• BIST 9099.63
  • Altın 2325.507
  • Dolar 32.3719
  • Euro 35.0404
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Rüzgargülü, 2,5 yıl sonra elektrik üretebilecek

Rüzgargülü, 2,5 yıl sonra elektrik üretebilecek
Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Akbıyık Köyü'nde kurulan rüzgar gülü, yönetmelikte yapılan değişiklik sayesinde 2,5 yıllık bekleyişin ardından üretim yapmaya başlayacak.

Rüzgargülü, 2,5 yıl sonra elektrik üretebilecek

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Akbıyık Köyü'nde kurulan ancak ''50 KW altı rüzgar gülleriyle üretim yapılamaz'' yönetmeliği gereği atıl durumda kalan rüzgar gülü, yönetmelikte yapılan değişiklik sayesinde 2,5 yıllık bekleyişin ardından üretim yapmaya başlayacak.

Akbıyık Köyü Muhtarı Mustafa Çiçek, yaptığı açıklamada, köyün elektriğinin rüzgar gülü ile karşılanması fikrinin 2004 yılında içme suyu şebekesinin elektriğinin kesilmesiyle ortaya çıktığını söyledi.

Köylülerin, içme suyu taşıyan şebekenin elektriğinin kesilmesiyle 5 yıl büyük sıkıntı yaşadığını anlatan Çiçek, Akbıyıklar Kültür ve Dayanışma Derneği ve köy muhtarlığı olarak araştırma içine girdiklerini, yaptıkları çalışmanın ardından elektrik üretimi yapan rüzgar gülü satan bir firma ile irtibata geçtiklerini kaydetti.

Firmanın kısa sürede kendileriyle temasa geçerek dönemin Yenişehir Kaymakamı Yücel Yavuz ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Altuntaş ile görüştüğünü ifade eden Çiçek, yapılan ölçümlerin ardından yeterli rüzgar olduğunun tespit edilmesi sonrası rüzgar gülünün köyün yanındaki bir tepeye yapıldığını bildirdi.

Çiçek, 210 bin liraya mal olan 50 KW elektrik üretebilen 7 metre yüksekliğinde kanat genişliği 7,5 metre olan rüzgar gülünün 2009 Şubat ayında üretime hazır hale geldiğini ancak bu kez de ''Yenilenebilir Enerji Yönetmeliği''ne takıldığını belirtti.

O dönemdeki yönetmeliğin rüzgar güllerinin en az 500 KW gücünde olmasını öngördüğünü anlatan Çiçek, ''O yönetmeliğe göre rüzgar gülüyle 500 KW altında enerji üretmesi mümkün değildi. Yönetmelik 2010 yılında değişti. Artık 2009 yılında tamamlanan rüzgar gülünün elektrik üretmesi için bir engel kalmadı'' dedi.

Çiçek, su sıkıntısı nedeniyle köylerinden ciddi anlamda göç yaşandığını belirterek, şunları söyledi:

''Rüzgar gülü çalıştıktan sonra yer altından sondaj ile elektrik ücreti ödemeden su çıkarabileceğiz. Fazla üretilen elektrik UEDAŞ'a satılacak, gelir köy muhtarlığa kalacaktır. Ayrıca çıkarılacak su sayesinde 2 ile 3 bin dönüm arazide sulu tarım yapılacak. Bu, köyümüz için bulunmaz bir nimet.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim