• BIST 9454.03
  • Altın 2503.803
  • Dolar 32.5978
  • Euro 34.823
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Rüzgar enerjisi santral ihalesi yapıldı

Rüzgar enerjisi santral ihalesi yapıldı
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), rüzgar enerjisine dayalı santral kurmak isteyenlere yönelik belirlediği ilk grup için ihaleyi bugün gerçekleştirdi.

Rüzgar enerjisi santral ihalesi yapıldı

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), rüzgar enerjisine dayalı santral kurmak isteyenlere yönelik belirlediği ilk grup için ihaleyi bugün gerçekleştirdi.

İhale, rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılan lisans başvurularına ilişkin yarışma yönetmeliği gereği; rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılmış lisans başvurularından aynı bölge ve/veya trafo merkezi için birden fazla başvurunun bulunduğu 12 trafo merkezi ve enerji iletim hattına, bağlanacak olanları belirlemek amacıyla yapıldı.

TEİAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Onay'ın komisyon başkanlığını yaptığı ihalede, önce firmaların evrakları incelendi, daha sonra evrakları uygun olanların RES katkı payı teklif bedellerinin bulunduğu ikinci zarfları açıldı. İhaleye başvuran 27 firmadan 4'ü katılmadı, bir firmanın ise teminat mektubu usulüne uygun hazırlanmadığı için firmanın teklifi açılmadı.

İhalede, Dursunbeyli Trafo Merkezi (TM) için 30 Megavatlık (MW) kapasitenin tamamını Poyrazgölü RES projesi ile ve 0,05 Kuruş (Kr)/kilovatsaat (kWh) RES katkı payı teklifi ile Ufuk Enerji Elektrik Üretim A.Ş., Gerkosan TM için 60 MW'lik kapasitenin tamamını 0,01 Kr/kWh RES katkı payı teklifi ile Derton Elektrik Üretim A.Ş'nin Yeniçağa RES projesi kazandı.

Germencik TM'deki 150 MW'lik kapasitenin 104 MW'lik kısmını kWh başına 0,09 Kuruş RES katkı payı teklifi ile Akış Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret A.Ş'nin Söke RES projesi, geri kalan 46 MW'lik kapasiteyi de 0,07 Kr/kWh RES katkı payı teklifi ile Kütle Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret A.Ş'nin Bağarası RES projesi, Jeotermal-Alaşehir Enerji İletim Hattında 50 MW'lik kapasitenin tamamını 1,79 Kr/kWh RES katkı payı teklifi ile Kiraz Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret A.Ş'nin Kirazlı RES projesi, Kaynarca TM'nin toplam 15 MW'lik kapasitesinin 5 MW'sini 0,32 Kr/kWh ile Ahmetsel Elektrik Üretim Ltd. Şti (Dikili RES projesi), kalan 10 MW'lik kapasiteyi de 0,07 Kr/kWh RES katkı payı teklifi ile İletken Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret A.Ş. (Gökdağ RES projesi), Kuşadası TM'de 45 MW'lik kapasitenin tamamını 0,09 Kr/kWh teklif ile Söke Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretimi Santralı Ltd. Şti'nin Söke RES projesi kazandı.

Toplam 90 MW kapasiteli Milas TM'nin 50 MW'lik kapasitesini 1,29 Kr/kWh ile Alanoba Elektrik Üretim A.Ş.'nin Ilbır RES projesi, 30 MW'lik kapasitesini de 1,15 Kr/kWh katkı payı teklif ile Boraras Enerji A.Ş. Karova RES projesi ile kazandı. Silivri TM'nin 90 MW'lik kapasitesinin 45 MW'lik bölümünü 0,15 Kr/kWh katkı payı teklifi ile RSH Enerji A.Ş. Silivri RES projesi ile, 45 MW'lik kalan bölümünü de 0,11 Kr/kWh katkı payı teklifi ile Bora Rüzgar Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. Çanta RES projesi ile aldı.

Söke TM'nin toplam 60 MW'lik kapasitesinden 25 MW'lik bölümünü 0,33 Kr/kWh ile ABK Enerji Üretmek Projelerini Geliştirme İnşaat Tur. Nak. San. ve Tic. A.Ş.'nin Çatalbük RES projesi, 35 MW'lik kalan kapasiteyi de 0,05 Kr/kWh katkı payı teklif eden Kazanım Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret A.Ş.'nin Bafa RES projesi, Taşucu TM'nin 9 MW'lik kapasitesinin tamamını 2,76 Kr/kWh teklif ile TETAŞ Enerji Ltd. Şti.'nin Elmalı RES projesi, Tokat OSB TM'nin 37 MW'lik kapasitesinin tamamını da 0,75 Kr/kWh telif ile Gündoğdu Rüzgar Enerji Üretim Sanayi ve Tic. A.Ş.'nin Demirözü RES projesi aldı.

Kilis TM için teklif veren Güneyres Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş.'nin teminat mektubu usulüne uygun hazırlanmadığı için kabul edilmedi ve firmanın teklif zarfı açılmadı. Söz konusu trafo merkezi için başvurusu bulunan PEM Enerji A.Ş. de ihaleye katılmadı. Böylece Kilis TM'nin 50 MW'lik kapasitesi boşa çıkmış oldu. Söz konusu yer için yeniden ilana çıkılacağı belirtildi.

İhale komisyonu Başkanı Hüseyin Onay kazanan şirketler için gerekli evrakların hazırlanarak EPDK'ya gönderileceğini, EPDK'nın da lisansları vereceğini söyledi. Onay, RES'lerin çoklu başvurularında ikinci grubun EPDK tarafından kendilerine henüz gönderilmediğini de söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim