• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Rumlar sondaj için ısrarcı davranıyor

Rumlar sondaj için ısrarcı davranıyor
Güney Kıbrıs, Akdeniz'de sondaj çalışmalarına başlayacağını açıklaması üzerine Türkiye'den gelen tepkileri görmezden gelmeye devam ediyor.

Rumlar sondaj için ısrarcı davranıyor

Güney Kıbrıs, Akdeniz'de sondaj çalışmalarına başlayacağını açıklaması üzerine Türkiye'den gelen tepkileri görmezden gelmeye devam ediyor. Rum tarafında bu doğrultuda yapılması planlanan çalışmalardan vazgeçilmeyeceği yinelendi. Rum Sözcü Vekili Hristos Hristofidis, "Kıbrıs Cumhuriyeti, uluslararası hukuka uygun egemenlik haklarını kullanmaması için birilerinin muhtemel tehdit veya tepkileri yüzünden esaretin bedelini ödeyemez" diyerek Türkiye'ye göndermede bulundu.

Rum yönetimi, Türkiye'nin, Kıbrıs sorunu çözülmeden Güney Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'de hidrokarbon aramalarına başlamasını engellemek maksadıyla diplomatik yoldan baskı yaptığı ve girişimlerde bulunduğu haberleri üzerine Hristofidis aracılığıyla açıklama yaptı.

Rum radyosuna göre Hristofidis, "Hükümetimiz, olası hidrokarbon yatakları bulunmasının ve bunun olumlu ekonomik ve siyasi etkilerinin Kıbrıs sorununa, doğru bir çözüm bulunmasında etkin işbirliği yapması için Kıbrıs Türk tarafı açısından güçlü bir teşvik olduğunu değerlendiriyor." dedi.

Sözde Rum "Münhasır Ekonomik Bölgesi" içerisindeki 12'nci parseldeki olası yatakların değerlendirilmesi anlaşmasının Güney Kıbrıs'ın "egemenlik hakkı olduğunu" savunan Hristofidis, "Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölge sınırları çok zor şartlar altında belirlendi ve bu, son zamanlarda ülke için en önemli gelişmelerden biridir." dedi. Hristofidis, Kıbrıs Cumhuriyeti, işgalin bedelinin ötesinde, uluslararası hukuka uygun egemenlik haklarını kullanmaması için birilerinin muhtemel tehdit veya tepkileri yüzünden esaretin bedelini de ödeyemez." sözlerini kaydetti.

Türkiye'nin tavrının, Güney Kıbrıs'ın planlarını etkileyip etkilemeyeceği sorusuna da muhatap olan Hristofidis, Rum yönetiminin çok somut projeleri bulunduğunu ve bunları hayata geçireceğini söyledi.

Rum Sözcü Vekili, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin girişimleri konusunda Rum yönetimini bilgilendirdiğini söyledi ve ABD'nin tepkisinin "doğru çerçevede olduğunu ve Güney Kıbrıs'ın değişmez tezleriyle örtüştüğünü" savundu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim