• BIST 9582.44
  • Altın 2483.023
  • Dolar 32.4988
  • Euro 34.6213
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

Rusya, Güney Akım Projesi'nde kararlı

Rusya, Güney Akım Projesi'nde kararlı
Rusya ve Ukrayna ilişkileri Moskova yanlısı Viktor Yanukoviç'in devlet başkanı olmasının ardından her alanda gelişmesine rağmen, Moskova Kiev'i devre dışı bırakmayı amaçlayan Güney Akım doğal gaz boru hattını inşa etmede kararlı olduğunu açıkladı.

Rusya, Güney Akım Projesi'nde kararlı

Rusya ve Ukrayna ilişkileri Moskova yanlısı Viktor Yanukoviç'in devlet başkanı olmasının ardından her alanda gelişmesine rağmen, Moskova Kiev'i devre dışı bırakmayı amaçlayan Güney Akım doğal gaz boru hattını inşa etmede kararlı olduğunu açıkladı.

Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki gaz iletim hatlarının kullanımı hangi seviyede olursa olsun Güney Akım'ı askıya alma niyetinde olmadıklarını belirterek, "Bu noktada gündemimizde böyle bir konu yok ve bu konuda herhangi bir pazarlığımız yok" dedi.

"Eğer birileri Güney Akım'ın askıya alınmasıyla bize daha iyi önerilerin sunulacağını düşünüyorsa veya ümit ediyorsa, birileri bu konuyu tamamıyla yanlış anlamış" ifadesini kullanan Şmatko, bunun tartışma konusu bile yapmayacaklarını vurguladı.

Şmatko, Ukrayna'nın rekabet ve piyasa koşullarına alışması gerektiğini belirterek, "Bize bu projenin (Güney Akım) çok pahalı olduğu ve Avrupa'nın bu gaza ihtiyacı olmadığı söylendi. Avrupa'ya gazın piyasa fiyatlarından satılacağını ve Avrupalı tüketicilerin Güney Akım'ın inşasıyla ilgili bir endişe taşımaması gerektiğini vurgulamak isterim. Bu hissedarları ilgilendiren bir konu" dedi.

Rusya'nın Kırım'daki Deniz Üssü'nün kira süresinin uzatılması karşılığında Kiev ile yaptığı enerji anlaşması Moskova'nın Ukrayna'daki boru hatlarının kapasitesini geliştirerek Güney Akım'a ihtiyaç duymayabileceği yorumlarına neden olmuştu.

Ukrayna, eski Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko döneminde yaşanan sorunların geride kaldığını Yanukoviç'in iktidara gelmesiyle iki ülke enerji işbirliğinin daha da gelişeceği dolayısıyla Güney Akım'a gerek kalmadığı tezini savunuyor.

Bu arada, Rus haber ajansı RİA Novosti, yılda yaklaşık bir milyar metreküp gaz tüketen Bosna'daki Sırp bölgesinin de Güney Akım projesine katılmak istediğini duyurdu.

Bosna'daki Sırp bölgesinin Başbakanı Milorad Dodik, bugün yaptığı açıklamada, Bosna'nın kuzeyinde yılda 1,5 milyar metreküp taşıma kapasitesine sahip olacak 480 kilometre uzunluğunda bir boru hattı inşa etmek istediklerini belirterek, bu boru hattını Güney Akım doğal gaz boru hattı ile birleştirmek istediklerini söyledi.

Dodik, Şmatko ile daha önce imzaladıkları işbirliği memorandumuna göre Rus Gazprom'un bu konuda fizibilite çalışmaları yapacağını ve sonra kararı hakkında Bosna'nın Sırp bölgesi yönetimini bilgilendireceğini belirterek, "Tüm bu detayları netleştirmek için sanırım bir kaç aya ihtiyacımız var" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim