• BIST 8792.48
  • Altın 2238.284
  • Dolar 32.3368
  • Euro 35.0772
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Sadak Barajı yüzde 100 doluluğa ulaştı

Sadak Barajı yüzde 100 doluluğa ulaştı
Kelkit Ovası'nda 75 bin dekar alanda sulu tarıma geçilmesini sağlayacak, yöre halkının 60 yıllık hayali Sadak Barajı, yüzde yüz doluluğa ulaştı.

Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel, yaptığı açıklamada, sulanabilir tarım alanlarının artmasıyla daha fazla ürün ve daha iyi kazanç için Sadak Barajı'nın çok önemli yatırım olduğunu belirtti.

Barajın yörenin iklimi değiştireceğini ve tarıma dayalı ekonomiye önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Gazel, "Sulu tarımla yöreden daha yüksek verim ve bol kazanç elde edilecek, böylece göç duracak, hatta tersine dönecek. Asgari ücretle başka illerde aş ve iş arayan vatandaşlarımız, sulu tarımla arazilerinden daha bol kazanç elde edebileceğini gördüğünde yöresine dönecek" dedi.

Sadak Barajı'nın temelinin 2011 yılının Mayıs ayında atıldığını, 48.5 metre gövde uzunluğuna sahip barajın 50 milyon liraya mal olduğunu belirten Gazel, "Üç yıl gibi kısa sürede bitirilen barajda su, dolu savak seviyesinde ulaştı. Toplam su hacmi 25 milyon metreküp ve sulanacak arazimiz 75 bin dekardır" dedi.

Sadak Barajı'nın sulu tarımla yeni tarım ürünlerinin ekilmesi ve bölge ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Gazel, şöyle devam etti:

"Sadak Barajı bir amaç değil, araçtır. Baraj bitti diye bir rehavete kapılmamamız gerekiyor. Şu anda DSİ Sivas Şube Müdürlüğü sulama kanalları projelerini hazırlamakta ve en kısa zamanda sulama kanallarının da ihalesi yapılacak. Bu nedenle baraj bölgemiz açısından çok önemli yatırımdır."

"SULAMA, ORGANİK TARIM AÇISINDAN DA ÇOK ÖNEMLİ"

Kelkit Ovası'nın organik tarım açısından çok elverişli olduğunu vurgulayan Gazel, "Türkiye'de ilk Organik Tarım Araştırma Merkezi Kelkit'te kurulacak. Organik tarımın gelişmesi normal konvansiyonel ürünler gibi bol miktarda değildir ama daha yüksek kazanç sağlayacağı için organik tarımın da çeşitlenmesi çok önemlidir. Şu an süt üretiyoruz ama neden organik bal, organik meyve çeşitlerimizi artırmayalım. Sulama kaynaklarımızın artmasıyla organik tarım da geliştirecektir. Sulama, organik tarım açısından çok önemlidir."

Sadak Barajı, 1950'li yıllardan itibaren tüm hükumetlerin programına alınmış, ödenek yetersizliği nedeniyle yapımına başlanılamamıştı. 12 Mayıs 2011'de Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katılımıyla temeli atılan baraj, planlanandan bir yıl erken, 23 Ekim 2013'de tamamlanarak su tutulmaya başlanmıştı.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim