• BIST 8981.29
  • Altın 2284.428
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Rusya, yüzer elektrik santrali yapıyor

Rusya, yüzer elektrik santrali yapıyor
San-Peterburg’daki gemi yapım işletmesinde Kamçatka yarımadasında işletilecek yüzer atom elektrik santralinin enerji blokunun yapımı yeniden başladı.

RUSYA, YÜZER NÜKLEER SANTRAL YAPIYOR  

San-Peterburg’daki gemi yapım işletmesinde Kamçatka yarımadasında işletilecek yüzer atom elektrik santralinin enerji blokunun yapımı yeniden başladı.

San-Peterburg’daki gemi yapım işletmesinde Kamçatka yarımadasında işletilecek yüzer atom elektrik santralinin enerji blokunun yapımı yeniden başladı.  Küresel finansal kriz  koptuğundan Rusya’da ve dünyada ilk yüzer atom elektrik santralinin yapımından vazgeçmek tehlikesi vardı. Ama günümüzde  yapımı ölü noktadan kurtarıldı. “Rosenergoatom” konsorsyumu  yüzer atom santralinin   iç bölümü ve karadaki altyapı  bölümünün yapımını tamamladı.  Çukotka yarımadasında  işletilecek yüzer atom elektrik santrali projesinin ekolojik testleri de yapıldı.

İlk yüzer atom elektrik santralinin   yapımı 2007 ilkbaharında başladı. 20l0-de tamamlanması planlanıyordu.  “Akademik Lomonosov” adı konulmuş  santralin ana enerji ünitesi 20l0 Haziranında  suya indirildiği için “Rosenergoatom” korporasyonu   yüzer  atom santralinin 20l2 sonlarında işlemeye başlayacağını umuyordu. Fakat kriz başlayınca gemi yapım işletmesi iflas etti ve  konporasyonun umutları gerçekleşemedi. “Rosenergoatom”  korporasyonu genel müdür yardımcısı Sergey Zaviyalov  yaşanmış olumsuz gelişmelerin  yüzer atom santralleri seri halinde  yapmak planlarına etkisini  yapmadığını kaydederek şunları söyledi:

"Kilit önemdeki sorunların  tümü çözüme bağlandığı için  şimdi sadece donatımı monte ederek yerine  yerleştirmek gerekir. Geçilmiş yolu  tekrar geçerek  kadroları  yetiştirmekle ve teknoloji süreçleri yine uygulamakla   yüzer atom elektrik santralleri  seri halinde yapmak  zor olmayacak."

 “Rosenergoatom”  ilk başta, 2020 yılına   doğru her biri 70 megavat  kapasiteli  olan 7 yüzer atom santralini yapmayı  planladığını  belirtti. Yüzer atom santrali fiilen buzkırandır. Sadece   boyutları daha az   ve motörü yok. İki reaktörü olan enerji ünitesi  25 bin nüfuslu bir yerleşim merkezinin elektrik ve ısı ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitededir. İlk yapılacak yüzer atom elektrik santrali  Kamçatka yarımadasının Kraşeninnikov  koyu kıyısındaki  kapalı

Velüçinsk kentinin,  ikinci santral  da  Çukotka yarımadasındaki  eskimiş termik santrallerin ve Bilibino  atom santralinin yerine Pevek kentinin ve altın madenlerinin   enerji ihtiyaçlarını karşılayacak.

Reaktörlerin   yakıt öğelerinin denemeleri olumlu sonuçları verdi. En önemlisi de  zorunlu ekolojik testleri yapıldı. Yuzer santrallerin doğal afetlere dayanıklı olduğu  hükmüne de varıldı.Japonyayı etkilemiş deprem ve sunami afeti yaşandıktan sonra

yüzer atom santralinin  güvenilirliği herkesi ilgilendiren bir sorundur.  “Atomenergo” korporasyonu genel müdürü birinci yardımcısı  Viktor  İvanük  bununla ilgili olarak şunları söyledi:

Yapılmış  ekolojik testler dahil   tüm testlerin gösterdiği gibi,  yüzer atom santrali güvenilirliği açısından   sadece l. değil, ikinci dereceden bir santraldir. Gerçekleştirilen değerlendirmeler de  şiddetli doğal afetler ve kazalar halinde bile  santralden radyasyon sızmasının  olmayacağını gösterdi. .Avaçinsk körfezine giriş yerinde   l5-l7 metrelik sunami  dalgasının meydana gelmesi halinde  yüzer santralin üslendiği yerde dalgaların  yüksekliği  4,2 metre olacak. Santral  daha da yüksek  sunami  dalgasına ve 9 dereceli depreme  dayanacak kadar  güvenilirdir.

Çevrciler bile  yüzer atom elektrik santralinin  her çeşit  afetlere dayanacağını kabul ediyor.

Çin   yüzer santrale ilgi gösteriyor. Ancak yüzer atom santrallerinin ilk önce iç piyasaya sürülmesi  düşünülüyor. 

Rusya hükümetinin  ülkenin en Kuzey bölgelerinde ekonomiyi geliştirmek planlarının ve Arktika’nın şelfindeki doğal zenginlik kaynaklarını işletme projelerinin uygulanması sonucunda  yüzer atom santralleri  üzerine  talebin artacağı umulmaktadır.  

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim