• BIST 9716.09
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

Rusya, İl-476'nın seri üretimine başlıyor

Rusya, İl-476'nın seri üretimine başlıyor
Rusya’da, İl-476 modeli ağır kargo uçağının seri üretimi kaldığı yerden devam ediyor. 2014 yılında ise bu sürece büyük bir boyut kazandırılması planlanıyor.

Sovyetler Birliği zamanında İl-76 ağır kargo uçağının montaj işleri Özbekistan’ın başkenti Taşkent’teki uçak fabrikasında gerçekleştiriliyordu. Uçağın parçalarının yaklaşık %90’ı Rusya’da üretiliyordu. Bu üretim modeli Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra da korundu. Fakat Özbekistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Taşkent uçak fabrikası kalifye işçileri ve üretim gücünü kaybetmeye başladı. Taşkent fabrikasının üretim olanaklarında yer alan gerileme, 2005 yılında büyük bir önem taşıyan Rus-Çin sözleşmesinin boşa çıkmasına neden oldu. 

Bu sözleşmeye göre, Çin Halk Cumhuriyetine 34 adet İl-76 uçağı ve İl-76 uçağı temelinde yapılan 4 adet İl-78 ikmal uçağı sevk edilecekti. 2010 yılında Taşkent fabrikasının iflas işlemi başlatıldı. Bu yılın Haziran ayında da fabrikada uçak yapımına son verildiği açıklandı. 2005 tarihli sözleşmenin suya düşmesinden sonra Rusya İl-76 modeli uçağın montaj işlerini kendi topraklarına, Ulyanovsk kentindeki “Aviastar” fabrikasına taşımaya karar verdi. Bu işletme, ağır uçak yapımında büyük bir deneyime sahipti. Daha önce “Aviastar” fabrikasında, en ağır Sovyet uçağı olan An-124 uçağının seri üretimi yapılıyordu. 

İl-76 uçağının seri üretimine hazırlıklar sürerken daha yüksek nitelikleri sahip yeni model İl-76 uçağının tasarımı üzerinde çalışmalar gerçekleştirildi. Ulyanovsk fabrikasında yapılan bu ilk uçak, test uçuşları için sunuldu. Rusya Stratejiler ve Teknolojiler Analizi Merkezi uzmanı Vasiliy Kaşin, Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte bu hususta şunları söyledi:

İlk görünüşte, İl-476 uçağı önceki model olan İl-76 uçağına benziyor. Fakat uçağın pekçok sistemleri ciddi şekilde modernleştirildi. İl-476 uçağı aşırı derecede ekonomik olan dört modern motörle donatıldı. Uçağın yararlı yük kapasitesi 47 tondan 52 tona kadar arttırıldı. Uçuş mesafesi 5000 kilometre. Uçakta yeni bir yönetim sistemi ve yeni bir kabin kullanıldı.

Yeni model uçağın başlıca tüketicisi, 100 adet uçağa talip olan, Rusya Askeri Ulaştırma Havacılığı olacak. Çin’de Y-20 modeli ağır kargo uçağı üzerinde çalışmalar sürdürüldüğü halde Çin tarafı Rusya’dan ağır kargo uçakları alımına ilgisini yitirmedi. Vasiliy Kaşin daha sonra şunları söyledi:

Şimdi Çin’de, Sian uçak endüstrisi korporasyonu tarafından Y-20 uçağının tasarımı üzerinde çalışmalar sürdürülüyor ve bu model uçağın seri üretimine hazırlıklar yapılıyor. Çin uçağının ağırlığı, İl-76 uçağınınki ile aynı veya bir derecede daha ağır olacak. Y-20 uçağının daha bu yıl ilk uçuşunu yapması bekleniyor. Belki bu uçuş Çin Komünist partisinin 18. Kongresine bağlanacak.

Vasiliy Kaşin’in söylediğine göre önümüzdeki yıllarda Y-20 uçağının üretimi başlayıncaya kadar, Çin Hava Kuvvetlerinin nakliye kapasitesinin temelini oluşturacak İl-476 modeli ağır kargo uçakların sevkiyatına ilişkin Rusya ve Çin arasında yeni bir sözleşme bağlanabilir. Bundan başka Çin’in Rusya yapımı ikmal uçaklarına ilgi göstermesi beklenebilir. Bilindiği gibi, Çin Hava Kuvvetlerinin havada yakıt ikmal konulu tatbikatların sayısı arttırıldı. Çin’de, H-6 bombardıman uçağı temelinde yapılan ikmal uçağı, modern gereksinimleri tam olarak karşılamıyor.

Çin, aynı zamanda Şensi uçak endüstrisi korporasyonuna ait işletmelerde Y-8 kargo uçağının seri üretimini geliştirmek için tedbirler alıyor. AN-12 modeli Sovyet uçağı temelinde tasarlanan Y-8 uçağı İl-76 uçağının rakibi olamaz. Bu model uçağın faydalı yük kapasitesi topu topu 20 tondur. Öte yandan Çin, bu model uçakla dünya piyasasına çıkarak büyük bir başarı kazanabilir. Bugün dünyanın değişik bölgelerinde yüzlerce adet An-12 Sovyet uçağı uçuşlar yapmaya devam ediyor. Fakat Rusya’da ve Ukrayna’da bu sınıf uçakların üretimi durduruldu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim