• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Rosneft-BP ortaklık anlaşması sona erdi

Rosneft-BP ortaklık anlaşması sona erdi
Rusya’nın dev petrol şirketi Rosneft’in BP ile Rusya’nın Arktik bölgesinde ortak petrol üretimi ile ilgili 16 milyar dolarlık ortaklık anlaşması sona erdi.

Rosneft-BP ortaklığı sona erdi

Rusya’nın dev petrol şirketi Rosneft’in BP ile Rusya’nın Arktik bölgesinde ortak petrol üretimi ile ilgili 16 milyar dolarlık ortaklık anlaşması sona erdi.

BP’nin anlaşmasının sona ermesinde bir diğer Rus şirketi TNK ile yüzde 50 ortak oldukları TNK-BP’nin İsveç mahkemesine açtığı dava etkili oldu.

TNK-BP’nin açtığı davaya bakan İsveç mahkemesi, BP’nin Rosneft’le yeni bir ortaklık kurmasının bir diğer Rus şirketi TNK’nın çıkarlarına zarar verdiğine karar vermiş ve anlaşmayı bloke etmişti. Mahkemenin tarafların anlaşabilmesi için tanıdığı süre bugün sona erdi.

Meksika körfezinde yaşanan felaketin ardından Rusya pazarında yeni bir fırsat yakalamaya çalışan BP için gelişmeler ikinci bir olumsuzluk olarak değerlendirildi. 60 milyar varilden fazla rezerve sahip olan Arktik bölgesindeki çalışmaların BP’ye önemli miktarda gelir sağlaması bekleniyordu.

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin’in öncülük yaptığı 16 milyar dolarlık BP-Rosneft anlaşmasına göre İngiliz şirket, Rosneft’in yüzde 9,5’ine sahip olurken, Rosneft de BP’den yüzde 5 hisse alacaktı. Karşılıklı hisse değişimlerinin toplam bedeli ise 16 milyar doları bulurken, Rosneft de BP’nin en büyük ortaklarından biri konumuna yükselecekti.

BP’den yapılan açıklamada, TNK’nın ortaklarından Alfa-Access-Renova (AAR) ve Rosneft’le görüşmelerde sonuç alamadıklarını, ancak tarafların memnun olacağı bir çözüm için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

AAR’nin dört büyük ortağından milyarder Mihail Fridman ise yaptığı değerlendirmede AAR’nin uzun vadeli stratejik yatırımcı olduğunu, BP ile TNK-BP çatısı altında Rusya’da ve dışarda yeni çalışmalarda birlikte olmak istediklerini açıkladı. Fridman BP, Rosneft ve AAR’nin potansiyel işbirliği yapabilecekleri çalışmalar olduğuna da değindi.

Vedomosti gazetesi BP ve Rosneft’in AAR’ye TNK-BP’deki hisseleri için 30 milyar dolar teklif ettiğini yazmıştı. Gazeteye gore AAR satışla ilgili bir kısım yazılı garanti istemesi üzerine anlaşma sağlanamadığı kaydedildi.

Diğer taraftan Rosneft’in Arktik bölgesindeki petrol sahasında çalışmalar için alternatif şirketlerle ortaklık yapabileceği belirtiliyor. AFP’ye açıklamada bulunan Rosneft kaynakları, “Bir çok partner Akrtik bölgesinde birlikte çalışmak için öneride bulundu. BP ile anlaşmamız sürdüğü için bugüne kadar onlara bakmadık. Bugünden sonra şirket bu önerileri daha dikkatli bir şekilde yeniden ele alacak” ifadelerini kullandı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim