• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Sabiha Gökçen, ilk kira ödemesini yaptı

Sabiha Gökçen, ilk kira ödemesini yaptı
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı toplam 76 milyon 514 bin 851 euroluk ilk kira ödemesini yaptı.

Sabiha Gökçen, ilk kira ödemesini yaptı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı toplam 76 milyon 514 bin 851 euroluk ilk kira ödemesini yaptı.

Türkiye Havacılık tarihinin en önemli yap-işlet-devret projelerinden birine imza atan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş (İSG); Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı yeni terminal binası ve ekleri projesi uygulama sözleşmesi kapsamında ilk kira ödemesini gerçekleştirdi.

Kira ödemesi için İSG Airport Hotel’de düzenlenen törende, Milli Savunma Bakanı M. Vecdi Gönül’e ödemeyi temsilen hazırlanan 76 milyon 514 bin 851 Euro’luk sembolik çek, İSG Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir tarafından takdim edildi.

İSG’nin kalitesi ve güvenliği tescillendi

 

Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 9 Temmuz 2007 yılında, Yap-İşlet-Devret modeliyle başarılı bir ihale gerçekleştiğini ve Savunma Sanayi Müsteşarlığınca gerçekleşen bu ihale kapsamında,ortak girişim grubu tarafından yaklaşık 350 milyon avro değerinde, yıllık 25 milyon yolcuya hizmet verebilecek terminal yatırımlarının rekor sayılabilecek bir sürede, sözleşmede öngörülen tarihten 1 yıl öncesinde başarıyla hayata geçirildiğini belirterek,  “Memnuniyetle belirtmek isterim ki; bugün burada bulunduğumuz tesisler çok yakın tarihte hayata geçirilmiş olmasına rağmen inşaat kalitesi ve güvenliği, 2010 yılı içerisinde aldığı mükafatlarla tespit edilmiştir. Alınan ödüller içerisinde en gurur verici olanlarından biri de Amerikan Pupular Science Dergisi tarafından verilen“Yılın Yenilikçilik” ödülleri kapsamında mühendislik kategorisinde Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın Dubai kentindeki Burç Halife Gökdelenleri’nin ardından ikinci seçilmesidir.” dedi.

 

Yap-İşlet-Devret çerçevesinde ortak girişim grubu tarafından, sözleşme kapsamında iş artışlarıyla birlikte 2 milyar 175 milyon Avro tutarındaki kullanım bedelinin Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na ödeneceğini ve 20 yıl boyunca taksitler halinde ödenecek olan bu bedelin savunma sanayinin gelişimi için kullanılacağını vurgulayan Gönül, 2002 yılına kadar masraf kapısı olarak nitelendirilen Sabiha Gökçen Uluslararası  Havalimanı’nın hükümetin yürüttüğü başarılı politikalar sonucunda bir kazanç kapısı haline geldiğini bununla birlikte ülkeye yapılan yatırımların bir hizmet olarak dönebildiğini kaydetti.

 

“Bugün burada ortak girişim grubu tarafından Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na yapılacak olan 76 milyon 514 bin 851 Avro tutarındaki kullanım bedelinin ödeme töreni için biraraya gelmiş bulunuyoruz” diyen Gönül,  Bu paranın yatırılacağı fonun TSK’nın araç, gereç, mühimmat, silah, uçak, helikopter, iha gibi ihtiyaçlarının karşılamasında kullanıldığı gibi Türk Savunma Sanayii’nin geliştirilmesi ve modernleştirilmesi için de kullanılacağını belirterek, “Ümit ederim ki ilk etabı başarıyla tamamlanan bu ortaklıktaki uyumlu çalışma ortamımız işletme süresi boyunca devam eder ve bu ortaklık tüm tarafların kazanımına vesile olur” dedi.

 

İSG tarafından, Milli Savunma Bakanı M. Vecdi Gönül’e takdim edilen 76 milyon 514 bin 851 Euro’luk kira ödeme bedeline istinaden söz alan İSG Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Türkiye havacılık tarihinin en önemli ve en başarılı Yap-İşlet-Devret modellerinden biri olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası ve Ekleri projesi uygulama sözleşmesi kapsamında toplam 76 milyon 514 bin 851 Euro tutarındaki ilk kira bedelinin sembolik olarak ödemesini, bugün Milli Savunma Bakanlığımıza bağlı Savunma Sanayii Müsteşarlığına sunmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Kira takdim töreninde önemli açıklamalarda bulunan Özdemir, “Türkiye havacılık tarihinin en önemli ve en başarılı Yap-İşlet-Devret modellerinden biri olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası ve Ekleri projesi uygulama sözleşmesi kapsamında toplam 76 milyon 514 bin 851 Euro tutarındaki ilk kira bedelinin sembolik olarak ödemesini, bugün Milli Savunma Bakanlığımıza bağlı Savunma Sanayii Müsteşarlığına sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Projenin geçmişine baktığımızda; 2001 yılında Türk sivil havacılığının hizmetine giren Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın, 2007 yılına kadar Savunma Sanayii Müsteşarlığımız bünyesindeki Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş.(HEAŞ) tarafından başarıyla işletildiğini görüyoruz. Limak Holding, GMR Infrastructure ve Malaysia Airports Holdings Berhad üçlü konsorsiyumunun ortaklığıyla kurduğumuz İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. kısa adıyla İSG; Temmuz 2007’de, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesi, yeni dış hatlar terminal binası ve ekleri inşaat projesinin özelleştirme ihalesi sonucunda, 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon Euro karşılığı devraldı. Bu dönemde kilometre taşı olarak gördüğümüz bir yatırıma imza atarak, İstanbul Sabiha Gökçen’in hızlı büyümesine katkıda bulunacak ve yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkaran terminal binası ve eklerini 18 ay gibi rekor bir sürede tamamladık ve 31 Ekim 2009 tarihinde Sayın Başbakanımızın da katılımlarıyla hizmete aldık’’ dedi.

Yap-İşlet-Devret Modelinin En Başarılı Örneklerinden Biri Olan Sabiha Gökçen’den, Türkiye’nin Ekonomisine Büyük Katkı...

‘‘Operasyonel başarımızın yanı sıra zamanında gerçekleştirdiğimiz bu ödeme, maliyet disiplinine uymamız ve verdiğimiz sözleri yerine getirmemiz açısından büyük önem arz etmekle birlikte, Türkiye ekonomisine duyulan güveni de bir kez daha tazelemektedir.

2011 yılı hedeflerine de değinen Özdemir, sözlerine şöyle devam etti:

"Üstün hizmet kalitesine önem vererek, 2011 yılında terminalimizde 16 milyon yolcuya hizmet vermeyi ve dünya sıralamasında yolcu kapasitesi açısından ilk 100 havaalanı arasında yer almayı hedefliyoruz’’

“Türkiye’de başka projeler yapmak istiyoruz”

 

İstanbul’a geldiği için çok mutlu olduğunu belirten GMR Group temsilcisi İSG Yönetim Kurulu Üyesi Karin Kumar Grandhi ise, “GMR için önemli olan bu projenin çok başarılı olacağını düşünüyoruz. Biz inşaatı zamanında tamamladık ve bugün de ödememizi yapıyoruz” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

 

“Bu proje çok iyi gittiği için çok mutluyuz. Türkiye’de başka alanlarda da yatırım yapmak istiyoruz.  Bu konuda özellikle de enerji konusunda ortaklarımız Limak ile başka projeler yapmak istiyoruz. Herkese çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Haber ve Fotoğraflar: Esra Sarıkeçe - İstanbul Haber Ajansı

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim