• BIST 9057.95
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Sakarya 'Otomotiv Üssü' Olacak

Sakarya 'Otomotiv Üssü' Olacak
Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde faaliyete geçen GAZ Ticari Araçlar Türkiye Fabrikası, 2016'da ihracata başlayacak.

Mersa Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gören, fabrikada düzenlediği basın toplantısında, Sakarya'da yaptıkları yatırımın Türkiye için büyük önem taşıdığını söyledi.

İki yıl önce başlattıkları yatırım sonucunda bugünkü seviyeye ulaştıklarını belirten Gören, "Bu büyümeyle 2015'ten itibaren 15 milyon avroluk ek yatırım kararı aldık. Böylelikle istihdamı da artırmış olacağız" diye konuştu.

Gören, Gazelle Next'in üretimi ve ihracatının ekonomiye katkı sağlayacağını vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Rusya'nın en büyük ticari araç markası GAZ'ın farklı modellerinin üretimini Sakarya'da gerçekleştiriyoruz. Son modelimiz Next, sağlamlığıyla benzerleri arasında öne çıkıyor. Taşıma kapasitesi, teknolojisi, kaliteli satış sonrası hizmetleri, ekonomik kullanım maliyeti, konforu ve ciddi fiyat avantajı da mevcut. Rusya'da önemli yeri olan GAZ Ticari Araçlar ve Mersa Otomotiv'in yarattığı sinerjiyle sektörümüzde önemli rol üstleneceğimizi düşünüyorum. 2016 yılı sonunda üretimimizin yüzde 30'unu ihraç edeceğiz.

Yıllık üretim kapasitemizi 4 bin 500 adet olarak belirledik. Ayrıca, 2015 ve 2016 yılında iç model ihracat adetleri ve yeni modellerle doğru orantılı olarak ilave yatırımlar da planlarımız dahilindedir. Bu vesileyle 2015 ve 2016 yılında yeni yatırım kararı almış bulunmaktayız. 15 milyon avro civarında üretim tesisinin genişlemesi, ilave tesislerin açılmasıyla iki yıllık süreçte bu yatırımı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Aynı zamanda Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika'ya 2015'in ikinci yarısından itibaren ihracatlarımızın başlayacağını buradan müjdelemek isterim. Ülkemize önemli döviz girdisini sağlayacağına inanıyorum.

"Türkiye pazarında GAZ markasının imajının daha önce yara aldığını, iki yıldır müşteri odaklı çalışmalarla olumlu imajın tekrar kazanıldığına işaret eden Gören, Next'in ihracat için önemli koz olduğunu anlattı.Gören, ticari araç sektörünün yükselen trendler arasında yer aldığına dikkati çekerek, fabrika yatırımlarını geliştirmeyi ve büyütmeyi hedeflediklerini kaydetti.

"Yerlilik oranımız yüzde 30"

GAZ Türkiye Genel Müdürü Cengiz Tiryakioğlu da Türkiye'nin her bölgesinde bulunmak istediklerini söyledi.Üretime başladıklarından bu yana bayilerini 23'e, yetkili servislerini 42'ye çıkardıklarını aktaran Tiryakioğlu, "Bu durum, kısa sürede gerçekleşen büyük başarı hikayesidir" dedi.Yalnızca Rusya'yı değil, aynı zamanda Türk otomotiv yan sanayi sektörünü de temsil ettiklerini belirten Tiryakioğlu, yüksek teknoloji ürünler kullandıklarını, ürettikleri araçların GAZ grubunun en iyileri olduğu bilgisini paylaştı.

"Yerlilik oranımız yüzde 30'a ulaştı" diyen Tiryakioğlu, "Bu, bizim için yeterli değildir, bunu yüzde 45'ler seviyesine çekmek istiyoruz" ifadesini kullandı.Tiryakioğlu, Next modelinin donanım açısından rakiplerine kıyasla eksikliği bulunmayacağını vurgulayarak, "Birikimimiz, tecrübemiz ve markamıza güvenimizle bunu başaracağız. İç pazarda olduğu kadar 'Türkiye'de üretilmiştir' damgasıyla ihracatta da kendimize sağlam yer edineceğiz" şeklinde konuştu."Türkiye'deki üreticilere çok güveniyoruz"GAZ Avrasya Bölge Müdürü Viktor İvanenko da 2012'de başlayan sürecin yeni modellerle pazarı genişleterek devam ettiğini söyledi.

Türk pazarının kendileri için yeni olmasına rağmen çok önem taşıdığına işaret eden İvanenko, "Bu pazarda gelişmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu yüzden de hem grubumuzun hem de aracımızın bütün potansiyelini bu pazarda kullanmak istiyoruz" diye konuştu.Ivanenko, Sakarya'daki fabrikada en üst üretim tekniklerini kullandıklarını dile getirerek, Türk yan sanayisinden parça alındığı bilgisini paylaştı.Ivanenko, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bununla beraber GAZ Grup olarak birçok Türk yan sanayi firmasıyla görüşme halindeyiz. Sadece Türkiye'de değil, bütün GAZ Grup'un ürettiği araçların parçalarını Türkiye'den almak istiyoruz. İki hafta önce de Türk yan sanayi tedarikçileriyle GAZ Grup'un merkezinde çok büyük toplantı yapıldı. Burada gerekli görüşmeler, GAZ Grup'un bütün ihtiyaçlarını gidermek üzere başladı.Türkiye'deki üreticilere çok güveniyoruz. O yüzden burada paranın karşılığı en iyi aracı sunacağımızı düşünüyoruz."

www.ulastirma.com.tr

Etiketler: , , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim