• BIST 9079.97
  • Altın 2312.596
  • Dolar 32.3422
  • Euro 35.1028
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Saatler geriye ne zaman alınıyor? 2014 Kış saati uygulaması

Saatler geriye ne zaman alınıyor? 2014 Kış saati uygulaması
Kış saati uygulaması bu yıl da devam ediyor. Devam kararını ilk duyuran Kayseri Valiliği oldu. Kayseri Valiliği pazar günü 04.00’den itibaren saatlerin 1 saat geriye alınacağını açıkladı.

Yaz saati uygulamasının sona ermesiyle saatler, 26 Ekim'de 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınacak. Türkiye'de, 1925'te çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanuna dayalı olarak uygulanan yaz saati uygulaması, 26 Ekim Pazar günü sona erecek.

Saatler ne zaman geriye alınıyor? İşte kış saati uygulaması!

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 31 Mart Pazartesi günü 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınan saatler, bu kez 26 Ekim Pazar günü 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınacak.

saat.jpg

 

Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. Böylece 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor. Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine paralel yapılıyor.

Saatler 1 saat geriye alınacak!

İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile 800 milyon-1 milyar kilovatsaat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılık geliyor.

'Kış saati' uygulaması, çalışanın psikolojisini bozdu: TBMM Dilekçe Komisyonu, bir memurun başvurusu üzerine 'kış saati' uygulamasıyla ilgili harekete geçti. Konuyla ilgili görüşü sorulan Enerji Bakanlığı, yaptırdığı anketi komisyona sundu. Ankete göre çalışanların yüzde 70'i ileri-geri saat uygulamasından psikolojik olarak rahatsızlık duyuyor. Türkiye'de yıllardır tartışılan 'kış saati' uygulamasının çalışanlarda psikolojik rahatsızlıklara yol açtığı ortaya çıktı. TBMM Dilekçe Komisyonu, Nihan Gözalıcı isimli memurun 'Tasarruf edilmiyor, memurlar 1 saat geç çıkınca elektrik sarfiyatı oluyor' diyerek yaptığı başvuru üzerine kış saati uygulamasının kaldırılması için harekete geçti. Enerji Bakanlığı'nın daha önce gündeme getirdiği; ancak sonuç alamadığı sorunu Dilekçe Komisyonu, bir alt komisyon oluşturarak inceledi. 

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Geçmişi birkaç asır öncesine dayanan yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin’e aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli icatlarıyla tanınmıştır.

Yaz ve kış saati uygulaması da onun bu parlak fikirlerinden biridir. Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir. Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar. Bu yüzden her yıl düzenli olarak bahar başlangıcında yaz saat uygulamasına, sonbaharda ise kış saat uygulamasına geçilir.

Yaz ve kış saati uygulaması fikrinin farklı sahipleri olduğu öne sürülsede bilinen en sağlam bilgi Benjamin Franklin’nin düşüncesini bir gazetede dile getirdiğidir. Benjamin’in bu fikrinden sonra 1910 yılında yasalaşan yaz ve kış saati uygulaması, 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır. 

YAZ SAATİ UYGULAMASI

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır.

Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir. Yaz saati uygulaması tartışmalıdır.

Gün ışığından daha çok yararlanmak için gündüz saatlerine bir saat eklenmesi satış, spor ve iş saatlerine bağlı çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkilerken tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki yapar. Öte yandan, öğle saatlerine bir saat daha eklemek, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltmaktadır. Ne var ki, uygulamanın sağlık ve suç oranları üzerindeki etkisi daha az belirgindir. Her ne kadar uygulamanın ilk hedeflerinden biri akşam saatlerindeki aydınlatma enerjisi tüketimini kısmak olsa da, günümüzde çağdaş ısıtıcı ve serinletici cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte bu amacından sapmaya başladı. Öyle ki, 20. yüzyıl başlarında elektrik temel olarak aydınlatmada kullanılıyordu. Teknolojik gelişmeler yeni elektrik kullanım alanları yaratınca buradan elde edilen tasarruf azaldı. Bu bakımdan bu uygulamanın kullanılması çelişkili ve tutarsız bir hâl almaya başladı. YSU'da ara sıra meydana gelen kaymalar başka zorlukları da beraberinde getirir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim