• BIST 9439.86
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Rusya ile vizesiz seyahat dönemi başlıyor

Rusya ile vizesiz seyahat dönemi başlıyor
Türkiye ile Rusya arasında yapılan nota teatisi ile iki ülke arasında vizesiz seyahatlerin 17 Nisan tarihi itibarıyla başlayacağı açıklandı.

Rusya ile vizesiz seyahat dönemi

Türkiye ile Rusya arasında yapılan nota teatisi ile iki ülke arasında vizesiz seyahatlerin 17 Nisan tarihi itibarıyla başlayacağı açıklandı.

Başbakan Erdoğan, Kremlin Sarayı'nda Üst Düzey İstişare Konseyi toplantısına katıldıktan sonra Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya Federasyonu'nu ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, yaptıkları görüşmelerde iki ülke arasındaki işbirliğinin öneminin ortaya konulduğunu bildirdi.

Medvedev ile ikili ve uluslararası konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki kurumsallaşan ilişkilerin siyasi, ticari, ekonomik ve toplamsal alanda daha ileriye taşınmasının görüşmede ele alındığını söyledi.

Medvedev ile yaptıkları görüşmede, enerji alanının önemli yer tuttuğunu bildiren Erdoğan, Japonya'daki deprem ve ardından yaşanan Akkuyu nükleer santraliyle ilgili tartışmalarla ilgili olarak da şunları söyledi:

“Her yatırımın olumsuz bir neticesi olabilir. Bunda olumsuz bir netice doğacak diye siz yatırımdan vazgeçemezsiniz. Ben dün Ankara'da bir örnek verdim. 'Deprem denilen olay olamaz' diye bir şey yok, olabilir ki bizim ülkemiz deprem kuşağı üzerindedir. Yaptığımız asma köprüler var. Şu anda yapmakta olduğumuz denizin altından geçen tüp geçitler var. Bu yatırım depreme dayanıklı olarak yapılmaktadır ve deprem şiddeti de en fazla kaç alabilir, işte 8.5, kaç olabilir 9 olabilir, kaç olabilir 9.5... Buna dayanıklı şekilde projelendirmesi yapılmakta, ona göre de bu köprüler yapılmaktadır. Fakat öyle bir şiddette deprem olabilir ki bunu da aşar. Ne olacak? O zaman yapmayalım mı diyeceğiz?”

Başbakan Erdoğan, Güney Akım Projesi ve Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi ile ilgili ortak çalışmaların devam ettiğini de kaydederek, bu çalışmaların başlayıp bitirilmesi arzusunda olduklarını bildirdi.

İskenderun'da açılışı yapılan Türk-Rus ortaklığındaki 2 milyar dolarlık yatırımın bin 500 kişiye istihdam sağladığını vurgulayan Erdoğan, bu yatırımın, işbirliğinin geldiği nokta açısından önem arz ettiğine dikkati çekti. Bu yıl Türkiye'ye gelecek Rus turist sayısında büyük artış beklendiğini de ifade eden Erdoğan, iki ülke arasındaki vizelerin kalkmasının önemine işaret etti.

MEDVEDEV: AKKUYU'DAKİ PROJE DİĞERLERİNDEN FARKLI

Medvedev ise Türkiye'deki ilk nükleer santralle ilgili Ankara'nın ek güvenlik talebi olup olmadığını sorusu üzerine, "Bütün teknolojiler bir risk içeriyor. Akkuyu'daki proje diğer nükleer santrallerdeki güvenlik seviyesinden çok farklı. Son derece etkili güvenlik tedbirleri alınmış durumda. Elbette görüşmeler devam ediyor. Deprem herşeye zarar verebiliyor" dedi.

Nükleer santral inşaatının yapılacağı bölgenin önemli olduğunu belirten Medvedev, şöyle devam etti:

"Bizim deprem bölgelerindeki yerlerde de nükleer santral yapıldı. Dolayısıyla nasıl önlem alınması gerektiği biliniyor. Rusya ilk defa bir santral inşaatında servis, yapım ve işletme konusunda sorumluluk üstlenmiş durumda."

TARİHİ GÜNDE GELEN GÖRÜŞME

16 Mart 1921 Moskova Anlaşması'nın 90'uncu yıldönümüne özellikle denk getirilen görüşmenin ardından, Erdoğan Medvedev'e Moskova Anlaşması'nın bir örneğini ve bununla ilgili bir pul, Medvedev de Erdoğan'a anlaşmanın imzalandığı sırada çekilen fotoğrafı hediye etti.

Moskova Anlaşması'nın Türk-Rus ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu anlatan Erdoğan, bu anlaşmanın toplumsal hafızada önemli yeri bulunduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan, bu anlaşmanın iki ülke arasında somut işbirliği adımlarının atılmasını da sağladığını vurguladı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim