• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Rus milyarder,İranlı göçmenin hayatını değiştirdi

Rus milyarder,İranlı göçmenin hayatını değiştirdi
Fashad Moshiri, 1989’da Londra’ya siyasi bir kaçak olarak gitti. Deloitte & Touche’da Rusya’nın en zengin adamı Alisher Usmanov ile tanıştığında maaşlı bir işi vardı.

Rus milyarder,İranlı göçmenin hayatını değiştirdi

Fashad Moshiri, 1989’da Londra’ya siyasi bir kaçak olarak gitti. Deloitte & Touche’da Rusya’nın en zengin adamı Alisher Usmanov ile tanıştığında maaşlı bir işi vardı.

Ancak sonrasında Usmanov ile yaklaşık 20 yıllık bir iş ilişkisi içinde olan İran doğumlu muhasebe uzmanı, maaşlı bir işçiden milyardere dönüştü.
 
Moshiri şu anda Rusya’nın en büyük demir cevheri madeni ve Arsenal Futbol Klubü’nün yüzde 15’ine sahip olan Metalloinvest Holding’in yüzde 5’lik hissesini elinde bulunduruyor ve toplam mal varlığı 1.1 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.
 
Rus milyarder Usmanov, 2008 yılında yıllardır devam eden hizmetlerinden dolayı Moshiri’yi danışmanı ve en yakın çalışanı olarak ilan etti ve Metalloinvest arayıcılığıyla kontrol ettiği Gallagher şirketinden yüzde 10’luk hisse verdi.
 
Moskova’dan Bloomberg haber ajansına telefonda görüş bildiren Usmanov, “Birçok anlaşmada bana danışmanlık yaptı” dedi.
 
Metalloinvest şirketi, Usmanov’un mal varlığının büyük bir kısmını oluşturuyor. Usmanov, son yıllarda servetini Facebook gibi yükselen teknoloji şirketlerine yaptığı yatırımlarla 20 milyar doların üzerine çıkardı.
 
Metalloinvest’in mali değerinin en az 16 milyar dolar, Moshiri’nin hisselerinin değerinin ise en az 800 milyon dolar seviyesinde olduğu belirtildi.
 
Şirketin CEO’su Eduard Potapov, Şubat ayında yaptığı açıklamada Metalloinvest’in değerinin 20 milyar dolar olduğunu açıklamıştı.
 
Zenginliğe giden yol devrimle başladı
 
Moshiri için zenginliğe giden yol ise devrimle başladı
 
Şu anda İngiliz vatandaşı olan Moshiri, “Ailem 1979’da, tam da İran Devrimi’nden önde İran’dan kaçtı. Babam orduda doktordu daha sonra kıdemli askeri hakim oldu. Annem, şu anda merkezi Londra’da bulunan ve İran’ın en önemli yayın evlerinden biri olan Kayhan’dan geliyor.
 
Moshiri, Londra Üniversitesi’nde muhasebe okuduktan sonra, Ernst&Young, Pannell Kerr gibi şirketlerde çalıştı ve son olarak Deloitte & Touch ekibine dahil oldu.
 
Moshiri, Usmanov ile Sovyetler Birliği’ne yabancı yatırımı artırmak için siyasi risk sigorta şirketi kurmanın yollarını aramak için Londra’da bulunan üst düzey delegasyondan arkadaşı Mesud Alikhani arayıcılığıyla tanıştığını ifade etti.
 
Moshiri’nin takip ettiği hesaplardan biri, Londra merkezli yatırım şirketi Middlesex Holding’di. Usmanov ve Alihani’nin bu şirkette hisseleri bulunuyordu.
 
Middlesex, Deloitte & Touche’dan 1993 yılında Moshiri’yi kendi bünyesine geçirdi ve birkaç yıl içinde şirketin idari direktörü yaptı. Moshiri, yıllar içinde zaman zaman Usmanov’un yatırım fikirlerine karşı çıkarak da olsa Rus milyarderin güvenini kazanmayı başardı.
 
Middlesex, Eski Sovyetler Birliği’nden de varlıkları satın alıyordu. Satın alınan malların içinde şu anda Metalloinvest’in bir birimi olan Oskolskiy çelik fabrikası da vardı.
 
Usmanov, “Moshiri zaman içinde benim finansal tavsiyelerimi aldığım akıl hocam haline gelmişti. Onun dürüstlüğüne, ansiklopedik düzeydeki finans ve yatırım bilgisine çok güveniyordum. Gerçi yatırımlarının büyük bir kısmında onun dediklerinin tersi yönde hareket ettim” diye konuştu.
 
Facebook,Groupon
 
Usmanov, “Mesela Moshiri, Facebook ve Groupon yatırımlarının geleceğine inanmadığını söylemişti” dedi.
 
Moshiri, 2006 yılından bu yana Metalloinvest’in yönetim kurulu başklanı ve Usmanov’un sahibi olduğu diğer şirketlerde Rus milyarderi temsil ediyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim