ortalama 80-100 yıllık bir faaliyet süresine sahiptir. Bu süre, insan ömrünün yanı sıra ‘kuvvetli tepkilere’ yol açan siyasi dalgalanmaları aşan bir süreç.  Bunu birçok ortağımıza bakarak söyleyebiliriz. Bugüne kadar ortağımız olan hiçbir tarafla sözleşme şartlarında değişikliğe gidilmemiştir. Biz tüm ortaklarımıza verdiğimiz taahhütlerimizi garantili olarak yerine getirmeye devam edeceğiz.”   

Rusya ile Macaristan arasında nükleer santral için kredi anlaşması imzalandı

Rusya Federasyonu Maliye Bakanı Yardımcısı Sergey Storchak, Paks Nükleer Santrali’nin genişletilmesi için yapılacak inşaatlarda kullanılmak üzere,  Rusya ve Macaristan arasında kredi anlaşmasının imzalandığını açıkladı.  Paks Nükleer Santrali’nin 5 ve 6. ünitelerinin inşaatı ve işletmeye alınması kapsamında kullanılacak 10 milyar Avro tutarındaki kredinin ayrılmasına ilişkin karar, geçtiğimiz ay Rusya Federasyonu Hükümeti tarafından onaylandı.

Kredi 21 yıl vadeli olacak. Macaristan kredi borcunu, üniteler işletmeye alındıktan sonra ödemeye başlayacak. Ancak bu tarih en geç Mart 2026 olacak. Bu yıldan itibaren üniteler işletmeye alınıncaya kadar (en geç 2026 yılı) kredi faiz oranı yüzde 3,95 olarak uygulanacak. Kredi borcunun ödenmeye başlanacağı ilk yedi yıl boyunca faiz oranı yüzde 4,5, sonraki yedi yıllık dönemde yüzde 4,8 ve son 7 yıl için de yüzde 4,9 olacak.

Paks Nükleer Santrali Sovyetler Birliği döneminde inşa edilen, toplam gücü 2.000 MW olan ve VVER tipi reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşuyor.  2009 yılında Macaristan Parlamentosu, Paks Nükleer Santrali’nde iki yeni ünitenin inşa edilmesine ilişkin anlaşmayı onayladı. Bu yıl Ocak ayında Rusya ile Macaristan arasında, 1000-1200 MW gücünde iki yeni güç ünitesi inşaatının öngörüldüğü ve ayrıca yakıt tedariki ile bakım hizmetini de  kapsayan Barışçıl Atom İşbirliği Anlaşması imzalanmıştı.

Kırım referandumunun etkisi

Rus devlet enerji şirketi Rosatom’un Finlandiya’da faaliyet gösteren nükleer enerji şirketinin yüzde 34’ünü satın almasından sonra Rusya’nın Macaristan ile 10 milyar avroluk anlaşma imzalaması,  nükleer enerji alanında faaliyet gösteren Rus şirketlerinin Kırım gerginliğinden olumsuz etkilenebileceğine dair yorumların yapıldığı bir döneme denk geldi. Anlaşmalar, Rusya’nın, AB’nin yaklaşımına rağmen nükleer santral yatırımlarını aksatmadan sürdüreceğinin göstergesi olarak yorumlandı.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim