• BIST 9574.22
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Rus Gümrüğünden BGH'yi kullanın çağrısı

Rus Gümrüğünden BGH'yi kullanın çağrısı
Rus yetkililer, maliyetler konusunda Türk iş adamlarını tatmin edemedi, ancak, iki ülke arasında uygulanan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı’nı (BGH) kullanmaları çağrısında bulundu.

Rusya Federal Gümrük Servisi üst düzey yetkilileri, Türk işadamlarına iki ülke arasında uygulanan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

BGH'de aracı olarak bir çok şirketin yer alabileceğini kaydeden Rus yetkililer, maliyetler konusunda Türk iş adamlarını tatmin edemedi. Özellikle Türk firmalarının Rusya'ya daha hızlı ve daha rekabet edebilir rakamlarda mal gönderebilmesi için başlatılan çalışmaların, uygulamalarla desteklenmesi gerekiyor.

Türkiye Moskova Büyükelçiliği'nde Gümrük Müşavirliği ve Rusya Federal Gümrük Servisi'nce düzenlenen toplantıda, BGH uygulamasının Vnukova havalimanının dışında diğer havalimanları ve kara sınır kapılarına yaygınlaştırılması için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Açılış konuşmasını yapan Türkiye Moskova Büyükelçiliği Gümrük Müşaviri Recai Şen, "Türk işadamlarını Rus Gümrük Federal Servisi yetkilileriyle bir araya getirerek ortak değerlendirme yapıyoruz. BGH, ticaretin kolaylaştırılması için ortaya konan bir araç " dedi.

Federal Gümrük Servisi'ne bağlı Gümrük Kontrolü Dairesi Başkanı General Ruslan Davıdov da, "BGH Rusya ve Türkiye'nin ortak projesi. Amaç gümrük prosedürlerini hızlandırmak, basitleştirmektir. Bu ticaretin şeffaf şekilde çalıştırılması ve geliştirilmesidir. Herhangi bir şirket önceden mal bildirisinde bulunarak BGH'den yararlanabilir. " değerlendirmesinde bulundu.

BGH genişlemeye devam edecek

Rusya ile BGH uygulamasının Antalya ve Rusya'nın Samara kentlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi konusunda mutabakat sağladıklarını kaydeden Şen de, "Rusya'nın kara sınır kapılarını inceliyoruz. Kasım ayında İstanbul'da konu ile ilgili daha geniş kapsamlı bir seminer düzenleyeceğiz. Burada Türkiye'den ve Rusya'dan gümrük yetkilileri de yer alacak. " bilgisini aktardı.

Vnukova'da uygulanan BGH'nin başka alanlara genişletilmesi konusunu desteklediklerini ifade eden Davidov, "Burada teknik ve altyapı açısından sistemimizi daha modern hale getirmemiz lazım. Gümrük Servisi'nin ana merkezine gelen mal bildirisinin, ön bilgilerin, diğer bölgelerdeki sistemlere de aktarılabilmesi için ağ sistemimizi modernleştirmemiz lazım. Tabii bu da zamanla olacak çalışmalar. " dedi.

İşadamları BGH'yi pahalı buluyor

Toplantıda bazı Türk işadamları gümrüklerdeki fiyat uygulamasından bazen sıkıntı yaşadıklarını dile getirirken, bir Türk işadamı ise "BGH faaliyetlerinde Rosteks dışında başka bir şirketin çalışma özgürlüğü var mı?" sorusunu dile getirdi. Davıdov da, "Her kes Rosteks şirketinden bahsediyor. Hayırdır? Rosteks'in temsilcileri de burada. Buyursunlar yanıt versinler" diyerek gülümsedi. Söz alan Rosteks temsilcisi, "Biz Tekel firma değiliz. Bizim dışımızda Vnukovo'da Avia broker şirketi de faaliyet gösteriyor" cevabını verdi. Rus gümrük yetkilisi Davıdov da, "Genel olarak tartışmalardan şu sonucu çıkarıyorum. Fiyat konusu. Fakat burada biz BGH'nin nasıl çalıştığını ele alıyoruz. Fiyat, sadece Rusya değil, Gümrük Birliği'nin (Rusya, Kazakistan, Belarus) belirlediği kurallar var. Biz fiyat yapısını bozamayız. Rosteks şirketine gelince, BGH koşullarını kabul eden herhangi bir şirket burada görev alabilir" diye konuştu.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim