• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Rusya 3 milyar dolarlık savaş uçağı sattı

Rusya 3 milyar dolarlık savaş uçağı sattı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Hindistan'a gerçekleştirdiği ziyarette, 3 milyar dolarlık savaş uçağı ve helikopter satışı ile ilgili anlaşma imzalandı.

 

Anlaşma çerçevesinde Rusya, Hindistan'a 1,3 milyar dolar değerinde 71 adet Mi17B-5 helikopter ve 1,6 milyar dolar değerinde 42 adet Su-30MKI Flanker tip savaş uçağı sattı.
 
Putin ve Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in hazır bulunduğu törende, ileri teknoloji, savunma, tarım, kültür ve ticari alanlarda toplam 10 anlaşma imzaladı.
 
Rusya ve Hindistan'ın askeri alanlarda işbirliğini geliştirmek istediğini kaydeden Putin, "Askeri teknik alanda yeni anlaşmalar imzaladık. Ortak teknoloji gelişim çalışmaları yapıyoruz. Enerji ve yatırım alanlarında da ilişkilerimizi güçlendiriyoruz." dedi. İki ülke toplam ticaret hacminin 2012'de 10 milyar doları bulduğunu kaydeden Putin, önümüzdeki birkaç yıl içinde bu rakamı ikiye katlamak istediklerini söyledi.
 
Rus basınında yer alan bilgilere göre Singh de yaptığı değerlendirmede bölgesel ve uluslar arası konularda yaşanan gelişmeleri müzakere ettiklerini, Kudankulam nükleer santral inşaatı ile ilgili Rus meslektaşları ile görüşmelerin olumlu yönde ilerlediğini belirtti.
 
Rusya ve Hindistan'ın istikrarlı, birliğini sağlamış, demokratik ve gelişmiş bir Afganistan konusunda fikir birliği içinde olduğuna değinen Singh, aşırılıkçı akımlar ve uyuşturucu trafiği tehditleri ile ortak mücadele edeceklerini vurguladı.
 
HİNDİSTAN'IN DAİMİ ÜYELİĞİNE TAM DESTEK
 
Kremlin dış politika danışmanı Yuri Uşakov ziyaret çerçevesinde yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyi'nin genişleyecek daimi üyelerle ilgili yapısında Hindistan'ın da yer almasını desteklediklerini söyledi.
 
Rusya ve Hindistan diplomatik ilişkilerin kurulmasının 65. yılını kutluyor. İki ülke arasında toplam ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 10 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda.
 
İki ülke Birleşmiş Milletlerde G-20, BRICS, Şanghay İşbirliği Örgütü ve diğer farklı formatlarda yakın ilişki içinde bulunuyor. Özellikle dış politikada iki ülkenin yaklaşımları genellikle örtüşüyor.
 
Rusya'nın silah ihracatında Hindistan
 
bir numaralı pazar. 2012'de 14 milyar doları bulan silah ihracatında Hindistan önemli bir paya sahip. 2000-2010 döneminde Rusya'nın Hindistan'a sattığı toplam askeri malzemenin bedeli 30 milyar doları aştı. Savaş uçakları, füze savunma sistemleri, tank ve diğer ağır askeri malzemeler Hindistan'ın alım listesinde yer alıyor.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim